-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 31

Profesija, paklausa aplenkusi programuotojus: Lietuvoje uždirba ir 3,5 tūkst. eurų į rankas

Ekspertai tarsi susitarę linksi galvom – kokybės užtikrinimo specialistai (angl. Quality Assurance, QA) šiuo metu yra geidžiamiausi ir sunkiausiai atrandami IT srities darbuotojai. Ši profesija tampa savotišku prestižu, o už gerą rekomendaciją kompanijos moka ir 3 tūkst. eurų premijas. 15min pasidomėjo, kodėl staiga atsirado toks didelis šios srities darbuotojų trūkumas ir ko reikia, norint tapti QA specialistu.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Trūkumas pastebimas visame pasaulyje

Nemažai technologijų kompanijų pastaraisiais metais į rinką paleidžia produktus, kuriuos ištestuoja ir jų klaidas suranda vartotojai. Tokia praktika atsirado iš kokybės analitikų trūkumo rinkoje.

Būtent kokybės užtikrinimo specialistai, dar vadinami testuotojais, turėtų patikrinti, ar produktas atitinka nustatytus reikalavimus, atlikti kokybės užtikrinimo auditus. Paprastai tariant, QA specialistai prižiūri sklandų produkto veikimą.

QA specialistų yra gerokai mažiau nei programuotojų. O gerų apskritai tėra vienetai.

Neseniai atlikta „Jetbrains“ apklausa rodo, kad 44 proc. komandų šiemet turėjo mažiau nei vieną QA specialistą dešimčiai programinės įrangos kūrėjų (angl. developers). Toks santykis, anot bendrovės analitikų, atveria duris mažoms, bet vis besikaupiančioms ir brangstančioms klaidoms.

„QA specialisto pareigybė šiandien, galima sakyti, yra savotiškas prestižas. Ypač jau įsivažiavusioms įmonėms, nes nors jose, išėmus iš komandos testuotoją, niekas iš karto nesugrius, tačiau, laikui bėgant, problemos ims kauptis, – sako Liudas Jankauskas, įmonės „Omnisend“ kokybės užtikrinimo vadovas. – QA specialistų yra gerokai mažiau nei programuotojų. O gerų apskritai tėra vienetai“.

Asmeninio archyvo nuotr./Liudas Jankauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Liudas Jankauskas

QA specialistų trūkumas neaplenkė ir kompiuterinių žaidimų įmonių. Lietuvių kompiuterinių žaidimų kūrėjo „Nordcurrent“ atstovas spaudai Kęstutis Baltaduonis teigia, kad pastaruoju metu surasti kvalifikuotą testuotoją darosi vis didesnis iššūkis.

„Sunku prognozuoti, kaip testuotojų darbo rinka keisis ateityje, tačiau bent jau artimiausiu metu tendencija išliks tokia pati“, – 15min teigė atstovas.

Ir tokia padėtis – ne tik Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius