TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rado pigesnį ir geresnį „Patriot“ analogą: tik yra viena problema

Dar viena ilgo nuotolio oro gynybos sistema, galinti numušti balistinius taikinius ir lėktuvus daug kartų didesniu atstumu nei „Patriot“, jau įrodė savo galimybes tikroje kovoje, tačiau ją gauti Ukrainai bus dar sunkesnė užduotis, rašo „Defence Express“.
„Patriot“ raketos paleidimas
„Patriot“ raketos paleidimas / AFP/Scanpix nuotr.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau sakė, kad Ukrainai reikia 25 „Patriot“ sistemų su 6–8 baterijomis kiekvienoje, kad jos teritorija būtų visiškai apsaugota nuo priešo oro atakų.

„Nesakysiu, kiek „Patriot“ sistemų mes turime. Pasakysiu jums: norint visiškai uždaryti Ukrainą, ateityje Ukrainai patartina turėti 25 „Patriot“ sistemas su 6–8 baterijomis kiekvienoje. Nematau čia jokių paslapčių, nes viską jau dabar mūsų partneriai puikiai žino, jie net žino taškus, kur turėtų būti įrengtos ir veikti atitinkamos sistemos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Patriot“ sistemos arba jų atitikmenys. Pasaulyje yra keletas analogų, jie taip pat labai gerai veikia. Mes turime sisteminį požiūrį į tai, jis yra visiškai apskaičiuotas.

Taip, tai atrodo didelis skaičius, bet Ukrainos teritorija yra labai didelė. Todėl norint visiškai uždengti mūsų valstybę, net ir tuos regionus, kur nėra arba beveik nėra oro atakų, visiškai uždengti mūsų valstybę, mums reikia 25 „Patriot“ sistemų Ukrainos oro gynybos struktūroje su visomis kitomis sistemomis, kurias turime.“

Kaip rašo portalas, pasaulyje iš tiesų yra sistemų, kurios turi panašias galimybes kaip „Patriot“. Viena jų – „SAMP/T“ iš „Eurosam“, kurią surinko Prancūzija ir Italija. Bet ji buvo kažkur perkelta 2023 metų vasaros pradžioje, o kalbos apie jos perdavimą tęsėsi nuo 2022 metų spalio.

Ir nuo to laiko niekas nekalba apie galimybę tiekti papildomas sistemas. Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad Europoje niekas, išskyrus „Eurosam“, negamina oro gynybos sistemų su panašiomis galimybėmis.

O viena iš nedaugelio oro gynybos sistemų, pasiteisinusių karo sąlygomis gebėjimu numušti balistinius taikinius, yra Izraelio „Rafael“ „David's Sling“, kuri kurdama aktyviai bendradarbiavo su amerikiečių „Raytheon“. Šis kompleksas jau buvo naudojamas tikriems balistinių raketų perėmimams ir įrodė savo didelį efektyvumą.

Ši oro gynybos sistema tikrai turi itin aukštų pajėgumų ir jau pradeda rastis Europoje – „David's Sling“ pasirinko Suomija. Tuo pačiu metu pagal deklaruojamas charakteristikas ji netgi geresnė už „Patriot“ pagal tokius parametrus kaip taikinių sunaikinimo diapazonas ir „šūvio“ kaina.

Visų pirma, „Stunner“ raketos nustatytas aerodinaminių taikinių smūgio nuotolis yra iki 300 km, o mažiausias balistinių taikinių perėmimo nuotolis yra 40 km, nes raketoje naudojama dviejų pakopų schema, maksimalus nuotolis nėra paskelbtas. „Patriot“ didelio aukščio aerodinaminių taikinių sunaikinimo nuotolis yra 160 km, o priešraketinė gynyba įgyvendinama 60 km atstumu. Tuo pačiu metu net Pentagonas pripažino, kad „Stunner“ raketos kaina sudaro tik 20 proc. MSE raketos „Patriot“ kainos. Štai kodėl šios Izraelio raketos lokalizuota versija, pavadinta „SkyCeptor“ turėtų būti integruota į naująją „Patriot PAAC-4“ versiją.

Taip pat Izraelio ir Suomijos sutartis dėl „David's Sling“ įrodo labai mažą pačios oro gynybos sistemos kainą. Nes sudaryta sutartis skelbiama 317 milijonų eurų su galimybe plėstis dar 216 milijonų eurų. Ir nepaisant to, kad sistemų skaičius neatskleidžiamas, net 317 milijonų eurų už vieną Izraelio SAM yra tris kartus pigiau nei už vieną „Patriot“.

VIDEO: See it in Action: DAVID's SLING Flight Test

Tuo pačiu tai, kad tai yra Izraelio oro gynybos sistema, dar labiau apsunkina jos perdavimą ar įsigijimą, nei rasti papildomų „Patriot“. Nes šiuo metu Izraelis ne tik neperduoda Ukrainai mirtinų ginklų, bet ir toliau vyksta tylus reeksporto blokavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius