Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Kiaulės inkstas prigijo žmogui – ar laukia transplantų revoliucija?

Niujorko chirurgai žmogui sėkmingai priaugino inkstą, užaugintą genetiškai pakeistoje kiaulėje ir nustatė, kad organas funkcionuoja normaliai. Tai – svarbus mokslo laimėjimas, kuris vieną dieną gali tapti puikiu organų šaltiniu sunkiai sergantiems pacientams.
Chirurgai stebi transplantuotą inkstą
Chirurgai stebi transplantuotą inkstą / „The New York Times“/Joe Carrotta nuotr.

Nors dar reikia atsakyti į daug klausimų apie ilgalaikes šios transplantacijos pasekmes – pacientas, kurio smegenys nebefunkcionuoja, buvo stebimas tik 54 valandas – šios srities ekspertai teigė, kad pavykusi procedūra žymi svarbų etapą.

„Reikia daugiau sužinoti apie organo ilgaamžiškumą“, – teigia tyrime nedalyvavęs „Johns Hopkins“ medicinos mokyklos transplantacijos chirurgijos profesorius daktaras Dorry Segevas. Vis dėlto, pridūrė jis: „Tai didžiulis laimėjimas. Tai labai, labai svarbu.“

Mokslininkai jau seniai bando kiaulėse auginti organus, kurie būtų tinkami persodinti žmonėms.

Patikimas organų, tokių kaip širdys, plaučiai ir kepenys, šaltinis būtų tikras išsigelbėjimas daugiau nei 100 000 transplantacijos laukiančių amerikiečių, įskaitant tuos 90 240, kuriems reikia inksto. Kiekvieną dieną miršta dvylika laukiančiųjų sąraše esančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius