-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 05 /13:46

Nobelio medicinos premija apdovanoti parazitines ligas gydę mokslininkai

Pirmadienį įteiktas pirmasis šių metų Nobelio apdovanojimas. Jis atiteko Williamui Campbellui (Airija) ir Satoshi Omurai (Japonija) už jų darbą gydant askaridžių pernešamas ligas, taip pat ir mokslininkei Youyou Tu (Kinija) už maliarijos gydymą.
Nobelio Medicinos premijos laimėtojai
Nobelio Medicinos premijos laimėtojai / Scanpix nuotr.

Nobelio komitetas pranešė, kad mokslininkų darbas pakeitė šimtų milijonų ligų paliestų pasaulio gyventojų gyvybes. 

„W.Campbellas ir S.Omura apdovanoti už naujovišką terapiją prieš ligas, kurias sukelia apvaliosios kirmėlės, o Y. Tu – už jos darbą prieš maliariją“, – rašoma apdovanojimo santrumpoje.

Nobelio komitetas pranešė, kad mokslininkų darbas pakeitė šimtų milijonų ligų paliestų pasaulio gyventojų gyvybes. 

W.Cambellas ir S.Omura apdovanoti už vaistą, kuris padėjo sumažinti upinio aklumo ir dramblialigės ligų skaičių. Abi ligas sukelia apvaliosios kirmėlės.

85 metų W.Campbellas ir 80 metų S.Omura atrado naują vaistinę medžiagą – avermektiną, „kurio modifikuoti preparatai radikaliai sumažino onchocerkozės („upinio aklumo“) ir limfinės filariozės (dramblialigės) dažnumą, taip pat pasirodė esantys veiksmingi gydant didėjantį skaičių kitų parazitinių ligų“, sakoma komiteto pranešime.

Tuo tarpu Youyou Tu, kuriai dabar 84 metai, atrado artemizininą – vienos rūšies kiečių (Artemisia) kaupiamą vaistingąją medžiagą, kuri padėjo reikšmingai sumažinti maliarija užsikrėtusių pacientų mirštamumą, pridūrė komitetas.

Šios mokslininkės atradimas buvo iš dalies pagrįstas kinų tradicinio gydymo vaistažolėmis žiniomis.

„Šiedu atradimai suteikė žmonijai naujų galingų priemonių kovoti su tomis niokojančiomis ligomis, kasmet paveikiančiomis šimtus milijonų žmonių“, – sakoma Nobelio komiteto pranešime, skelbiančiame apie premijos, kurios piniginę dalį sudaro 8 mln. Švedijos kronų (856,4 tūkst. eurų), paskyrimą.

Tų atradimų „poveikis pagerėjusios žmonių sveikatos apsaugos ir sumažintų kančių prasme yra neįkainojamas“.

Nors per pastarąjį dešimtmetį buvo padaryta didelė pažanga stengiantis įveikti maliariją, ši liga, kurios sukėlėjus perneša uodai, iki šiol nusineša daugiau negu pusę milijono žmonių gyvybių per metus – daugiausia kūdikių ir vaikų skurdžiausiuose Afrikos regionuose.

Šiųmetė premija trims mokslininkams bus įteikta gruodžio 10 dieną per Stokholme įvyksiančią iškilmingą apdovanojimų įteikimo ceremoniją.

Youyou Tu yra dvyliktoji moteris, kuriai atiteko medicinos arba fiziologijos Nobelio premija.

Nobelio medicinos arba fiziologijos premijomis pradedama Nobelio premijų įteikimo savaitė. 

Praėjusiais metais Nobelio medicinos premija atiteko Didžiosios Britanijos ir JAV pilietybę turintiems mokslininkams Johnui O'Keefe'ui ir sutuoktiniams iš Norvegijos – May-Britt ir Edvardui Moseriams už ląstelių, atsakingų už erdvinio orientavimosi mechanizmą smegenyse, atradimą, pranešė žiuri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius