TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pamatykite: Antarktidoje atskilo Londono dydžio ledkalnis

Britų antarktinės tarnybos (BAS) duomenimis, sekmadienį nuo Brunto ledo šelfo Antarktidoje atitrūko beveik Londono dydžio ledkalnis.
Ledkalnis Pietų vandenyne
Ledkalnis Pietų vandenyne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BAS teigė, kad naujas ledkalnis susidarė dėl natūralaus proceso, vadinamo „kalvėjimu“,o ne dėl klimato kaitos, kuri sparčiau tirpina ledo šleifą.

1550 kvadratinių kilometrų dydžio ledkalnis atsiskyrė nuo 150 metrų storio Brunto ledo šelfo praėjus dešimtmečiui po to, kai mokslininkai pirmą kartą pastebėjo didžiulius šelfo įtrūkimus, rašo „Science Alert“.

„Šio ledkalnių tirpimo įvykio buvo tikėtasi ir jis yra natūralios Brunto ledo šelfo elgsenos dalis. Jis nėra susijęs su klimato kaita. Mūsų mokslo ir veiklos komandos toliau realiuoju laiku stebi ledo šelfą, kad užtikrintų, jog jis yra saugus, ir toliau vykdytų mokslinę veiklą“, – pranešime spaudai sakė BAS glaciologas profesorius Dominicas Hodgsonas.

Nors šiuo metų laiku Antarktidos jūros ledo plotas visada smarkiai mažėja, šiemet jis mažėjo neįprastai sparčiai, sausio pradžioje pranešė Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro mokslininkai.

Gruodžio pabaigoje Antarktidos jūros ledo plotas buvo mažiausias per visą 45 metų palydovų fiksuojamą laikotarpį.

Naujausi duomenys rodo, kad jūros ledas nuo to laiko neatsigauna, todėl galima manyti, kad žemynas vasarą gali baigti antrus metus iš eilės užfiksuodamas naują rekordą.

„Yra ryšys tarp to, kas vyksta Antarktidoje, ir bendros atšilimo tendencijos visame likusiame pasaulyje, tačiau jis skiriasi nuo to, ką matome kalnų ledynuose ir ką matome Arktyje“, – CNN sakė Kolorado universiteto Boulderyje glaciologas Tedas Scambosas.

Palydovų duomenys, gauti dar 1978 m., rodo, kad dar 2014 ir 2015 m. regione buvo užfiksuotas rekordiškai didelis jūros ledo plotas. Tuomet 2016 m. jis staiga sumažėjo ir nuo to laiko išlieka mažesnis už vidurkį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius