-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios „Excel“ internetinės alternatyvos

Iš karto prisipažinsiu – nesu „Excel“ profesionalas ir negaliu padaryti tokių stebuklų, kaip „macro“, duomenų bazių struktūros, apklausos, anketos, net ne visi grafikai ir „pyragai“ man pavyksta. Tačiau sutinku, kad „Excel“ yra bene geriausias komercinis produktas rinkoje, kurį pralenkti yra sunku.
Tinklalapio One.lt lankytojų skaičius per mėnesį išaugo dešimtadaliu, nors puslapių atvertimai ir svetainėje žmonių praleistas laikas toliau mažėjo.
Grafikas / 123rf nuotr.
Temos: 1 Internetas

Internetinės alternatyvos „Excel“ irgi nėra labai stiprios, nes turi apie 30 proc. visų funkcijų. Radau tik vieną nemokamą internetinę lentelių tvarkyklę „EditGrid“, kuri yra artimiausia „Excel“. Norėtųsi pateikti penkis geriausius sprendimus, nors jų yra kur kas daugiau.

Kai kurios alternatyvos „Excel“ yra „php“ pagrindu sukurtos programos, veikiančios serveryje, kaip pats tikriausias „software as a service“. Radau net specialią interneto aplikaciją, skirtą „debesyje“ dirbti su „Lotus Symphony“. Aišku, jų tikrai negalėjau išbandyti, nes tai yra profesionalams skirtos programos. 

„Debesies“ technologija lentelių tvarkyklėms yra labai svarbi, nes čia atliekama nemažai skaičiavimo veiksmų, tad veikia ne tik duomenų transliavimo principai, bet ir reikšmių skaičiavimo programos bei mechanizmai. Šių galimybių tikrai gali prireikti, jeigu dirbate su sudėtingomis formulėmis ir didelėmis rinkmenomis.

Supratau tik tiek, kad pripratimas – labai svarbus faktorius, kuris neleidžia tinkamai pasinaudoti internetinių „Excel“ pakaitalų teikiamais privalumais. Mat bet koks mažytis nesklandumas atrodo lyg lemiantis veiksnys, dėl kurio šia tarnyba reikėtų nesinaudoti ir grįžti prie „Excel“.

Taigi pristatau penkias „Excel“ alternatyvas, kurias turėtų bent jau išbandyti „debesies“ technologijas vertinantys verslininkai.

Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„EditGrid“
Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„EditGrid“

EditGrid

Pateikiu pirmoje vietoje, nes ši internetinė programa yra bene artimiausia „Excel“ savo funkcijų gausa. „EditGrid“ valdymas yra „senovinis“, su iškrentančiomis (angl. drop-down) meniu juostomis. Taip pat valdomas ir „Excel“ konkurentas „OpenOffice Spreadsheet“.

Nemėgstantiems „kaspino“ valdymo ši tarnyba turėtų patikti. Veikia dešinysis pelės klavišas, kuriuo galima valdyti tam tikrus turinio laukus, taip pat ir atskirus lapus (angl. sheets).

Kadangi paruošto „Excel“ dokumento įkėlimą palaiko visi internetiniai pakaitalai, svarbu, kokiu formatu failas išsaugomas. „EditGrid“ leidžia sukurtą dokumentą saugoti tokiais formatais, kaip „html“, „pdf“, „csv“, „xml“, „ods“, „sxc“, „gnumeric“, „tex“ ir, aišku, „xls“.

Kitas svarbus kriterijus „Excel“ profesionalams yra formulių gausa. Čia jų tikrai daugybė. Funkcijos net atskirai sugrupuotos pagal tipus, kad nereikėtų ilgai knaisiotis po ilgą sąrašą. Tiems, kas nelabai supranta apie kalbama, pasakysiu paprastai: funkcijos paprastai rašomos po lygybės ženklo pažymint, kokius veiksmus reikia atlikti su kokiais laukais (pvz., suma skaičiuojama įvedus =SUM(D2:D17).

Dar viena svarbi „Excel“ funkcija – grafikų braižymas pagal esančius duomenis – „EditGrid“ irgi išspręsta labai neblogai bei suprantamai. Galima pasirinkti pačius įvairiausius formatus, spalvas, redaguoti X ir Y ašių reikšmes, keisti duomenis, formas ir t.t. Lyg to būtų maža, galima iš karto nusikopijuoti nuorodą į grafiką „jpg“ formatu, kurį atidarius kitame naršyklės lange galima nesunkiai atsisiųsti į savo kompiuterį. Deja, trimačių grafikų braižyti negalima.

Šablonų kūrimas yra viena tų funkcijų, dėl kurių verta naudotis internetinėmis „Excel“ alternatyvomis. Susikūrus šabloną, kaip turi atrodyti sąmata, sąskaita faktūra, perdavimo-priėmimo aktas, užsakymo lapas ar kt., jį galima labai greitai bei paprastai atsidaryti.

Bet kuriuo atveju, tai vienas iš pranašiausių nemokamų sprendimų, kuriuos yra tekę matyti.

Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„Google Spreadsheet“
Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„Google Spreadsheet“

Google Spreadsheet

Turbūt, populiariausia „Excel“ alternatyva „debesyje“. Jo valdymas yra itin paprastas. „Google“ išsiskiria tuo, kad neeikvoja išteklių spalvotoms ir gražioms funkcijų ikonėlėms. Svarbiausia yra funkcionalumas, o ne spalvos. Kai kuriems tai gali pasirodyti ir didelis minusas. Tačiau valdymas paprastas – kelios esminės ikonėlės ir meniu su antrinėmis funkcijomis.

Paruoštus dokumentus galima parsisiųsti į kompiuterį keliais formatais – tekstiniu, „xls“, „ods“, „html“ ir „pdf“. Įdomu tai, kad saugant „pdf“ formatu yra pasiūloma, kaip susimaketuoti visą grafiką ir lenteles, taip pat galima pasirinkti puslapio poziciją – vertikalų ar horizontalų.

Viena iš patogiausių funkcijų „Google Docs“ yra dokumento, kaip prisegtos bylos, siuntimas, nurodant gavėją ir parašant žinutes, tačiau neprisijungus prie pašto paskyros. Labai patogu, tik tokios žinutės neišsaugomos siųstų laiškų kataloge.

Su formulėmis „Google Spreadsheet“ nesivargino. Pateikė pagrindines ir nuorodą „daugiau formulių“, kuri veda į naują puslapį, o jame tvarkingai paaiškinamos „Google Spreadsheet“ naudojamos funkcijos. Nepatyrusiems vartotojams tai yra puikus būdas jas išmokti. „Google“ produktas turi bene visas įmanomas funkcijas, nes jų paaiškinta tikrai nemažai. Funkcijų mokėjimas mintinai čia labai vertinamas.

Sukūrus paprastą lentelę su keliais kintamaisiais, pagal juos nubraižyti grafiką yra labai paprasta. Specialus vedlys net rekomenduoja tam tikrą grafikų tipą esamiems duomenims. Trimatę formą turi tik „pyragas“. Lengvai redaguojami šriftų dydžiai, patys šriftai, X ir Y ašių reikšmės, spalvos. Su šia funkcija, akivaizdu, padirbėta tikrai nemažai. Grafikas gali būti čia pat išsaugotas „png“ formatu, taip pat kopijuojamas į kitą lapą.

Šablonų kūrimo funkcijos, deja, ši tarnyba neturi. Taip pat ir viešos šablonų bibliotekos, iš kurios galima būtų „pasiskolinti“ tam tikrų formų. Yra „scriptų“ kūrimo įrankiai, tačiau jie skirti profesionalams.

Labai gera funkcija yra tam tikrų lapų apsauga slaptažodžiu. Tai leidžia laisvai dalintis dokumentais nesibaiminant, kad kitame lape esantys duomenys bus pastebėti žmonių, kuriems tai neleidžiama. Ši funkcija labai praverčia dirbant su finansiniais duomenimis.

Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„Zoho Sheet“
Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„Zoho Sheet“

Zoho Sheet

Labai paprastas, bet greitai ir stabiliai veikiantis produktas. Jis negali pasigirti tokia funkcijų gausa, kaip „EditGrid“, tačiau turi reikalingiausias funkcijas vidutiniam „Excel“ vartotojui. Valdymas – mažomis ikonėlėmis ir iškrentančiu meniu, kuriame sudėtos antrinės funkcijos, kurių prireikia gana retai. Taip pat veikia dešinysis pelės klavišas ir funkcijos.

Paruoštas dokumentas yra eksportuojamas į keletą populiariausių formatų – „html“, „pdf“, „csv“, „tsv“, „ods“, „sxc“, „gnumeric“, „xls“ ir net „xlsx“. 

Formules reikia mokėti mintinai, nes formulių įrankio nėra. Dėl šios priežasties „Zoho Sheet“ gali būti naudojamas tik esminiams veiksmams arba labai pažengusių profesionalų, kurie visas formules moka ir žino, tad praktiškai gali „programuoti“ lenteles.

Grafikai braižomi labai paprastai, naudojantis specialiu trijų žingsnių vedliu, kuris gali sukurti ir trimačius grafikus. Nesunkiai keičiamas grafiko tipas, X ir Y ašių reikšmės. Taip pat pasiūloma išsisaugoti brėžinį „png“ formatu.

Šablonus nesunku susikurti pačiam. Be to, galima naudotis viešų šablonų, kuriuos sukūrė kiti vartotojai ir viešai paskelbė, biblioteka. Tai naudinga pradedantiesiems vartotojams, kurie nežino ar neturi laiko kurti sudėtingų šablonų patys.

Apibendrinant, galima pasakyti, kad tai yra viena elementariausių „Excel“ alternatyvų.

Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„Microsoft Excel Web Apps“
Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„Microsoft Excel Web Apps“

Microsoft Excel Web Apps

Ši internetinė programa yra pats elementariausias „Excel“ brolis. Jo valdymas yra panašus kaip ir programinės įrangos – „kaspinas“ su didelėmis ikonomis ir daugybė aprašytų funkcijų. Aišku, kalba pateikiama pagal nustatymus, tad, jei esate pripratę naudotis angliška versija, „debesies“ versija lietuvių kalba gali būti nemaža kliūtis.

Sukurtą dokumentą į savo kompiuterį galima atsisiųsti tik „xlsx“ formatu. Šiaip ar taip, šis „debesies“ sprendimas reklamuoja programinę įrangą, kaip vienintelį teisingą kelią.

Formulių paaiškinimai yra pateikti pačiame dokumente. Jei pasirinkta lietuviška versija, paaiškinimai irgi pateikiami lietuviškai. Rekomenduojama tiems, kurie mokosi naujų formulių. Jos sugrupuotos pagal pagrindinius veiksmus.

Grafikų funkcijos yra elementarios. Čia galima susikurti grafiką iš jau esamos lentelės, tvarkyti duomenis. Tačiau trimačių grafikų nėra. Dešinysis pelės klavišas su funkcijomis grafikams neveikia. Be to, galima išsisaugoti grafiką į kompiuterį tik aplinkiniais keliais, t.y. darant viso ekrano kopiją (angl. printscreen) arba atsisiųstą dokumentą atidarant su kitais „debesies“ sprendimais ir taip išsisaugant paveikslėlį.

Šablonų kūrimo funkcijos nėra, tačiau viešų šablonų paieška veikia kitame puslapyje. Čia galima rasti labai įdomių sprendimų. Iš esmės jie yra skirti „Excel“ programinei įrangai, tačiau juos galima įkelti ir į SkyDrive.com. Sistema šablono formatą „xlt“ konvertuoja į „xlsx“, o su juo jau galima dirbti.

Kai pasirinkimų yra keli, „Microsoft Excel Web Apps“ gali būti naudojamas tik pradedančiųjų vartotojų ir tik „iš bėdos“. „Microsoft“ turi daug kitų sprendimų, kurie yra žymiai pranašesni, tačiau lentelių tvarkyklei funkcionalumo pagailėta.

Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„SmartSheet“
Idebesis.bridge2cloud.lt nuotr./„SmartSheet“

SmartSheet

Jau pavadinimas pasako, koks tai produktas. Tai komercinis produktas, kurio ašis yra jau paruošti šablonai. Jų čia yra devynios galybės. Būtent šių šablonų sąskaita kitos produkto pusės yra labai ribotos. Valdymas yra kitoks, nei įprasta – ikonėlės išdėstytos kairiajame stulpelyje, kaip įprasta nuotraukų redagavimo programose, tokiose, kaip „Pixlr“. Ar tai patogu? Gal, jei turite „ilgesnį“ ekraną, nes spausti rodykles į viršų ir į apačią nepatogu.

Dokumentus eksportuoti galima keliais formatais. Pagrindinis, žinoma, yra „xls“, taip pat ir ‚pdf“. Prisijungti prie šios tarnybos galima su „Google“ paskyra, todėl natūralu, kad yra automatinė galimybė eksportuoti dokumentus tiesiai į „Google Docs“, taip pat ir į kalendorių, jei tai susiję su laiko planavimu. Kaip ir „Google Docs“, „SmartSheet“ leidžia dokumentą prisegti ir iškart siųsti el. paštu. Tam tikrus dokumentus galima eksportuoti ir į „Microsoft Project“ suprantamą formatą „xml“.

Funkcijų yra keliolika. Visas kitas reikia mokėti mintinai. Grafikų funkcijos nemokamoje versijoje nėra. Panašu, kad nėra ir komercinėje, nes įvedus į šablonų paiešką „chart“, deja, pateikiami nekokie rezultatai. Tikriausiai, projekto rengėjai propaguoja specialius grafikų kūrimo „debesyje“ įrankius, kurių taip pat yra keletas. Bet tai jau atskira tema.

Viena svarbiausių šios internetinės programos funkcijų yra šablonai. Vartotojai gali rasti pačių įvairiausių šablonų ir juos pritaikyti savo reikmėms. Savo originaliai sukurtą projektą jie taip pat gali išsaugoti kaip šabloną. Dauguma šablonų yra angliški.

„SmartSheet“ yra pretenzingas produktas, atrodo gražiai ir profesionaliai. Todėl jis yra komercinis, nemokamai leidžiantis naudotis 30 dienų.

Yra ir kitų produktų, kurie nepapuolė į sąrašą. Tiesą pasakius, dėl penktos vietos grūmėsi „SmartSheet“ ir „Sheetster“. Pastarasis pralaimėjo dėl to, kad nesupranta lietuviškų rašmenų ir verčia juos į lotyniškus atitikmenis. Tai yra itin nepatogu. Be to, veikia labai lėtai, tad abejoju, ar jis iš tikrųjų laikomas „debesyje“, nors panašumų su „Excel“ turi daugiau nei „Smartsheet“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius