TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rado varlę, ant kurios išaugęs grybas: mokslininkai suglumę

Grupė gamtininkų, stebėjusių būrį auksaspalvių varlių Karnatakoje, Indijoje, prie kelio esančiame tvenkinyje, negalėjo patikėti savo akimis – ant vienos iš varlių auga mažytis grybas.
Varlė, ant kurios išaugo grybas
Varlė, ant kurios išaugo grybas / Shutterstock ir Lohit Y.T. nuotr. koliažas

Mokslininkus tai suglumino, to dar jie nėra matę.

Hylarana intermedia – ši varlių rūšis gausiai aptinkama pietvakarinėse Indijos Karnatakos ir Keralos valstijose Indijoje. Šios varlės nedidelės, užaugančios iki 7,4 cm ilgio.

Gamtininkai varliagyvį išvydo dar 2023 m. birželį, bet ten jį ir paliko. Tad tyrimai nebuvo atlikti, reiškinio priežastis ir varlės likimas nežinomi, rašo CNN.

Visgi mikologai, remdamiesi nuotraukomis, identifikavo, kad ant varlės išaugęs grybas priklauso šalmabudinių (Mycena) grybų genčiai. Jie dažniausiai auga ant pūvančios negyvų medžių medienos. Maistinių medžiagų paprastai šie grybai gauna iš negyvų ar pūvančių organinių medžiagų.

Bet, kaip mano Kopenhagos universiteto mikologas Christofferis Bugge Harderis, gali būti, jog grybams tiesiog „nusibodo laukti“, kol medžiai mirs, tad ėmė sąveikauti su gyvais augalais, organizmais, ėmė greitai prisitaikyti, evoliucionuoti, rašo „Forbes“.

Kas gali nutikti varlei?

„Grybai yra dinamiški organizmai, prisitaikantys prie aplinkos pokyčių, todėl susidūrę su naujais potencialiais šeimininkais skirtingose aplinkose ar klimato zonose jie gali išaugti ten, kur anksčiau nesitikėjome“, – CNN cituoja Alyssą Wetterau Kaganer, Kornelio universiteto Veterinarijos koledžo Visuomenės ir ekosistemų sveikatos departamento habilituotą daktarę.

Nors sunku prognozuoti varlės likimą, gali būti, kaip ji sakė, kad sveika varlė pajėgtų išgyventi lengvą šio grybo kolonizaciją ant odos be jokio neigiamo poveikio sveikatai. Visgi, jeigu grybas „smarkiai išaugtų ant odos arba įsiskverbtų į gyvūno kūną, gali atsirasti grybelinės ligos požymių“.

Tačiau grybelinės infekcijos varlėms yra labai dažnos ir yra daugybė grybų rūšių, galinčių užkrėsti varles. Varlės, turinčios grybelinės ligos požymių, tokių kaip „pakitusi varlės elgsena“ arba „odos pažeidimai, įskaitant išopėjimą ar į auglį panašius mazgelius“, dažnai galų gale miršta.

Karthikeyanas Vasudevanas, nykstančių rūšių išsaugojimo laboratorijos vyriausiasis mokslininkas iš Ląstelinės ir molekulinės biologijos centro Telanganoje, Indijoje, turi ir dar vieną teoriją. Galbūt šis grybas išaugęs ne ant varlės odos. Yra galimybė, kad po varlės oda įstrigo nedidelis medienos gabalėlis, iš kurio ir išaugo grybas.

Indijoje šiuo metu plinta varles žudanti grybelinės infekcijos – chitridiomikozės – epidemija. Tačiau mokslininkai mano, kad tai nėra susiję su šiuo ant varlės išaugusio grybo atradimu, nors tuo iki galo dar nėra užtikrinti.

Tačiau mikologas Ch.B.Harderis neigia, kad tai panašėja į apokaliptinį serialo „Paskutinieji iš mūsų“ (angl. „The Last of Us“) scenarijų ir dėl to nereikėtų nerimauti. Anot jo, mažai tikėtina, jog Mycena grybai galėtų augti ant gyvo žmogaus, nes jiems mūsų kūno temperatūra yra nepalanki, rašo „Forbes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius