Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Produktas, turintis išskirtinę istoriją: „Fosi Audio TB10D“ garso stiprintuvo apžvalga

Iš pirmo žvilgsnio „Fosi Audio TB10D“ atrodo kaip niekuo neišsiskiriantis biudžetinės klasės garso stiprintuvas. Tai yra apgaulinga – mažame korpuse slepiasi paslaptis apie kurią papasakosiu šiame straipsnyje.
Tai jau antroji „Fosi Audio TB10D“ versija – pirmoji buvo labai bloga
Tai jau antroji „Fosi Audio TB10D“ versija – pirmoji buvo labai bloga / N.Davalgos nuotr.
Temos: 1 Garso kolonėlė

Šiandien apžvelgiamas garso stiprintuvas turi įdomią atsiradimo istoriją. Tik išleidus „Fosi Audio TB10D“, vartotojai prirašė krūvą neigiamų atsiliepimų, o populiarus „Youtube“ garso technikos apžvalgininkas „Cheapaudioman“ ištestavo stiprintuvą ir paskelbė, kad tai yra vienas blogiausių rinkoje esančių produktų, nuo kurio reikia bėgti kuo toliau.

Stiprintuvas turėjo daug defektų – pašalinį triukšmą, prastai išpildytą garso tonų reguliavimo sistemą, skurdų skambesį ir elektros grandinės problemas. Nenuostabu, kad tiek trūkumų talpinantis produktas sulaukė krūvos pelnytos kritikos, todėl buvo greitai pašalintas iš parduotuvių lentynų.

Gamintojas greitai sureagavo į susiklosčiusią situaciją ir išleido atnaujintą modelį. „Fosi Audio“ atkreipė dėmesį į visus išsakytus priekaištus ir pažadėjo, kad dabar jau tikrai viskas bus gerai. „Cheapaudioman“ išbandęs antrąjį blyną teigė, kad jis skamba fantastiškai ir jį įvertino dešimtuku, o pirkėjų atsiliepimai tapo žymiai pozityvesniais.

Atnaujinimo procesas truko vos kelis mėnesius. Panašu, kad buvo skubėta kuriant produktą, tai lėmė krūvą problemų, o po to ne mažiau skubėta jas ištaisyti. Labai įdomu patikrinti, ar viską tvarkant paskubomis, nebuvo palikta buvusių defektų pėdsakų.

Didelė galia mažame kūne?

Jeigu perkate pasyviojo tipo kolonėles, papildomai teks įsigyti ir garso stiprintuvą. Savaime suprantama, kad galingoms kolonėlėms bus reikalingas didžiulis ir brangus stiprintuvas. Su pastaruoju teiginiu yra linkę nesutikti šiandien apžvelgiamo produkto kūrėjai.

N.Davalgos nuotr./Didelę galią deklaruojantis stiprintuvas sugeba tilpti delne
N.Davalgos nuotr./Didelę galią deklaruojantis stiprintuvas sugeba tilpti delne

Gamintojo pateikiamose charakteristikose deklaruojama 600 W galia gali pasirodyti kaip neįmanomas dalykas. Tai pats galingiausias stiprintuvas savo kainos ir dydžio klasėje. Sunku patikėti, kad šis mažylis galėtų užkurti namo pamatus drebinantį vakarėlį.

Šiuos įspūdingus skaičius reikėtų vertinti su žiupsneliu druskos. Atiduodama galia priklauso nuo prijungtų kolonėlių varžos, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad iš stiprintuvų nespaudžiant maksimumo, turėsime mažesnius garso iškraipymus.

Nors šie faktoriai ir sumažina stiprintuvo galią, tačiau yra dar vienas dalykas, labiausiai apkarpantis „Fosi Audio TB10D“ galimybės. Tai – komplektacijoje esantis 160 W galios maitinimo blokelis. Įvertinus stiprintuvo naudingumo koeficientą, prijungtų kolonėlių rekomenduojama galia turėtų būti ne didesnė nei 140 – 150 W.

N.Davalgos nuotr./Maitinimo blokelis gali tiekti tik 160 W galią, nors paties stiprintuvo galimybės kelis kartus didesnės
N.Davalgos nuotr./Maitinimo blokelis gali tiekti tik 160 W galią, nors paties stiprintuvo galimybės kelis kartus didesnės

Taigi, viską susumavus, galima teigti, kad su gamykline komplektacija bus išnaudojama tik ketvirtis maksimalios stiprintuvo galios. Skamba niūriai, tačiau viskas nėra taip blogai.

Pusantro šimto vatų yra milžiniška garso galia, kurios pilnai užtenka naudojimui namuose, net ir jeigu muzika bus klausoma ne tame kambaryje iš kurio ji sklinda. Su panašiomis problemomis susiduria beveik visi biudžetinės klasės stiprintuvai, todėl esama situacija nė kiek nestebina.

Naudojimo įspūdžiai

Pirmoji „Fosi Audio TB10D“ versija buvo labai prasta ir turėjo begalę defektų. Galiu patvirtinti, kad visi jie buvo sėkmingai išspręsti ir neliko jokių įkalčių apie anksčiau buvusias problemas. Tai labai netikėta, žinant, jog problemų spektras buvo platus, tikėjausi, kad bent kelios iš jų praslys pro inžinierių akis.

Gamintojas galėjo eiti kitu keliu ir šiam stiprintuvui suteikti naują pavadinimą – tokiu būdu būtų paslėptos asociacijos su nepavykusiu pirmuoju bandymu. „Fosi Audio“ pripažino padarytą klaidą ir tokiu būdu bandė demonstruoti, kad gamintojui rūpi, kokią vartojimo patirtį gauna jų klientai.

Kaip stiprintuvui pavyksta pasiekti solidžią galią, išlaikant mažą kainą ir kompaktišką dydį? Pagrindinis kaltininkas yra „Texas Instruments TPA 3255“ garso atkūrimo lustas. Kaip ir būdinga D klasės stiprintuvams, jis pasižymi aukštu naudingumo koeficientu, tad nereikalauja daug vietos užimančių aušinimo sprendimų, o masyvus maitinimo blokelis lieka išorėje.

N.Davalgos nuotr./Stiprintuvas pasižymi ne tik didele galia, bet ir ausiai maloniu skambesiu
N.Davalgos nuotr./Stiprintuvas pasižymi ne tik didele galia, bet ir ausiai maloniu skambesiu

Dar labiau džiugina tai, kad pasirinktas lustas turi ne tik daug brutalios galios, tačiau skleidžia pakankamai kokybišką garsą. Jis skamba truputėlį gražiau nei kiti šios kainų kategorijos, atstovai. Tai daro šį stiprintuvą protingu pasirinkimu net ir naudojantiems mažesnės galios kolonėles.

„Fosi Audio TB10D“ priekyje randame garsumo lygio reguliavimo ratuką. Šalia jo randame du papildomus ratukus aukštų ir žemų dažnių reguliavimui. „TPA 3255“ lustu aprūpinti stiprintuvai dažnai stokoja šios funkcijos, tad „TB10D“ įgauna šiokį tokį pranašumą prieš savo konkurentus.

Garso stiprintuvas neturi jokių kitų įmantresnių papildomų savybių. Jis negali priimti signalo nuotoliniu „Bluetooth“ ryšiu, taip pat stokoja galimybių prijungti papildomų garsiakalbių ar žemų dažnių kolonėlę. Tai lemia, jog gale randamų jungčių rinkinys yra paprastas ir niekuo neišsiskiriantis.

N.Davalgos nuotr./Gale randamos niekuo neišsiskiriančios jungtys
N.Davalgos nuotr./Gale randamos niekuo neišsiskiriančios jungtys

Išvados

„Fosi Audio TB10D“ istorija yra pasaka su laiminga pabaiga – nors debiutas buvo labai prastas, gamintojas operatyviai išsprendė visus nesklandumus ir pristatė puikų produktą. Tai turėtų būta įrašyta į krizių sprendimo vadovėlius, o juos reiktų padovanoti „GTA Trilogy: The Definitive Edition“ kompiuterinio žaidimo kūrėjams. Jie taip pat pradėjo nuo produkto su krūva defektų, bandė juos spręsti, tačiau viskas pasibaigė tuo, kad ilgas problemų sprendimas sukūrė dar daugiau naujų problemų.

Šiandien testuotas garso stiprintuvas kainuoja vos 80 eurų. Mitas, kad galingoms sistemoms reikia didelio ir brangaus stiprintuvo beveik paneigtas. Nuo visiškos griūties jį saugo faktas, kad pilnam tokio stiprintuvo išnaudojimui teks ieškoti papildomo išorinio maitinimo šaltinio.

Įvertinus stiprintuvo galią ir maitinimo šaltinio galimybes, „Fosi Audio TB10D“ rekomenduočiau naudoti kolonėlėms, kurių galia svyruoja nuo 2 x 40 W iki 2 x 70 W. Dėl gero skambesio ir patrauklios kainos jis gali būti dėmesio vertu variantu ir silpnesnių sistemų savininkams. Tiesa, jeigu jums yra aktualus bevielis „Bluetooth“ ryšys, teks ieškoti kito sprendimo.

Pagrindinis šio stiprintuvo konkurentas yra populiarusis „Aiyima A07“. Nors abu gamintojai pasirinko naudoti tą patį garso apdorojimo lustą, tačiau turi esminių skirtumų. „Fosi Audio“ turi galimybę reguliuoti aukštų ir žemų dažnių garsus, tuo tarpu „Aiyima“ produktas to stokoja.

Pastaroji kompanija savo produktą siūlo su tokios pačios galios maitinimo šaltiniu, bet egzistuoja brangesnė versija su 250 W galios blokeliu. Jis leistų stiprintuvui atiduoti milžinišką galią ir taptų žaidimo taisykles keičiančiu produktu, tačiau kenčia dėl nepageidautino foninio triukšmo, todėl kol kas nėra tapęs veiksmingu sprendimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius