Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nukritus temperatūrai lietuviai danguje išvydo įspūdingą, bet retai matomą vaizdą

Nukritus temperatūrai lietuviai danguje išvydo įspūdingą vaizdą – retai pastebimus šviesos stulpus. Šalčiui nesitraukiant trečiadienį kylant Saulei dangų puošė Saulės halas.
Saulės halas Ukmergėje
Saulės halas Ukmergėje / 15min skaitytojos Santos nuotr.
Temos: 2 Orai Saulė

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ „Facebook“ paskyroje skelbiama, kad naktis iš antradienio į trečiadienį buvo labai šalta, ore buvo daug smulkių ledo kristalų (kartais prieš šviesą net galima pamatyti kaip oras tarsi blizga), tad susidarė geros sąlygos susiformuoti optiniam atmosferos reiškiniui – šviesos stulpams.

Šviesos stulpai – tai atmosferos optinis reiškinys, kai vertikalus šviesos pluoštas tarsi tęsiasi virš šviesos šaltinio.

„Šis reiškinys dažniausiai formuojasi esant žemai oro temperatūrai (nemažiau kaip 10 laipsnių šalčio) ir silpnam vėjui, kai ore plūduriuojantys labai maži plokštelės formos ledo kristalai išsidėsto horizontaliai ir atspindi nuo šviesos šaltinio sklindančią šviesą“, – „Facebook“ paskyroje yra paaiškinusi Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Lietuvoje šviesos stulpai nėra dažnas reiškinys, mat jam reikia itin specifinių oro sąlygų – itin žemos temperatūros ir drėgmės ore.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ „Facebook“ skelbė, kad trečiadienį Saulei tekant šaltis niekur nedingo, tad fiksuotas Saulės halas.

Halas – yra optinis reiškinys, kuris susidaro dėl tam tikros formos ledo kristalų esančių ore (esant šaltam orui arba aukštai danguje būnant cirrus debesims).

Minėtoje socialinio tinklo grupėje pridedama, kad halas – tai Saulės stulpas atrodantis kaip žvakė, dar halo ratilai ir parheliai primena trumpas vaivorykštes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius