Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 12

„Parašiau bakalaurą su „ChatGPT“: universitetai imasi priemonių prieš studentų piktnaudžiavimą dirbtiniu intelektu

„Taip, bakalaurą parašiau su „ChatGPT“, – sako paskutinio kurso studentas Marius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). Vaikinas toks ne vienintelis – artėjant baigiamųjų darbų įteikimui vis daugiau studentų gręžiasi į dirbtinio intelekto (DI) modelius. Kol vieni juos naudoja kaip pagalbinę priemonę, kiti per daug nesivargina ir leidžia DI darbą parašyti už juos. 15min pasidomėjo, kaip į tokią praktiką reaguoja universitetai ir kokių pasekmių gali sulaukti studentai.
Europos humanitarinio universiteto diplomų įteikimo ceremonija
Europos humanitarinio universiteto diplomų įteikimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Birželio mėnuo daug kam asocijuojasi su vasaros pradžia, tačiau studentams – su baigiamųjų darbų įteikimu. Ir nors universitetai visais įmanomais būdais stengiasi užtikrinti, jog studentai darbus atliko savarankiškai, šiais metais iškilo nauja ir didelė problema.

Prieš pusmetį pasauliui pristatytas DI modelis „ChatGPT“ sulaukė viso pasaulio dėmesio. Netrukus po jo pasirodymo imta kalbėti, jog šios technologijos pritaikymą rado ne tik įvairių profesijų atstovai savo kasdieniame darbe, bet ir moksleiviai ar studentai. „ChatGPT“ sprendė namų darbus, kūrė rašinėlius ir be klaidų išlaikė įvairius egzaminus.

123RF.com nuotr./Studentai
123RF.com nuotr./Studentai

Tad buvo tik laiko klausimas, kada studentai DI panaudos svarbiausiai užduočiai universitete – baigiamojo darbo rengimui.

15min kalbintas vilnietis Marius pasakojo, kad „ChatGPT“ nusprendė pasinaudoti netrukus po jo pasirodymo. Kadangi dirbo keliuose darbuose, laiko rašyti baigiamajam darbui savarankiškai trūko.

„Pagalvojau – kam daryti ranka? Juk čia tas pats, kas vietoje automatizuotos mašinos fabrike pastatyti kelis žmones. Galutinis rezultatas bus toks pat, nesvarbu, ar aš suvesiu duomenis, ar už mane juos suves dirbtinis intelektas“, – savo požiūriu dalijosi Marius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius