Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 01

Pokalbių robotai vis dažniau palaiko draugiją – ar ateityje tuoksimės su dirbtiniu intelektu?

Kai 2013 m. kino ekranus pasiekė Spike'as Jonze filmas „Ji“ (angl. Her), kuriame pagrindinis veikėjas pamilsta dirbtinio intelekto asistentę Samantą, dauguma žiūrovų į tokį scenarijų žvelgė kaip į mažų mažiausiai neįtikėtiną. Tačiau praėjus dešimtmečiui prie tokios realybės priartėjome daugiau, nei būtų galima pagalvoti, mat šiuo metu kuriamas ne vienas DI modelis, kurio tikslas – užmegzti emocinį ar net romantinį ryšį su žmogumi.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123rf/15min nuotr.

Pastaruoju metu dirbtinio intelekto technologijos vystymą galima pavadinti lentynėmis: didžiausios pasaulio kompanijos varžosi, kieno DI sistema bus „gudresnė“, o pačio DI panaudojimo būdai stipriai išsiplėtė.

Staiga išpopuliarėjęs „ChatGPT“ pokalbių robotas gali atsakyti ne vien į sudėtingus klausimus, bet ir rašyti poeziją. Tokia greita ir akivaizdi pažanga paskatino daugybę spekuliacijų apie galimą dirbtinio intelekto socialinį, ekonominį ir net egzistencinį poveikį.

Nors DI tapatinamas su „paklausk ir atsakys“ pokalbiu modeliu, šios technologijos panaudojimas neapsiriboja vien tuo, kas gali priminti modernią enciklopediją. Šiuo metu tokios kompanijos kaip „Replica“ ar „Kuki“ DI naudoja kiek kitaip: jų pokalbių sistemų tikslas yra emocinio ryšio palaikymas su žmogumi. Tad dirbtinis intelektas gali tapti ne tik draugu ar terapeutu, bet ir romantiniu partneriu.

Emocinių ryšių su DI modeliais užmezgimas gali atrodyti kaip mokslinė fantastika, tačiau ateityje tikėtina, kad gali tapti realybe.

Dirbtinio intelekto eksperto Deivido Matačiūno teigimu, kalbant apie emocinio ryšio užmezgimą tarp žmogaus ir DI, vis dar esame kelio pradžioje, tačiau ateityje tokių bandymų tik daugės.

„Emocinių ryšių su DI modeliais užmezgimas gali atrodyti kaip mokslinė fantastika, tačiau ateityje tikėtina, kad gali tapti realybe“, – 15min mintimis dalijosi pašnekovas.

Draugas, brolis, antra pusė ar net sutuoktinis

Vienas populiariausių tokio tipo DI modelių – „Replika“ – prisijungusiems siūlo susikurti avatarą, su kuriuo bendrausite. Pasirinkimas platus: nuo norimos lyties, išvaizdos, vardo, iki pomėgių ir to, koks jūsų oficialus statusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius