-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustatyta, kaip žmones veikia „mirties kvapas“

Kento universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai nustatė, kad žmonės, kaip ir gyvūnai, pavojų gali atpažinti ir iš tam tikrų kvapų.
Smegenys
Smegenys / Photos.com nuotr.
Temos: 3 Mirtis Chemija Kvapas

Anot dr. Arnaudo Wismano, putrescinas arba „mirties kvapas“ (chemikalas, išsiskiriantis, pavyzdžiui, lavono puvimo procese) išprovokuoja vadinamą ūminę reakciją į stresą.

Nustatyta, kad net itin trumpas šios medžiagos poveikis stipriai sužadina budrumą ir žmogaus organizmą paruošia arba trauktis, arba stoti į kovą

Eksperimento dalyviai, jiems žinant arba nežinant, buvo veikiami putrescino. Rezultatai, kurie publikuoti žurnale „Frontiers in Psychology“, parodė, kad šis chemikalas veikia kaip signalas, kuris išprovokuoja reakciją į pavojingą situaciją.

Nustatyta, kad net itin trumpas šios medžiagos poveikis stipriai sužadina budrumą ir žmogaus organizmą paruošia arba trauktis, arba stoti į kovą, jeigu pasitraukimas būtų neįmanomas (ši reakcija anglų kalboje dar vadinama „fight-or-flight“).

A.Wismano žodžiais, tokia organizmo reakcija į tam tikrą cheminį darinį, įrodo, jog ir kvapas žmogų gali įspėti apie pavojų. Jis taip pat priduria, kad šis tyrimas yra vienas pirmųjų istorijoje, parodančių tokią aiškią reakciją į kvapą.

A.Wismanas su komanda toliau žada dirbti tam, kad nustatytų, kuri tiksliai smegenų dalis yra atsakinga už reakciją į putresciną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius