Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programuotojas Virginijus Maila: Lietuvoje programuotojų algos jau beveik tokios pat kaip Didžiojoje Britanijoje

Mokytis programuoti pastaruoju metu tampa vis labiau populiaru. Dalis tik žaidžia savo malonumui, o kiti mokosi turėdami galvoje perspektyvas, kurias žada ši profesija. Programuotojas, programavimo mokyklos „Code Academy“ dėstytojas Virginijus Maila 15min papasakojo, ko reikia, kad pavyktų tapti programuotoju.
Virginijus Maila
Virginijus Maila / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Persikvalifikuoti kviečiančių mokyklų atstovai mėgsta pabrėžti, kad išmokti programuoti gali visi. Ar tikrai taip yra, savo kailiu bandys patikrinti 15min žurnalistė.

Prieš ryžtantis pradėti lankyti Antakalnyje esančiame technologijų parke „Vilnius Tech Park“ įsikūrusios programavimo mokyklos „Code Academy“ PHP kursą pradedantiesiems, viename programuotojų forume teko skaityti, jog iš tiesų tai įkandama tik vienetams.

Toks pasakymas išduoda baimę, kad kas nors ateis ir atims jo darbo vietą.

Tačiau „Code Academy“ dėstytojas Virginijus Maila patikino, kad tai – netiesa.

„Tokius dalykus rašinėja turbūt tie, kurie daug metų sėdi viename darbe. Toks pasakymas išduoda baimę, kad kas nors ateis ir atims jo darbo vietą“, – 15min teigė jis.

Informatika / VDU nuotr.
Informatika / VDU nuotr.

14 metų patirtį turintis programuotojas, neseniai tapęs ir dėstytoju, prisipažino esantis už tai, kad programuotojų atsirastų kaip galima daugiau: „Užsienio įmonės Lietuvą renkasi ne dėl to, kad čia pigesnė darbo jėga. Galiu atvirai pasakyti, kad Lietuvoje programuotojų algos jau beveik susilygino su mokamomis Didžiojoje Britanijoje.“

Polinkis į tiksliuosius mokslus – būtinas

V.Mailos teigimu, išmokti programuoti norintis žmogus turi turėti polinkį į tiksliuosius mokslus, o tai, ar jis bijo šių mokslų, ar ne, išduoda santykis su matematika.

Tačiau kuo tuomet matuojamas programuotojo profesionalumas?

Tačiau dėstytojas sutinka, kad, turint konkretų projektą, kiekvieną jam įgyvendinti būtiną žingsnį galima susirasti per „Google“.

Tačiau kuo tuomet matuojamas programuotojo profesionalumas?

Pasak dėstytojo V.Mailos, tikrai – ne darbo greičiu.

Manodrabuziai.lt nuotr./Moterims ir merginoms skirtos programavimo dirbtuvės „Rails Girls“
Manodrabuziai.lt nuotr./Moterims ir merginoms skirtos programavimo dirbtuvės „Rails Girls“

„Galima greitai parašyti daug kodo, tačiau jis bus perteklinis, nesaugus ir – su visomis kitomis blogybėmis, – teigė jis. – Geriausias yra žmogaus loginiu mąstymu paremtas kodas. Ir būtina turėti omenyje, kad programuotojas daro darbą, kuris gali būti naudojamas visame pasaulyje. Galbūt nuo jo darbo kokybės priklausys žmonių gyvybės.“

Dalis nori suprasti, kas jų įmonėje vyksta šioje srityje, kiti nori sugebėti patys atlikti papildomus darbus.

V.Maila pastebėjo, kad PHP pradedantiesiems kursus žmonės pasirinko dėl įvairių priežasčių, o ne tik todėl, kad panoro skubiai persikvalifikuoti.

„Dalis nori suprasti, kas jų įmonėje vyksta šioje srityje, kiti nori sugebėti patys atlikti papildomus darbus. Priežasčių yra įvairiausių“, – sakė jis.

Po kursų pataria siūlytis praktikantu

Tačiau tiems, kurie ateitį sieja su programavimu, V.Maila pataria baigus tokius kursus nieko nelaukti – kreiptis į kurią nors populiarią įdarbinimo agentūrą, kuri patartų, kaip rašyti motyvacinį laišką, padėtų parengti CV, pamokytų, kaip save pristatyti „Facebook“ ir „Linkedin“, kad visiems būtų aišku, jog jis nori dirbti šį darbą.

„Tuomet reikia visoms iš eilės įmonėms siūlyti save kaip praktikantą“, – teigė jis.

Pasak pašnekovo, programuotojų poreikis yra tikrai didelis, todėl jeigu bendrovė įžvelgs pradedančiojo programuotojo potencialą į jį ir investuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius