Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Proveržis koronaviruso gydyme? Surastas antikūno komponentas, visiškai neutralizuojantis SARS-CoV-2

Pitsburgo universiteto (JAV) Medicinos mokyklos mokslininkai sugebėjo išskirti pačią mažiausią šiuo metu žinomą biologinę molekulę, kuri visiškai ir labai specifiškai neutralizuoja virusą SARS-CoV-2, kuris sukelia COVID-19, rašo „SciTech Daily“.
Štai taip atrodo baltymo imunoglobulino molekulė
Štai taip atrodo baltymo imunoglobulino molekulė / 123RF.com nuotr.

Šis antikūno komponentas, kuris už pilnavertį antikūną yra mažesnis net 10 kartų, buvo panaudotas konstruojant vaistą, kuriam buvo suteiktas darbinis pavadinimas Ab8 ir kuris pasižymi potencialu tapti SARS-CoV-2 gydymo ir prevencijos priemone.

Mokslininkai rugsėjo 14 d. žurnale „Cell“ publikuotame straipsnyje tvirtina, kad Ab8 labai efektyviai apsaugo nuo užsikrėtimo SARS-CoV-2 bei efektyviai gydo jau esamą infekciją. Tiesa, tyrimas kol kas atliktas tik su pelėmis ir žiurkėnais.

Mažas molekulės dydis ne tik padidina jos gebėjimą pasiskirstyti audiniuose, tokiu būdu padidinant galimybę neutralizuoti didesnį kiekį virionų, bet ir suteikia galimybę vaistą vartoti įvairiomis formomis, įskaitant inhaliacijas. Itin svarbu tai, kad Ab8 nesijungia prie sveikų žmogaus ląstelių – tai yra geras ženklas, pagal kurį galima prognozuoti preparato saugumą klinikiniuose tyrimuose.

Ab8 molekulę Pitsburgo universiteto mokslininkai vertino kartu su Šiaurės Karolinos universiteto, Teksaso universiteto medicinos padalinio, Britų Kolumbijos universiteto ir Saskačevano universiteto (visi JAV) mokslininkais.

„Ab8 ne tik pasižymi terapiniu potencialu prieš COVID019, bet ir galėtų būti vartojamas kaip prevencinė priemonė prieš užsikrėtimą SARS-CoV-2. Stambesni antikūnai veikė prieš kitas užkrečiamąsias ligas ir buvo gerai toleruojami, todėl turime vilties, kad tai bus efektyvus gydymo būdas pacientams, kurie jau serga COVID-19 ir prevencinė priemonė žmonėms, kurie niekada nebuvo susidūrę su šia infekcija bei neturi jai imuniteto“, – sakė tyrimo bendraautoris dr. Johnas Mellorsas, dirbantis Pitsburgo universiteto Medicinos mokyklos Užkrečiamųjų ligų skyriuje.

Mažas antikūno komponentas yra imunoglobulino sunkiosios kintamos grandinės dalis (VH – Variable, Heavy). Imunoglobulinai – tai kraujotakoje aptinkami antikūnai. Ab8 molekulę mokslininkai „sužvejojo“ kūdroje, kurioje buvo daugiau nei 100 mlrd. potencialių kandidatų kovai su grėsminga virusine infekcija. Šios „žvejybos“ masalas buvo SARS-CoV-2 spygliuko baltymas.

Molekulė Ab8 susidaro tuo metu, kai imunoglobulino VH domenas jungiasi prie imunoglobulino „uodegėlės“. Tokiu būdu viso dydžio antikūnui suteikiama specifinė imuninė funkcija, nors į organizmą patenka tik maži antikūno fragmentai.

Vyriausiasis „Cell“ publikuoto straipsnio autorius, dr. Dimiteris Dimitrovas ir Pitsburgo universiteto Antikūnų terapijos centro direktorius, buvo vienas iš pirmųjų mokslininkų, 2003 metais atradusių pirmąjį SARS virusą neutralizuojančius antikūnus. Vėlesniais metais jis su kolegomis aptiko nemažai stipriai veikiančių antikūnų prieš daugelį kitokių užkrečiamųjų ligų, įskaitant MERS koronavirusą, Dengė, Hendra, Nipah virusus. Antikūnų prieš Hendra ir Nipah virusus poveikis buvo įvertintas žmonių organizmuose, Australijoje patvirtintas leidimas naudoti juos klinikiniam taikymus, gydant rimtai sergančius pacientus, kai kiti gydymo būdai yra neefektyvūs.

Šiuo metu klinikiniais tyrimais nustatinėjamas pasveikusių pacientų kraujo plazmos efektyvumas. Tokioje plazmoje yra antikūnų, susidariusių pacientams sergant COVID-19. Tikrinama, ar tokia plazma yra efektyvi kovos su infekcija priemonė, bet net jeigu tyrimo išvados būtų palankios, kraujo plazmos tiesio nėra tiek, kad galima būtų gydyti visus pacientus, kuriems reikalingas toks gydymas.

Būtent dėl to D.Dimitrovas su kolegomis nusprendė išskirti vieno ar daugiau antikūnų, blokuojančių SARS-CoV-2 virusą, genus, kas leistų pradėti masinę šių antikūnų gamybą. Vasarį Pitsburgo universiteto Antikūnų terapijos centro direktoriaus pavaduotojas dr. Wei Li, kuris yra ir šio tyrimo bendraautoris, pradėjo tikrinti milžiniškas antikūnų komponentų bibliotekas, sudarytas iš žmogaus kraujo mėginių ir per rekordinį laiką aptiko ne vieną terapinę vertę turinčių antikūnų kandidatą, įskaitant Ab8.

Tuomet Teksaso universiteto Biologinės saugos ir naujų ligų centro mokslininkai kuriems vadovavo dr. Chien-Te Kent Tseng, išbandė Ab8 efektyvumą prieš gyvą SARS-CoV-2 virusą. Ab8 net labai mažomis koncentracijomis visiškai blokavo virusą ir neleido jam patekti į ląsteles. Turėdamas tokius rezultatus, Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkas dr. Ralphas Baricas su kolegomis patikrino skirtingų Ab8 koncentracijų efektyvumą gydant peles, užkrėstas modifikuota SARS-CoV-2 versija. Net ir mažiausiomis tyrėjų tikrintomis dozėmis Ab8 net 10 kartų sumažino ląsteles užkrėsti gebančio viruso kiekį pelių organizmuose, lyginant su jokio gydymo negavusiomis pelėmis. Taip pat Ab8 buvo panaudotas efektyviam žiurkėnų gydymui nuo SARS-CoV-2 sukeltos infekcijos, o taip pat prevencijai – tai nustatė Saskačevano universiteto mokslininkas dr. Darrylas Falzarano su kolegomis. Britų Pasinaudojęs elektroninės mikroskopijos galimybėmis, Kolumbijos universiteto mokslininkas dr. Sriramas Subramaniamas su kolegomis aptiko unikalų kelią, kuriuo Ab8 taip efektyviai neutralizuoja virusą.

„COVID-19 pandemija yra globalus iššūkis, su kuriuo susiduria visa žmonija, bet biomedicinos mokslai ir žmonių išradingumas tikriausiai šį iššūkį įveiks. Tikimės, kad mūsų atrasti antikūnai prisidės prie šios pergalės“, – sakė dr. J.Mellorsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius