-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neandartaliečiai statė sudėtingas požemines struktūras, ir niekas nežino kodėl

Nauji archeologų radiniai byloja, kad mes apie neandartaliečius žinome kur kas mažiau, nei galvojome iki šiol. Šie mūsų protėviai buvo pakankamai išsivystę ir prieš 176 tūkst. metų gebėjo kurti sudėtingas požemines struktūras, skelbia sciencealert.com.
Mokslininkai atlieka matavimus Bruniquel oloje Prancūzijoje
Mokslininkai atlieka matavimus Bruniquel oloje Prancūzijoje / Scanpix nuotr.
Temos: 1 Archeologija

Archeologai giliame nuo Prancūzijos Tulūzos miesto per 50 km nutolusiame urve rado šešių senovinių struktūrų, pagamintų iš stalagmitų, liekanas.

„Neandartaliečiai buvo išradingi, kūrybiški, subtilūs ir sudėtingi, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas tyrėjų Jacquesas Jaubertas iš Bordo universiteto Prancūzijoje. – Jie nebuvo tik žvėrys, gebantys naudotis titnagų įrankiais arba žudyti bizonus maistui.“

Žiedo formos struktūros buvo rastos 300 m gylyje viduje Bruniquel olos pietvakarių Prancūzijoje. Viena struktūrų buvo beveik 7 metrų pločio. Vingiuoti šios olos koridoriai buvo toli nuo įėjimo, taigi neandartaliečiai turėjo viską sukonstruoti naudodami vien laužo šviesą.

J.Jauberto vadovaujama mokslininkų grupė atrado 400 stalagmitų stulpų, kurie kartu svėrė maždaug 2 tūkst. kilogramų ir tęsėsi 112,4 metro. Tai leidžia daryti prielaidą, kad neandartaliečiai mokėjo dirbti sutelktai, nors sąlygos ir buvo sudėtingos.

„Mus labiausiai nustebino neandartaliečių gebėjimas ištyrinėti olas labai giliai, toli nuo natūralios šviesos“, – sakė Jaubertas.

Kol kas mokslininkams neaišku, kodėl bendruomenė dirbo kartu, kad sukurtų tokias sudėtingas struktūras nepalankioje gyvybei aplinkoje.

Neandartaliečiai jau gyveno oloje, tad jeigu tereikėjo prieglobsčio nuo plėšrūnų, kam tuomet reikėjo kurti struktūrą struktūroje?

Vienas iš galimų atsakymų – šios struktūros buvo kuriamos religiniais arba apeigų tikslais, tačiau tokią hipotezę paremiančių įrodymų dar nerasta.

Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „Nature“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius