Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas išmanusis pleistras gali pakeisti diabetikų gyvenimus

Tiems, kas kenčia nuo cukrinio diabeto, insulino injekcijos yra skausmingas ir ne visada sklandžiai praeinantis procesas, kuriuo kontroliuojamas cukraus kiekis kraujyje. Naujas „išmanusis“ insulino pleistras gali padėti atsisakyti šių skausmingų insulino injekcijų, rašo Iflscience.com.
Išmanusis pleistras
Išmanusis pleistras / Zhen Gu laboratorijos nuotr.

Pleistras, sukurtas tyrėjų iš Šiaurės Karolinos ir Šiaurės Karolinos valstijos (JAV) universitetų, yra mažas, kvadrato formos, jo paviršius padengtas 100 mažyčių adatėlių.

Pleistras pamėgdžioja beta ląsteles, kurios gamina ir kaupia insuliną mažuose maišeliuose, vadinamuose pūslelėmis.

Pasak tyrėjų, pleistras yra nesunkiai naudojamas, veikia greitai ir yra pagamintas iš biologinių medžiagų. Pleistro adatėlės nesukelia skausmo, o ant jų yra insulinas ir gliukozę aptinkantys fermentai. Šie fermentai yra išskiriami tuomet, kai cukraus kiekis kraujyje pasidaro per daug aukštas.

Tyrimas, išspausdintas „Proceedings of the National Academy of Sciences“, parodė daug žadančius rezultatus, atlikus mėginimus su pelėmis, turinčiomis pirmojo lygio diabetą. Toliau tikimasi sėkmingai atlikti klinikinius bandymus su žmonėmis.

Žemėje cukriniu diabetu serga maždaug 387 mln. žmonių. Jie nuolatos turi stebėti insulino kiekį kraujyje ir jį palaikyti insulino injekcijomis. Jei įšvirkščiamas per didelis kiekis insulino, gali laukti komplikacijos.

„Visa sistema gali būti pritaikyta prie individualaus diabetiko svorio ir jautrumo insulinui, – aiškino vienas iš tyrimo autorių Zhenas Gu'as. – Taigi mes išmaniuosius pleistrus galime padaryti dar išmanesniais.“

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad pleistras sumažino gliukozės kiekį pelių kraujyje iki devynių valandų. Kadangi žmonės insulinui jautresni, tyrėjai teigia, kad žmonėms poveikis gali būti ilgesnis.

Pleistras pamėgdžioja beta ląsteles, kurios gamina ir kaupia insuliną mažuose maišeliuose, vadinamuose pūslelėmis. Beta ląstelės vaidina svarbų vaidmenį organizmui nustatant cukraus kiekį kraujyje ir išsiunčiant signalus tam, kad insulinas būtų įleistas į kraujotakos sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius