Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kibernetinė ataka prieš „Kas vyksta Kaune“: patalpinta žinia apie NATO planus pulti Baltarusiją

Ketvirtadienį portalas „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad portalo turinio valdymo sistema patyrė kibernetinį įsilaužimą – politikos skiltyje buvo aptikta propagandinio turinio informacija, susijusi su trečiadienį Lenkijoje prasidėjusiomis karinėmis NATO pratybomis.
Portalas „Kas vyksta Kaune“ pranešė patyręs kibernetinę ataką
Portalas „Kas vyksta Kaune“ pranešė patyręs kibernetinę ataką / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ vadovas Vaidas Pilkauskas tikina, kad „prie portalo turinio valdymo sistemos buvo prisijungta iš užsienio serverių, pasinaudojant buvusio darbuotojo prisijungimo duomenimis, nors po jo išėjimo iš darbo slaptažodis buvo pakeistas“.

Po incidento, vadovo teigimu, imtasi papildomų saugos priemonių – sustiprinta su turinio valdymo sistema dirbančių darbuotojų prisijungimo apsauga.

Portalo redaktorė Brigita Sabaliauskaitė tikina, kad minima publikacija buvo skubiai pašalinta iš portalo, dėl jos patekimo į portalą buvo pradėtas vidinis tyrimas.

Dėl įsilaužimo įmonė praneša kreipusis ir į teisėsaugos institucijas, Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą, taip pat informavo partnerius – „fake news“ demaskavimo platformą Demaskuok.lt.

„Pirminiais duomenimis buvo aišku, kad straipsnį patalpino ne redakcijos darbuotojai. Pagal IP adresus, kurie talpino, redagavo ir paskelbė šį turinį, paaiškėjo, kad portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija patyrė kibernetinį įsilaužimą iš pašalinių asmenų“, – portale „Kas vyksta Kaune“ cituojama redaktorė.

Kaip teigia portalas, publikacijos pavadinimu „NATO planuoja įsibrauti į Baltarusiją“ talpinimo data portale buvo nurodyta spalio 25 d. 16:30 val.: „Tačiau tyrimo metu paaiškėjo, kad publikacija buvo patalpinta dirbtiniu būdu pavėlinant talpinimo datą ir laiką. Kibernetinės atakos buvo vykdomos spalio 26 d. tarp 13:11 ir 13:43 val.“

B.Sabaliauskaitės teigimu, publikacijos tekstas buvo parašytas taisyklinga lietuvių kalba, ir nors stilistika neatitiko portalo formato, pats straipsnis atrodė „kaip gana organiškas turinys“.

Propagandinio turinio publikaciją perpublikavo portalai valstietis.lt, ldiena.lt.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ duomenimis, publikaciją apie NATO ketinimus užpulti Baltarusijos teritoriją perskaitė keli šimtai skaitytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius