-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po šimtmečius trukusių paieškų mokslininkai išaiškino švytuoklinių laikrodžių fenomeną

Po daugiau nei 300 m. trukusių paieškų mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kodėl švytuokliniai laikrodžiai, kabantys ant tos pačios sienos, ilgainiui sinchronizuojasi – vieno laikrodžio švytuoklė juda į kairę taip pat, kaip kito į dešinę, rašo Huffingtonost.com.
Švytuoklinis laikrodis
Švytuoklinis laikrodis / Vikipedijos nuotr.

Šį keistą fenomeną pirmą kartą 1655 m. pastebėjo Christiaanas Huygensas, kuris, manoma ir išrado švytuoklinį laikrodį. Nepriklausomai nuo to, kokioje padėtyje laikrodžių švytuoklės pradėdavo judėti, maždaug po pusvalandžio jos judėdavo priešingomis kryptimis.

Garso bangos, kurias generuoja viena švytuoklė, keliauja per sieną ir trikdo kitos švytuoklės judėjimą tol, kol švytuoklės ima judėti priešingomis kryptimis.

Per ilgus metus buvo daugybė šio fenomeno paaiškinimų, įskaitant ir teoriją, kad laikrodžiai sinchronizuojasi dėl nedidelių oro srovių, kurias jie patys sukuria.

Kaip skelbiama naujame liepos 23 d. „Scientific Reports“ publikuotame tyrime, tai ir yra teisingas paaiškinimas: garso bangos, kurias generuoja viena švytuoklė, keliauja per sieną ir trikdo kitos švytuoklės judėjimą tol, kol švytuoklės ima judėti priešingomis kryptimis.

„Du laikrodžiai sąveikauja, generuodami du „smūgius“, vieną viena kryptimi, o kitą – priešinga. Tik tuomet, kai laikrodžių švytuoklės yra opozicinėse fazėse, trikdymas baigiasi ir švytuoklės juda priešingomis kryptimis“, - teigia vienas tyrimo autorių Dr. Henrique M. Oliveira'as iš Lisabonos universiteto.

Tyrėjai prie tokios išvados priėjo sukūrę sudėtingą matematinį modelį, kuris vėliau patvirtintas pasitelkus laikrodžių porą.

Pasak tyrimo autorių, pakabinamų laikrodžių atveju „labai mažos sąveikos gali susidėti tam, kad galiausiai sinchronizuotų labai dideles sistemas.“

Esą tokius reiškinius galima pastebėti ir kitose disciplinose – ekonomikoje, elektronikoje ar biologijoje, kai, pavyzdžiui, širdies ląstelės sinchronizuojasi tam, kad plaktų širdis arba smegenų ląstelės sinchronizuojasi ir sergantiems epilepsija sukelia širdies priepuolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius