Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuostabi Indijos skruzdėlių rūšis – jos geba valdyti savo smegenų dydį!

Indijoje gyvenančios šokliosios skruzdėlės „Harpegnathos saltator“ turi daug talentų. Šis pustrečio centimetro ilgio nariuotakojis, aptinkamas užliejamose lygumose visoje Indijoje, geba pašokti į dešimt centimetrų aukštį ir sumedžioti beveik dvigubai už save didesnį grobį. Tarsi to būtų negana, šios nuostabios skruzdėlės taip pat sugeba keisti savo smegenų dydį.
Skruzdėlė
Skruzdėlė / „The New York Times“/Clint Penick nuotr.

Neseniai žurnale „Proceedings of the Royal Society B“ paskelbtą tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, kad šios šokliosios skruzdėlės gali sumažinti smegenis beveik 20 procentų ir per kelias savaites atgauti buvusį jų dydį.

Nors buvo žinoma, kad kiti vabzdžiai, pavyzdžiui, bitės, gali padidinti savo smegenis, ši Indijoje gyvenanti skruzdėlė yra pirmasis žinomas vabzdys, galintis ir padidinti, ir sumažinti savo smegenis.

Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad šios skruzdžių rūšių patelės naudoja tokį savo sugebėjimą tam, kad paruoštų savo kūną reprodukcijai.

Kaip ir daugumą skruzdžių kolonijų, „Harpegnathos saltator“ skruzdėlių koloniją sudaro karalienė, reprodukcijai skirti patinėliai ir patelės darbininkės.

Karalienei tenka geidžiamiausios pareigos. Ją ne tik visokeriopai aptarnauja skruzdės darbininkės, ji ir gyvena daugiau nei penkis kartus ilgiau. Tipiškoje kolonijoje karalienė būna vienintelė patelė, kuriai leidžiama susilaukti palikuonių.

Daugumos skruzdžių rūšių karalienės tokios jau gimsta, o ne tampa. Tačiau ši Indijos skruzdėlių rūšis leidžia darbininkėms varžytis dėl galimybės tapti aristokratėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius