Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po LRT tyrimo dėl rusiškų programinių įrangų – R.Karoblio reakcija: reikės atsisakyti

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, reaguodamas į LRT tyrimą, pareiškė, kad ateityje rusiškų programinių įrangų, kurias naudoja Lietuvos valstybinės institucijos, turėtų nelikti. Tiesa, ministras nedramatizuoja situacijos ir tikina, kad rizika dėl duomenų nutekėjimo yra įvertinta.
Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LRT Tyrimų skyrius paskelbė, kad be Lietuvos banko, dar bent septynios svarbiausios valstybės institucijos – Policijos departamentas, Finansinių nusikaltimų tarnyba ir kitos – naudoja rusišką programinę įrangą.

Lietuvos institucijų naudojamos dokumentų valdymo bei buhalterijos programinės „1C“ įrangos kūrėjai – „1C Company“ – yra Rusijoje, jos vadovai palaiko artimus ryšius su aukščiausia valdžia ir saugumo institucijomis. Pati bendrovė skelbia produkciją teikianti Rusijos saugumo tarnybai, Vidaus reikalų ministerijai ir Muitinės departamentui. „1C Company“, finansuojant Rusijos Komunikacijos ministerijai, taip pat kūrė kompiuterinį žaidimą, kaip skelbiama, skatinantį Rusijos jaunimo patriotinius jausmus. Dar vienas rusiškas produktas – „ABBYY eform filler“ – naudojamas mokesčių inspekcijos (VMI), „Sodros“ ir kitų duomenis kaupiančių įstaigų, Lietuvoje perkamas nuo 2003 m.

123RF.com nuotr./ Klaviatūra
123RF.com nuotr./ Klaviatūra

LRT.lt kalbintas krašto apsaugos ministras R.Karoblis tikino, kad ateityje šių rusiškų programinių įrangų Lietuvos valstybinėse institucijose reikės atsisakyti.

„Viską reikia spręsti, atsižvelgiant proporcingai į esamą riziką, ir imantis laikinų veiksmų, kad rizikas suvaldytume. Aišku, ateityje reikėtų tas programas išimti“, – teigė ministras.

Tiesa, R.Karoblis situacijos dėl rusiškos programinės įrangos naudojimo valstybinėse institucijose nedramatizavo. Anot jo, visos įmanomos rizikos, perkant programinę įrangą, yra įvertintos.

„Reikalingi įrodymai, kad programinė įranga yra pavojinga, galimi tam tikri ryšiai, galimas įsikišimas, duomenų išpumpavimas, papildomos rizikos per programos atnaujinimą. Tie dalykai turi būti įvertinti prieš atmetant tas programas iš viešųjų pirkimų. Mes negalime pasakyti tiesiai pagal šalies geografiją, kad iš tikrųjų tos ir tos programinės įrangos iš anksto yra žalingos“, – aiškino ministras.

Abiejų sistemų bus atsisakoma palaipsniui

R.Karoblis, paklaustas, apie rusiškos programinės įrangos „1C“ ir „ABBYY eform filler“ naudojimą, patikino, kad su šia įranga susijusios rizikos yra įvertintos ir žinomas.

„Reikia įvertinti, ką daryti toliau – ar jas pakeisti, uždrausti naudoti ar vis dėlto ieškoti kitų laikinų priemonių, kad būtų išvengiamos rizikos“, – aiškino ministras.

Jo teigimu, VMI yra įsipareigojusi programos „ABBYY eform filler“ palaipsniui atsisakyti.

„Jeigu kalbėti apie Mokesčių inspekcijos naudojamą sistemą, tai, mano žiniomis, atliktas auditas. Mokesčių inspekcija pripažino esamas rizikas ir įsipareigojo tą sistemą palaipsniui pakeisti, ir imtis iki tol pereinamųjų priemonių“, – komentavo R.Karoblis.

„Scanpix“ nuotr./Laidai
„Scanpix“ nuotr./Laidai

R.Karoblis tikino, kad Ukrainos atvejis, kai, naudojant „1C“ ir „ABBYY eform filler“ valstybinių institucijų duomenų bazes užpuolė virusas, pradėjęs šifruoti svarbią informaciją, Lietuvoje neturėtų pasikartoti.

„Tos dvi programos yra skirtingos nuo naudotų Ukrainoje, nes jos nėra nuolat naudojamos kaip rusiškas pirkinys: tiesiog Lietuvoje panaudota Rusijos (programinės įrangos – LRT.lt) bazė, „griaučiai“ ir jie aplipdyti, sukurti Lietuvos specialistų. Vadinasi, rizikos laipsnis sumažėja“, – dėstė pašnekovas.

Ministro teigimu, palaipsniui Lietuvos valstybinėse institucijose ketinam atsisakyti ir Rusijoje kuriamos dokumentų valdymo bei buhalterijos programinės įrangos „1C“.

„Tos sistemos šiuo metu yra išimtos iš internetinio tinklo, tai yra šiuo metu viso labo likusi uždara sistema, įdėtos kitos priemonės, stebinčios, kad informacija nebūtų pasiekiama kitais būdais, tarkime, virusais. [...]

Jos (programinės įrangos „1C“) per kelis metus turi nelikti. Norėtume, kad kuo greičiau. Šiuo metu buhalterines paslaugas ruošiamasi perkelti į bendrą jungtinį paslaugų centrą, pradedamas vykdyti kitos programos pirkimas“, – komentavo R.Karoblis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius