-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pragyvenimo išlaidų krizė: JK doktorantams prisidurti prie pajamų pasiūlyta platinant kosmetiką

Pasauliui susiduriant su išaugusių išlaidų krize, Jungtinės Karalystės doktorantams pasiūlyta papildomų pajamų prisidurti platinant kosmetiką, prižiūrint naminius gyvūnėlius arba dalyvaujant klinikiniuose tyrimuose.
Tyrimas
Tyrimas / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, šie patarimai buvo skirti doktorantams, atliekantiems „gyvybiškai svarbius mokslinius tyrimus“.

Patarimus, kaip dorotis su infliacija, trečiadienį paskelbė Rytų Anglijos universiteto Gamtos aplinkos mokslinių tyrimų tarybos finansuojama doktorantūros studijų partnerystės agentūra.

123RF.com nuotr./Laboratorija
123RF.com nuotr./Laboratorija

„Programos doktorantams skirtame elektroniniame laiške pripažįstama, kad daugeliui doktorantų „vis sunkiau“ pragyventi iš stipendijos, kuri šiuo metu siekia 15,6 tūkst. svarų sterlingų (18,3 tūkst. eurų) per metus, ir pridedamas trijų puslapių dokumentas, kuriame išdėstytos galimybės, kaip sudurti galą su galu“, – rašo „The Guardian“.

Laiške aprašoma, kaip doktorantai gali padidinti savo finansus dėstydami ir mokydami universitete, dirbdami korepetitoriais. Tarp pasiūlymų taip pat taip pat paminėtas šunų vedžiojimas, dalyvavimas klinikiniuose tyrimuose ir prekyba „Avon“ produktais.

Adriana Lowe, kuriai 2019 m. Kento universitete buvo suteiktas daktaro laipsnis, sakė, kad ją „papiktino“ šie pasiūlymai. Natalie Starkey iš Atvirojo universiteto patarimus pavadino „neįtikėtinais“, o Jess Wade iš Londono imperatoriškojo koledžo – „siaubingais“. Ženevos universiteto profesorius Thibaud Gruberis sakė, kad tai „beprotiškai juokinga“.

123rf.com nuotr./Svarai sterlingų
123rf.com nuotr./Svarai sterlingų

„Tai tik dar vienas pavyzdys, kaip doktorantai yra visiškai nuvilti sistemos. Nors jie vadinami studentais, jie atlieka gyvybiškai svarbius mokslinius tyrimus, kurie daugeliu atvejų turi tiesioginį ir reikšmingą poveikį platesnei visuomenei. Tai žmonės, kurie pataria vyriausybei, tobulina medicinos mokslinius tyrimus, sprendžia klimato krizę, o mes tikimės, kad jie gyvens kaip paaugliai", – sakė A.Lowe.

Jungtinės Karalystės Mokslinių tyrimų ir inovacijų agentūros atstovas spaudai sakė, kad laiškas neatspindi jų pozicijos.

„Mes pripažįstame, kad išaugusios pragyvenimo išlaidos daro poveikį studentams, ir ieškome galimybių suteikti papildomą finansinę paramą“, – nurodė jis.

„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės vėliava
„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės vėliava

Rytų Anglijos universiteto doktorantūros mokymo programos direktorė Jenni Barclay atsiprašė dėl mokslininkus įžeidusių patarimų.

„Pagrindinis rūpestis šiuo atveju yra pragyvenimo išlaidų krizė ir jos neproporcingai didelis poveikis mūsų doktorantams. Reikia skubiai imtis veiksmų – daugelis studentų jau dabar praneša apie itin didelius finansinius sunkumus“, – sakė J.Barclay.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius