-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskyra atblokuota, bet paties nematyti: kodėl D.Trumpas nesugrįžta į „Twitter“?

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas labai mėgo „Twitter“ platformą – 2017 m. jis yra sakęs, kad be šio socialinio tinklo pagalbos nebūtų tapęs prezidentu. Tačiau po Kapitolijuje kilusių riaušių D.Trumpo paskyra buvo užblokuota, o jis pats persikėlė į savo įkurtą soc. tinklą „Truth Social“. Dabar, Elonui Muskui perėmus „Twitter“ valdžią, buvusio prezidento paskyra atblokuota, tačiau jo pačio – nematyti.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Paprasčiausias paaiškinimas, kuris yra labiausiai tikėtinas – tai susiję su pinigais“, – BBC sakė Niujorko universiteto politikos profesorius Joshas Tuckeris.

Po to, kai Donaldas Trumpas buvo išmestas iš „Twitter“, jis sukūrė savo socialinę žiniasklaidos platformą „Truth Social“ – ji labai panaši į „Twitter“.

Kad suprastumėte, į kokius finansinius gniaužtus pateko Donaldas Trumpas, turite suvokti sudėtingą „Truth Social“ verslo struktūros pobūdį.

Praėjusiais metais privati bendrovė „Trump Media & Technology Group“ (TMTG), kuriai priklauso „Truth Social“, paskelbė ketinanti susijungti su biržoje prekiaujančia fiktyvia bendrove „Digital World Acquisition Corp“ (DWAC).

DWAC yra vadinamoji specialiosios paskirties įsigijimo bendrovė (angl. Special Purpose Acquisition Company, SPAC). Apie SPAC kalbama kaip apie būdą pagreitinti dažnai lėtą privačios bendrovės įtraukimo į biržą procesą. Tai reiškia, kad ne biržoje esanti bendrovė sujungiama su biržoje esančia bendrove.

TMTG ir DWAC sutiko susijungti, nors sandoris dar nebaigtas. Tačiau tai nesutrukdė investuotojams investuoti į DWAC – visi jie spėliojo, kad sandoris bus sudarytas. Šiuo metu ši fiktyvi bendrovė vertinama daugiau nei 800 mln. dolerių, rašo BBC.

Turint omenyje, kad DWAC įsigytų tik apie ketvirtadalį TMTG, D.Trumpo naujai sujungta bendrovė būtų verta mažiausiai 3-4 mlrd. dolerių, sako Michaelas Ohlrogge'as, akademikas, besispecializuojantis SPAC srityje.

„Jam priklausytų didžioji dalis. Jam priklausytų tikriausiai 70 ar 80 proc. jos akcijų“, – teigė jis.

Jei visa tai pavyktų, šis verslo projektas taptų vienu sėkmingiausių per visą Donaldo Trumpo karjerą. Tačiau kad akcijų vertė išliktų aukšta, buvęs prezidentas turi likti „Truth Social“.

Socialinės žiniasklaidos bendrovę sukūrė jis. Kodėl net jo šalininkai turėtų naudotis šia platforma, jei jis skelbia pranešimus kitur?

„Truth Social“ stengiasi pritraukti naudotojų. Analitinės įmonės „Similar Web“ skaičiavimais, 2022 m. rugsėjį platformoje apsilankė aštuoni milijonai lankytojų – mažiau nei liepą, kai jų buvo 11,5 milijono. Socialiniam tinklui tai – gan maža auditorija.

„Similar Web“ apskaičiavo, kad rugsėjį „Twitter“ svetainėje apsilankė devyni milijardai lankytojų.

Donaldo Trumpo išskirtinumas su „Truth Social“ buvo toks svarbus siūlomam susijungimui su DWAC, kad į susitarimą buvo įtraukta teisinė nuostata.

Joje teigiama, kad D.Trumpas apskritai privalo paskelbti bet kokį pranešimą socialinėje žiniasklaidoje „Truth Social“ ir negali skelbti to paties pranešimo kitoje socialinės žiniasklaidos svetainėje 6 valandas.

Tai reiškia, kad naudodamasis „Twitter“ Donaldas Trumpas ne tik gali prarasti daug pinigų išgąsdindamas investuotojus, bet ir gali būti paduotas į teismą.

„Sunku tiksliai pasakyti, kas laimėtų, bet tai nebūtų visiškai beprotiškas ieškinys“, – sako M.Ohlrogge'as.

Tai reiškia, kad Donaldas Trumpas dabar atsidūrė keblioje padėtyje. Galbūt jis norėtų grįžti prie „Twitter“, tačiau negali.

Yra ir kitų veiksnių, dėl kurių jis gali vėl pradėti rašyti tviteryje.

Pastaruoju metu žmonės pirko DWAC akcijas kaip būdą investuoti į patį buvusį prezidentą.

„Tai memų akcijos“, – BBC sakė Stanfordo universiteto teisės profesorius Michaelas Klausneras. Taip apibūdinamos akcijos, kai įmonės turi daug smulkių investuotojų, atėjusių iš soc. tinklų ir pirkdami arba parduodami keičia akcijų kainą.

123RF.com nuotr./„Twitter“
123RF.com nuotr./„Twitter“

M.Klausneris sako, kad daugelis investavusiųjų į DWAC yra paties D.Trumpo šalininkai.

„Jie mano, kad D.Trumpo vardas, pritvirtintas prie ko nors, bus vertingas“, – sako jis.

Tai reiškia, kad DWAC akcijų kaina kyla, kai Donaldo Trumpo sėkmė kyla, ir krenta, kai ji blogėja.

Lapkričio 7 d., pirmadienį, akcijų vertė smarkiai išaugo pasirodžius pranešimams, kad jis planuoja 2024 m. kandidatuoti į prezidentus. Tačiau po devynių dienų, kai D.Trumpas pagaliau patvirtino šią naujieną kalboje, kuri buvo kritikuojama kaip „mažai energinga“, akcijų kaina krito.

Teorija tokia: nors DWAC jungiasi su „Truth Social“, iš tikrųjų ji suteikia Donaldui Trumpui galimybę iškelti save – savo asmeninį prekės ženklą – į vertybinių popierių biržą. Tokiu atveju nebūtų taip svarbu, jei D.Trumpas nustotų naudotis „Truth Social“, nes bendrovė atlieka tarpininko vaidmenį.

Joshas Tuckeris iš Niujorko universiteto mano, kad ši situacija kelia įdomių moralinių klausimų.

„Aš asmeniškai niekada anksčiau nesu girdėjęs apie kažką panašaus – kad būtų sekama didele pinigų suma, kuri, atrodo, yra politiko politinė sėkmė“, – teigė jis.

Jis įspėja, kad politikas gali priimti sprendimus, remdamasis ne tuo, kas naudinga jo politiniams, o finansiniams siekiams.

J.Tuckeris teigia, kad jei respublikonai išrinktų Donaldą Trumpą savo kandidatu į prezidentus, jie tikėtųsi, kad kampanijos metu jis plačiau naudosis socialiniėmis medijomis – o ne apsiribos tik viena platforma.

Tačiau Donaldas Trumpas galėjo numatyti šią problemą. Susijungimo sutartyje yra paslėpta dar viena nuostata, leidžianti jam naudotis kitomis socialinės platformomis „politinėms žinutėms“.

Tai gali būti „spraga“, sako M.Klausneris, kuri leistų D.Trumpui rašyti „Twitter“ nepažeidžiant sutarties.

Maža to, susitarimas įpareigoja D.Trumpą iki 2023 m. liepos mėn. rašyti pranešimus tik „Truth Social“.

Yra dar viena priežastis, leidžianti tikėtis, kad Donaldas Trumpas gali grįžti į „Twitter“. Dėl paties susijungimo šiuo metu atliekamas federalinis tyrimas.

Sandoris vis dar gali žlugti, o tada Donaldo Trumpo teisinis įsipareigojimas skelbti pranešimus tik „Truth Social“ taip pat būtų nutrauktas.

D.Trumpas gali prarasti dideles sumas pinigų, tačiau tai atvertų dar platesnes duris sugrįžti į „Twitter“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius