Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik audros ir karščio bangos: dėl klimato kaitos pasaulyje padaugės vaivorykščių

Vienas iš neįprastų ekstremalios klimato kaitos padarinių gali būti tai, kad iki 2100 m. vaivorykščių visame pasaulyje padidės net 5 proc.
Vilniaus televizijos bokštą po lietaus apgaubė vaivorykštė
Vilniaus televizijos bokštą po lietaus apgaubė vaivorykštė / Skaitytojo Tomo nuotr.

Mokslininkai, naujame tyrime šį padidėjimą matuoja dienų per metus, kai yra tinkamos sąlygos pamatyti bent vieną vaivorykštę, skaičiumi.

Tyrėjai nustatė, kad maždaug 21-34 proc. sausumos teritorijų tokių „vaivorykštės dienų“ bus mažiau, o 66-79 proc. pasaulio teritorijų vaivorykščių padaugės.

Nors daugiau vaivorykščių gali būti menka paguoda plintančios sausros ir potvynių akivaizdoje, tyrėjų komanda nori, kad tokie mažiau apčiuopiami pokyčiai būtų įtraukti į klimato kaitos prognozes, siekiant parodyti, kaip stipriai gali pasikeisti mūsų gamtos pasaulis, rašo „Science Alert“.

„Gyvendama Havajuose jaučiausi dėkinga, kad nuostabios, trumpalaikės vaivorykštės buvo mano kasdienybės dalis“, – sakė žemės sistemų mokslininkė Kimberly Carlson, dabar dirbanti Niujorko universitete, – „Man buvo įdomu, kaip klimato kaita gali paveikti tokias vaivorykščių stebėjimo galimybes“.

Jei norite būti geriausiose vietose, kur ateinančiais metais galėsite pastebėti vaivorykštes, jums reikia vykti į salas. Ypač tokios salos, kaip Havajų, dėl savo topografijos ir toliau bus vaivorykščių karštieji taškai.

„Taip yra dėl to, kad salų reljefas kelia orą, kasdien pučiant jūros brizui, todėl vietomis kyla liūtys, apsuptos giedro dangaus, kuris įsileidžia Saulę ir sukuria didingas vaivorykštes“, – sakė Havajų universiteto atmosferos mokslininkas Stevenas Busingeris.

Tyrėjai per daug nesigilino į tai, kaip tokie vaivorykščių dažnumo pokyčiai gali paveikti mūsų požiūrį ar savijautą, tačiau jie kalbėjo apie ilgą bendrą istoriją, susijusią su vaivorykštėmis, kurios įsiliejo į žmonių kultūrą visame pasaulyje ir tęsiasi nuo seniausių laikų.

Tikimasi, kad gausiai apgyvendintose ir, tikėtina, smogo užterštose vietovėse, taip pat vietovėse, kuriose, kaip prognozuojama, bus daugiau sausų dienų ir mažiau kritulių, vaivorykščių bus mažiau.

„Klimato kaita sukels plintančius pokyčius visuose žmogaus patirties Žemėje aspektuose“, – sakė K.Carlson, – „Neapčiuopiamų aplinkos dalių, tokių kaip garsas ir šviesa, pasikeitimai yra šių pokyčių dalis ir nusipelno didesnio tyrėjų dėmesio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius