Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po didelės kibernetinės atakos Raudonasis Kryžius kreipėsi į įsilaužėlius

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) ketvirtadienį kreipėsi į įsilaužėlius, pasisavinusius didžiulį paketą privačių duomenų, siūlydamas „tiesiogiai ir konfidencialiai“ pasikalbėti su asmenimis, atsakingais už šią ataką.
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min primena, kad Ženevoje įsikūrusi organizacija šią savaitę pranešė patyrus kibernetinį išpuolį, kurio metu buvo pavogti virš 500 tūkst. žmonių duomenys, įskaitant nuo konfliktų pabėgusius ir sulaikytus asmenis.

Lieka neaišku, kas įvykdė šią ataką, bet ketvirtadienį Komitetas paragino įsilaužėlius su juo susisiekti.

„Norėtume pateikti humanitarinį kreipimąsi tiems, kas atsakingi už šį duomenų saugumo pažeidimą, atsižvelgiant į didžiulę potencialią žalą asmenims, kurie yra kone pažeidžiamiausi pasaulyje“, – nurodė vienas TRKK atstovas.

„Esame pasirengę tiesiogiai ir konfidencialiai bendrauti su tais, kas galėtų būti atsakingi už šią operaciją, kad gautume daugiau informacijos apie minėtų duomenų saugumo statusą“, – pridūrė jis.

Įsilaužėliai pavogė duomenų iš mažiausiai 60 nacionalinių Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų visame pasaulyje.

Kol kas nėra jokių įrodymų, kad informacija būtų nutekinta ar paskelbta viešai.

Tačiau TRKK pareiškė, kad šių duomenų viešinimo pavojus jam kelia „didžiausią susirūpinimą“.

Siekdamas sušvelninti atakos pasekmes, Raudonasis Kryžius laikinai išjungė visas pavojuje atsidūrusias elektronines sistemas, leidžiančias veikti programai „Šeimos ryšių atkūrimas“, padedančiai suvienyti atskirtas šeimas.

„Padarysime viską, ką galime, kad užtikrintume tam tikrą veiklos tęstinumą ir kuo greičiau atnaujintume paslaugų teikimą“, – pabrėžė TRKK atstovas.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė komentuodamą situaciją 15min patikino, kad lietuvių asmens duomenims pavojaus nėra, nes „visi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus kaupiami duomenys yra saugomi mūsų pačių. Šie duomenys nėra teikiami Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimui (IFRC) ar Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui (ICRC), todėl į šią kibernetinę ataką jie nepateko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius