-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakeisti profesiją ir tapti programuotoju nėra lengva, bet įmanoma: pagrindiniai žingsniai

Galimybė išmokti programuoti ir visiškai pakeisti veiklos pobūdį vilioja tuos, kurie suprato suklydę pasirinkdami profesiją. Tokiais atvejais paprastai tikimasi, kad įvykiai klostysis greitai  – pirma programavimo kursai, o po jų – gerai apmokamas darbas. Mokyklos „Code Academy“ vadovas Andrius Laška neslepia, kad viskas vyksta kiek kitaip, tačiau įdėjus nemažai darbo ir susitaikius, kad kurį laiką teks tenkintis praktikanto statusu, karjerą padaryti įmanoma. 
Informatika / VDU nuotr.
Informatika / VDU nuotr.

Netrukus oficialiai atsidarysiančiame technologijų parke „Vilnius Tech Park“ įsikūrusi mokykla siūlo mokytis PHP, JAVA, Ruby on Rails programavimo kalbų pradedantiesiems.

Anot „Code Academy“ vadovo, dažniausiai tokius kursus renkasi jau turintys darbus žmonės, bet pasitaiko ir studentų.

Jo teigimu, daugiau kaip 30 proc. į kursus ateinančių žmonių ketina persikvalifikuoti ir ateityje keisti darbą, tačiau apklausus studentus paaiškėjo, kad kai kurie tai planuoja daryti ne iškart po kursų, o vėliau.

Su žiniomis reikia dirbti nedarant pertraukų, nes per pusmetį daug kas gali pasimiršti ir tada bus gerokai sunkiau.

„Į planus siekti karjeros programavime praėjus, pavyzdžiui, pusmečiui po kursų, mes žiūrime šiek tiek skeptiškai. Su žiniomis reikia dirbti nedarant pertraukų, nes per pusmetį daug kas gali pasimiršti ir tada bus gerokai sunkiau“, – pabrėžė pašnekovas.

„Code Academy“ bendradarbiauja su bendrovėmis, kuriose po kursų turi galimybę įsidarbinti juos baigę žmonės.

Tai lengviausia padaryti tiems, kurie išlaiko kursų pabaigoje organizuojamus egzaminus. Vėliau jie sprendžia kartu su bendradarbiaujančiomis įmonėmis parengtus testus, ir jei paaiškėja, kad žinių kiekis pakankamas, atlieka praktiką įmonėje.

A.Laška neslepia, kad kursus pradedantiesiems baigę studentai pradeda nuo praktikos įmonėse.

Kitų metų pradžioje „Code Academy“ pradės organizuoti kursus jau programavimo pagrindus turintiems studentams, kurie po kursų gali tikėtis įsidarbinti jaunesniaisiais programuotojais.

Tačiau A.Laška teigia, kad būna visko: „Yra žmonių, kurie tikrai gabūs programavimui, supranta, kaip tai daroma, todėl ir po kursų pradedantiesiems gali pretenduoti į jaunesniojo programuotojo poziciją. Neseniai mūsų studentai laikė JAVA programavimo kalbos egzaminą ir visi surinko daugiau kaip 65 proc. iš 100. Manau, kad tai mums geras ženklas. “

„Code Academy“ nuotr. /„Code Academy“ mokykloje
„Code Academy“ nuotr. /„Code Academy“ mokykloje

Su „Code Academy“ bendradarbiaujančios tarptautinės programinės įrangos kūrimo kompanijos „NFQ Technologies“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Venckus 15min teigė, kad nuo daugybės faktorių priklauso, ar darbuotojas liks bendrovėje.

„NFQ Technologies“ kuria milžiniškos architektūros meta paieškos variklius, sėkmingus MVP (minimalaus funkcionalumo programinės įrangos ruošinius), sulaukiančius milijoninių tarptautinių investicijų jų vystymui.

„Labai svarbu, kad žmogus dirbtų kaip sau ir taip kurtų mūsų partnerių ir savo sėkmę. Stebime, ar žmogus dirba su užsidegimu, ar akys žiba, ar tobulėja ir kokios jo vertybės“, – pridūrė jis.

Paklaustas apie pradedančiųjų atlyginimus, M.Venckus teigė, kad į bendrovę su dideliu potencialu, bet visiškai be patirties atėjusiems darbuotojams siūloma nuo 400 eurų „į rankas“. Tačiau jis pabrėžė, kad darbuotojai su tinkamu požiūriu nuo šios ribos greitai nutolsta.

Per pirmus dvejus metus atlyginimas dažniausiai padidėja ne procentais, o kartais iki 2,5 karto.

„Dažniausiai pirmus metus darbuotojas auga pakankami greitai. Žinoma, tai priklauso nuo jo paties ir noro tobulėti, tačiau per pirmus dvejus metus atlyginimas dažniausiai padidėja ne procentais, o kartais“, – teigė jis.

Paklaustas, per kiek laiko galima užsiauginti po kursų atėjusį perspektyvų programuotoją, M.Venckus teigė, kad bendrovėje yra pavyzdžių, kai per pusmetį jaunesnysis programuotojas pasiekė vidutinį lygį, o per trejus metus ėmė vadovauti komandai.

„Žinoma, vadovauti komandai po 3 metų nėra eilinis pasiekimas. Tokių pavyzdžių nedaug, tačiau parodo, kad viskas priklauso tik nuo žmogaus noro tobulėti“, – pabrėžė jis.

Anot bendrovės atstovo, populiariausiomis programavimo kalbomis išlieka JAVA, PHP, JavaScript.

„Profesionalu greitai netampama, tam reikia investuoti nemažai laiko“, – neslėpė jis.

Geri programuotojai darbo pasiūlymų sulaukia nuolat. Paklaustas, kaip apsisaugo nuo to, kad protas, į kurį investuota, nepabėgtų kitur, M.Venckus tikino, jog nedaug įmonių gali pasiūlyti įdomius, iššūkiu galimus pavadinti projektus.

„Darbuotojus, norinčius tobulėti, galimybė prisidėti prie tokių projektų sėkmės labai motyvuoja. Kasmet darome darbuotojų apklausą, kita ryški motyvuojanti tendencija – profesionalūs kolegos, galimybės tobulėti ir dalintis žiniomis. Vienu metu vystome daugybę projektų, tad darbuotojus motyvuoja ir galimybės keisti komandas. Apie tinkamą atlyginimą net nekalbame, nes tai yra būtina sąlyga. Kaip ir patogus biuras, nes čia praleidžiame didžiąją dienos dalį“, – teigė bendrovės atstovas.

M.Venckaus teigimu, programuotojų atlygis priklauso nuo sukuriamos vertės, o IT rinka yra dinamiška, todėl tobulėti reikia nuolat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius