Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptingas vaikų hepatitas išplito jau 11 šalių: ką apie jį žinome?

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pastarosiomis savaitėmis 11-oje šalių beveik 170 vaikų nustatyta nežinoma sunki hepatito atmaina, o mažiausiai vienas vaikas nuo šios paslaptingos ligos mirė.
Karščiuojantis mažas vaikas
Karščiuojantis mažas vaikas / 123RF.com nuotr.

Kur buvo aptiktas šis virusas?

Apie pirmuosius penkis atvejus kovo 31 d. Škotijoje pranešė gydytojai, supratę, kad mato kažką neįprasto, pasakojo Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros klinikinių ir naujų infekcijų direktorė Meera Chand.

Vaikai neturėjo nė vieno iš penkių žinomų hepatito virusų: A, B, C, D ir E, – pirmadienį Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų kongrese skubiai pristatydama pranešimą sakė M.Chand.

Tokie atvejai yra labai reti – Škotijos gydytojai paprastai per metus mato keturis-penkis nežinomus hepatito atvejus.

Nuo to laiko Jungtinė Karalystė iš viso pranešė apie 114 atvejų, savaitgalį atnaujintame pranešime teigė PSO.

Kitas didžiausias atvejų skaičius buvo Ispanijoje – 13, Izraelyje – 12, Jungtinėse Amerikos Valstijose – 9. Nedidelis skaičius atvejų taip pat užregistruotas Danijoje, Airijoje, Nyderlanduose, Italijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje ir Belgijoje.

Kas užsikrėtė?

Paslaptingąja liga sirgo vaikai nuo vieno mėnesio iki 16 metų amžiaus, tačiau daugiausiai susirgusiųjų buvo jaunesni nei 10 metų. Dauguma jų anksčiau buvo sveiki.

Prieš pasireiškiant sunkaus hepatito požymiams, vaikams pasireiškė gelta, viduriavimas, vėmimas ir pilvo skausmai, rašo „Science Alert“.

Barselonos patologė ir Europos kepenų tyrimų asociacijos (EASL) pirmininkė Maria Buti teigė, kad „didžiausią susirūpinimą kelia“ šios atmainos sunkumas.

Septyniolikai vaikų – 10 proc. iš 169 žinomų atvejų – hepatitas buvo toks sunkus, kad jiems prireikė kepenų transplantacijos, sakė ji agentūrai AFP.

Ekspertai sutaria, kad šie atvejai kelią didelį nerimą, nes nežinoma jų priežastis ir perdavimo kelias – taigi nežinoma ir tai, kaip užkirsti kelią plitimui. PSO atmetė tarptautines keliones kaip platinimo veiksnį.

Hepatitas yra kepenų uždegimas ir paprastai sveikiems vaikams pasitaiko retai.

123RF.com nuotr./Hepatito A tyrimai
123RF.com nuotr./Hepatito A tyrimai

Mokslininkai patvirtino, kad nėra ryšio su paracetamoliu, kurio perdozavimas gali sukelti kepenų nepakankamumą. Taip pat atmestas bet koks ryšys su COVID-19 vakcinomis, nes dauguma vaikų buvo nepakankamo amžiaus, kad būtų galima juos skiepyti.

Kokia yra pagrindinė teorija?

PSO teigimu, 74 atvejais buvo aptikti adenovirusai – paplitę virusai, sukeliantys įvairias ligas, pavyzdžiui, peršalimą, bronchitą ir viduriavimą, bet dažniausiai nesukeliantys sunkių susirgimų.

M.Chand sakė, kad adenovirusai buvo rasti 75 proc. pacientų Jungtinėje Karalystėje.

Ji teigė, kad „pagrindinė hipotezė“ yra įprasto adenoviruso derinys kartu su kitu veiksniu, dėl kurio liga tampa sunkesnė.

Viena iš galimybių yra ta, kad maži vaikai, kurie per pastaruosius dvejus metus praleido savo „formavimosi etapus“ dėl COVID-19 ir neįgijo imuniteto šiems adenovirusams.

PSO teigė, kad pastaruoju metu keliose kitose šalyse, įskaitant Airiją ir Nyderlandus, buvo užregistruotas „netikėtas adenovirusų atvejų padidėjimas“.

Kitos galimos nežinomos padermės priežastys gali būti adenoviruso ir COVID-19.

Visi ekspertai pabrėžė, kad atliekamiems tyrimams reikia daugiau laiko, tačiau rezultatų laukiama mėnesio bėgyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius