Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Nutekinti Pentagono dokumentai: beveik pusė Taivano orlaivių nėra parengti karui

Taivano karinės oro pajėgos yra pažeidžiamos Kinijos invazijos atveju dėl daugybės spragų, todėl labai tikėtina, kad Pekinas greitai pasieks pranašumą ore, jei kils karas per sąsiaurį, teigiama nutekintuose Pentagono vertinimuose.
Taivanas nuogąstauja, kad Kinija ruošiasi karui
Taivanas nuogąstauja, kad Kinija ruošiasi karui / „Reuters“/„Scanpix“

Nutekintuose dokumentuose, kuriuos matė „The Washington Post“, teigiama, kad vos daugiau nei pusė Taivano orlaivių yra visiškai pasirengę kovinėms užduotims, o paties Taivano pareigūnai abejoja, ar jų oro gynyba gali „tiksliai aptikti raketų paleidimus“, rašo „Business Insider“.

Pentagonas taip pat teigė, kad Taivanui prireiktų visos savaitės, kad naikintuvai būtų perkelti į slėptuves ir apsaugoti nuo priešo ugnies, rašo „The Post“.

Žvalgybinėje informacijoje pristatomos nekoordinuotos Taivano oro pajėgos, teigiama, kad jos neturi koordinuoto radijo ryšio.

Pentagono analitikai taip pat kritikavo Taivano karo doktriną sakydami, kad planas į kiekvieną taikinį paleisti po dvi priešlėktuvinės gynybos raketas taps „įtemptas“ atsižvelgiant į Kinijos balistinių raketų pajėgumus, rašo „The Post“.

Be to, Taivano oro pajėgos yra apmokytos šaudyti į pavienius stacionarius taikinius.

Viename JAV vertinime Taivano raketų perspėjimo pratybos buvo kritikuojamos, apibūdinant jas kaip labai surežisuotas. Teigta, jog mažai tikėtina, kad tokios pratybos gali parengti civilius gyventojus tikram puolimui.

Viename iš nutekintų vertinimų pabrėžiama, kad Pekinui reikėtų kažkaip siųsti benziną savo desantinėms puolamosioms pajėgoms ir kad geriausia būtų užimti Taipėjaus uostą, nors analitikai teigė, kad nei Taivanas, nei Kinija tokiam scenarijui nesirengė.

„AP“/„Scanpix“/Taivano kariai
„AP“/„Scanpix“/Taivano kariai

Nutekinta žvalgybinė informacija paskelbta tuo metu, kai JAV ir Kinijos santykiai pašlijo, o Vašingtono įstatymų leidėjai signalizuoja apie glaudesnius ryšius su Taipėjumi. Pekinas įsižeidė, nes pastaraisiais metais du JAV Atstovų Rūmų pirmininkai asmeniškai susitiko su Taivano lydere Tsai Ing-Wen. Į tai Kinija atsakė pradėdama kovinio šaudymo pratybas netoli Taivano ir paskelbdamas galimą puolimo planą, rašo „Business Insider“.

Dokumentai apie Taivaną buvo tarp šimtų slaptų failų, nuo 2022 m. pabaigos nutekintų žaidimų pokalbių platformoje „Discord“, rašo „The Washington Post“. Jie internete pasirodė kovo ir vasario mėn. ir juose išsamiai aprašyta tariama visiškai slapta informacija apie Pietų Korėją, Izraelį, Ukrainą ir kitas valstybes.

Neaišku, kiek dokumentuose yra tikrų JAV žvalgybos duomenų. Kai kurių failų turinys galėjo būti sufabrikuotas arba suklastotas, nes jie buvo platinami internete, perspėjo Pietų Korėjos ir Ukrainos vyriausybės.

Taivano gynybos ministerijos spaudos skyrius ir Pentagono spaudos skyrius iš karto neatsakė į „Business Insider“ prašymą pateikti komentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius