Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„OneWeb“ postūmis – kels daugiau palydovų, teiks komercines paslaugas iš kosmoso

Londone įsikūrusi technologijų bendrovė „OneWeb“, siekianti sukurti pasaulinę interneto paslaugą, teikiamą iš kosmoso, ketvirtadienį pasiekė svarbų etapą.
Palydovas
Palydovas / 123RF.com nuotr.

Įmonė paleidžia dar 36 palydovus, taip jų skaičių orbitoje padidindama iki 254.

Nors tinklui užbaigti reikia dar daug daugiau palydovų, šio skaičiaus pakanka, kad būtų galima pradėti teikti komercines paslaugas didelėje Šiaurės pusrutulio dalyje.

„Tokie dalykai neįvyksta per vieną naktį; per pastaruosius kelis mėnesius buvo atliktas didžiulis sunkus darbas. Tačiau šis paleidimas yra ypatingas“, – BBC portalui sakė „OneWeb“ generalinis direktorius Neilas Mastersonas.

Naujausia palydovų partija turėtų būti iškelta iš Rusijos Tolimuosiuose Rytuose esančio Vostočnyj kosmodromo.

Numatyta, kad raketa nešėja „Sojuz“ paliks starto aikštelę lygiai 09:48 vietos laiku. Sėkmingo visų erdvėlaivių paleidimo ir jų signalų gavimo patvirtinimo tikimasi tik po kelių valandų.

Didžiulė investicija

Praėjo kiek daugiau nei metai nuo tada, kai Didžiosios Britanijos vyriausybė ir Indijos konglomeratas „Bharti Global“ pateikė pasiūlymą išpirkti „OneWeb“ iš bankroto, į sunkumus patiriančią įmonę investuodami po 500 mln. dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyla raketa „Sojuz“ su „OneWeb“ palydovais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyla raketa „Sojuz“ su „OneWeb“ palydovais

Nuo to laiko prie projekto prisijungė ir kiti investuotojai, įsitikinę jo perspektyvumu. Pagrindinis iš jų yra Prancūzijos palydovinių telekomunikacijų operatorius „Eutelsat“.

Šią savaitę „Bharti“ priėmė sprendimą į įmonę investuoti dar 500 mln. JAV dolerių ir taip iš esmės užbaigė reikiamą finansavimą, kad būtų galima įdiegti likusią megakonsteliacijos dalį – orbitoje skriejančią maždaug 650 erdvėlaivių kompaniją. Po ketvirtadienio misijos reikės dar 10 paleidimų, tačiau tai turėtų būti padaryta iki 2022 m. vidurio.

Didžiulę reikšmę Jungtinės Karalystės rinkai turėjo sekmadienį paskelbtas „OneWeb“ ir „British Telecom“ pasirašytas susitarimo memorandumas. Šios dvi bendrovės turi ištirti, kaip jos galėtų bendradarbiauti tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek visame pasaulyje.

BT galėtų perimti labai didelę dalį ryšio pajėgumų Didžiojoje Britanijoje. Diskusijos dar vyksta, tačiau manoma, kad telekomunikacijų milžinė diegs „OneWeb“ kaip savo plačiajuosčio ryšio sprendimų dalį.

Tokiu būdu vadinamuosiuose „ne taškuose“, t. y. vietose, kuriose interneto ar telefono ryšio aprėptis yra labai ribota arba jos visai neaprėpiamos, atsirastų „OneWeb“ įgalintas vietinis centras, iš kurio atskiri vartotojai galėtų gauti dalį pralaidumo.

Konkurencija

Pagrindinis „OneWeb“ konkurentas interneto megakonsteliacijos versle yra „Starlink“, kurią steigia Kalifornijos technologijų verslininkas Elonas Muskas ir jo raketų bendrovė „SpaceX“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„SpaceX“ iš Kanaveralo kyšulio (JAV) paleidžia 29-ąją „Starlink“ palydovų partiją - 2021 m. gegužės 26 d.
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„SpaceX“ iš Kanaveralo kyšulio (JAV) paleidžia 29-ąją „Starlink“ palydovų partiją - 2021 m. gegužės 26 d.

Šiuo metu „Starlink“ orbitoje yra daugiau kaip 1 500 palydovų, o vėliau jų bus dar tūkstančiai (dėl tinklo architektūros reikia daugiau palydovų nei „OneWeb“). Šią savaitę E. Muskas pareiškė, kad tikisi iki rugpjūčio mėn. pradėti teikti pasaulinę paslaugą, kuria per 12 mėnesių naudosis 500 000 vartotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius