-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priemonės nuo pagirių įvertintos mokslininkų: kas veikia, o kas ne?

Neretai klaidingai suvokiama, kad pagirios – tai tiesiog dehidratacijos pasekmė. Iš tiesų besaikis alkoholinių gėrimų vartojimas gali sukelti skrandžio ir žarnyno uždegimą, nemigą ir nuodingų junginių susidarymą, dėl ko sukeliamas vėmimas, prakaitavimas ir širdies susitraukimų dažnio padidėjimas, rašo „The Conversation“.
Pagirios
Pagirios / 123rf.com

Moksliniai tyrimai taip pat rodo, kad pagirios gali sumažinti gebėjimą susikaupti ir prisiminti informaciją.

Tačiau moksliniai tyrimai mums iki šiol nedavė jokių patikimų žinių apie „vaistus nuo pagirių“.

Bet mokslininkai, savo teiginius pagrįsdami moksliniais įrodymais, gali patarti, kokios priemonės nuo pagirių yra veiksmingos, o kokios – ne.

1. Vanduo

Dehidratacija – vienas dažniausiai stebimų pagirių simptomų. Alkoholis pasižymi diuretiniu veikimu. Kitaip tariant, jis skatina mus dažniau ir daugiau šlapintis.

Keturi tarptautiniai alkoholio vienetai iš organizmo gali išvaryti nuo 600 iki 1000 mililitrų vandens.

Besaikis alkoholio vartojimas dar gali sukelti ir gausų prakaitavimą, vėmimą ar viduriavimą, kurie taip pat prisideda prie skysčių netekimo.

O dehidratacija savo ruožtu sukelia tokius simptomus, kaip troškulys, silpnumas, burnos sausumas, galvos svaigimas.

Vandens gėrimas šiuos simptomus gali palengvinti, tačiau dehidrataciją dažnai lydi ir elektrolitų balanso sutrikimas.

Todėl efektyvesnis vaistas nuo pagirių yra vandens ir elektrolitinio maisto papildo derinys, mineralinis vanduo su elektrolitais arba sportininkams skirtas gėrimas su elektrolitais. Tačiau tikrai nereikėtų tikėtis, kad tai taps panacėja nuo absoliučiai visų vakarykštės šventės pasekmių.

2. Tradicinė riebi kiaušinienė

Vakarų pasaulyje vienas iš labiausiai įprastų vaistų nuo pagirių yra kiaušinienė su riebia šonine. Tačiau ar toks patiekalas gali tapti panacėja nuo visų pošventinių negalavimų?

Tokiuose produktuose, kaip kiauliena, kiaušiniai ir netgi brokoliai, yra gausu aminorūgšties cisteino – mokslininkai teigia, kad jis gali sumažinti nuodingo cheminio junginio acetaldehido koncentraciją organizme. Acetaldehidas susidaro organizmui skaidant alkoholį.

Acetaldehidas prisideda prie pagirių simptomų pasireiškimo – dėl jo padažnėja pulsas, jis sukelia pykinimą, vėmimą, tačiau moksliškai patikimų duomenų, patvirtinančių tam tikrų maisto produktų gebėjimą gydyti pagirias, yra labai jau nedaug.

Kita vertus, esama patikimų mokslinių įrodymų, jog patiekalai, kuriuose gausu baltymų, riebalų ir angliavandenių, suvartojus juos dar iki pradėjus girtauti, lėtina alkoholio absorbciją, todėl prieš atkimšdami butelį „impregnuokite“ savo skrandį – organizmas jums padėkos.

3. Kofeinas

Viena iš priežasčių, dėl kurių po girtavimo jaučiamės taip siaubingai – alkoholio įtaka miegui.

Alkoholio sukeltas miegas gali būti trumpesnis ir prastesnės kokybės, tačiau nuovargį, kuris jaučiamas po pagirių, įmanoma panaikinti daugelio mėgstamu stimuliantu – kofeinu.

Moksliniai įrodymai sako, kad žmonės, dažnai vartojantys kofeiną, įgyja jam fizinę priklausomybę – tuo galima paaiškinti, kodėl kavos mėgėjai negali pradėti dienos be puodelio šio gėrimo.

Tačiau šiems žmonėms vienas puodelis kavos ar stiprios arbatos pagirių metu gali nepadėti įveikti minčių apdorojimo ar reakcijos laiko trūkumų, kuriuos sukėlė vakarykštis alkoholis.

Kita vertus, taip pat esama mokslinių įrodymų, teigiančių, kad žmonės, kurie paprastai kavos negeria, nepatiria tokio paties aktyvumo ir padidėjusio darbingumo antplūdžio, kaip kasdieniai kavos vartotojai.

4. 50 gramų

Vieni žmonės per pagirias dievagojasi, kad „daugiau gyvenime nė lašo negers“. Kiti, norėdami palengvinti blogos savijautos simptomus, iškart griebiasi dar vienos alkoholio dozės būklei pagerinti – niekas kitas jiems tiesiog neįsivaizduojama.

Bet moksliniai įrodymai byloja, kad alkoholio vartojimas pagirių metu yra pavojingas. Tokiems gyvybiškai svarbiems organams, kaip kepenys, po stiprių išgertuvių reikalingas atsistatymo periodas.

Amerikiečių visuomenės sveikatos gairės rekomenduoja, kad po stiprių išgertuvių alkoholio reikėtų vengti 48 valandas.

Dar daugiau, alkoholio vartojimas pagirių metu gali būti alkoholizmo ženklas.

Įrodymai sako, kad dažnesnės pagirios yra siejamos su didesne priklausomybės nuo alkoholio tikimybe.

Nėra žinoma, ar probleminį alkoholio vartojimą sukelia pačios pagirios, ar jas sukeliantis gausus alkoholio vartojimas.

Bet kuriuo atveju, mokslininkai rytiniam alkoholiniam vaistui sako griežtą „ne“.

5. Vaistai

Vaistinėse neretai galima pamatyti įvairių farmacinių produktų, kurie pirkėjams pristatomi kaip sukurti specialiai pagirioms gydyti. Dažnai ant pakuotės nurodoma, kad tokie preparatai padidina greitį, kuriuo organizmas perdirbs nuodingąjį acetaldehidą.

Taip pat esama vaistų nuo pagirių, kurie slopina uždegimą ir koreguoja mąstymo procesą paveikiančius smegenų cheminius pokyčius, kuriuos sukėlė alkoholis.

Bet neturėtų per daug stebinti tai, jog šiuo metu nesama jokių mokslinių įrodymų, kad koks nors liaudiškas vaistas ar maisto papildas galėtų išgydyti pagirias.

Tiesa, sunku pasakyti kodėl – ar dėl to, kad tokie vaistai iš tiesų neveikia, ar dėl to, kad jų efektyvumas nebuvo visavertiškai kliniškai patikrintas.

Taigi, jeigu tokie vaistinėse randami preparatai ir gali kaip nors palengvinti pagirių simptomus, jų poveikio įrodymų nėra.

Pagirios – tai sudėtingas fizinių ir psichologinių simptomų derinys, kurį sukelia keletas skirtingų procesų organizme ir smegenyse.

Be to, iš esmės nėra vaistų nuo pagirių, kurie palengvintų koncentracijos, atminties ir reakcijos laiko suprastėjimą, nuotaikos pablogėjimą ar nerimo padidėjimą, kuriais žmonės taip pat dažnai skundžiasi po švenčių.

Tad vienintelis užtikrintas būdas išvengti „ryto po išgertuvių“ simptomų – tai saikingas vartojimas arba visiškas alkoholio nevartojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius