Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 26

Nuo sidabrinių debesų iki kosminių žaibų: 9 neįtikėtini dangaus reiškiniai, pastebėti Lietuvoje

Žemė nenustoja stebinti savo grožiu. Ir nors dauguma unikalių gamtos reiškinių yra išsibarstę po visą pasaulį, kartais netikėtus vaizdus pavyksta pamatyti ir Lietuvoje. Štai 9 dangaus reiškinių, pakerėjusių Lietuvos gyventojus.
Saulėlydis Palangoje
Saulėlydis Palangoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kosminiai kaukai

2021 m. virš Lietuvos užfiksuotas neįprastas nakties reginys – kosminis žaibas, dėl savo išvaizdos dar vadinamas kauku arba šmėkla.

Kosminiai žaibai (angl. Sprites) yra didelio masto elektros išlydžiai, atsirandantys aukštai virš perkūnijos debesų, dėl kurių nakties danguje mirguliuoja gana įvairios vaizdinės formos. Juos paprastai sukelia teigiamo žaibo iškrova tarp griaustinio debesies ir žemės.

Spritai atrodo kaip švytintys rausvai oranžiniai blyksniai. Jie dažnai būriuojasi virš troposferos 50–90 km aukštyje ir kitaip nei įprasti žaibai šauna į viršų, o ne žemyn. Pavieniai vizualiniai pranešimai apie spritus atsirado apie 1886 m., tačiau pirmą kartą juos 1994 m. liepos 4 d. nufotografavo Minesotos universiteto mokslininkai.

Apie kosminį kauką informavę „Sky Chasers LT“ rašė, kad iki šiol šis reiškinys nėra iki galo suprastas ir žadina mokslininkų susidomėjimą.

Šie kosminiai žaibai taip pat buvo kaltinami dėl kitaip nepaaiškinamų nelaimingų atsitikimų, susijusių su transporto priemonių skrydžiais dideliame aukštyje virš perkūnijos.

Šluotiškieji debesys

2018 m. kaunietis nufilmavo retai danguje pastebimus sidabrinius debesis.

„Sidabriniai debesys susidaro 75—90 km aukštyje, įprastai jie fiksuojami vasarą prieš saulėtekį arba saulėlydžio metu, kai Saulė 5–13 ° nusileidusi žemiau horizonto“, – „Facebook“ įraše skelbė Hidrometeorologijos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius