Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pleurobot“ – panašiausias į gyvūną žmonių sukurtas robotas

„Pleurobot“ – tai robotinis driežas, kuris mokslininkams padeda suprasti sudėtingą žmogaus nugaros smegenų darbą. Mokslininkai driežus nuskenavo rentgeno spinduliais trimis sluoksniais, sužymėdami iki 64 taškų ant gyvūno skeleto. Vėliau duomenys buvo pritaikyti kuriant robotą, rašo „Reuters“.
Temos: 2 Evoliucija Robotika

Pasak roboto kūrėjo ir tyrimo vadovo prof. Auke'p Ijspeerto iš Federalinio Šveicarijos technologijų instituto, „Pleurobot“ yra pati tiksliausia žmonių sukurta į gyvūną panašaus roboto reprezentacija.

„Mes galėjome įrašyti visus kaulų judesius ir informaciją perkelti į kompiuterį, o tuomet sukurti panašiausią į gyvūną robotą. Unikalu tai, kad galėjome atkartoti vaikščiojimo, plaukimo ir kitus duomenis“, – sakė A. Ijspeertas.

Mokslininkas mano, kad už dinozaurus senesni driežai yra esminiai gyvūnai evoliucijoje.

„Driežo sudėtis ir kūno forma labai panašūs į pirmųjų sausumos stuburinių gyvūnų. Taigi tirdami šių dienų driežus mes galime pažvelgti į visų sausumos žinduolių, taip pat ir žmonių, protėvius“, – aiškino jis.

„Pleurobot“ yra idealus įrankis tikrinti evoliucijos hipotezes, pavyzdžiui, kaip driežų protėviai iš vandens gyvūnų tapo sausumos. O neuromokslininkams robotas padeda suprasti, kaip žmogaus nugaros smegenys priima kontrolinius signalus. Tai gali padėti rasti naujų gydymo būdų.

„Pleurobot“ žemas masės centras ir segmentuotos kojos reiškia, kad jį taip pat galima pritaikyti paieškoms ir panaudoti kaip gelbėjimo robotą. Komanda dabar kuria mažesnį modelį, kuris veiks sausumoje ir vandenyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius