Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rekordiniai karščiai svilina Europą: pasiekti visų laikų rekordai

Visame Europos žemyne fiksuojama rekordinio karščio banga. Pastarosiomis dienomis užfiksuotas ne vienas temperatūros rekordas – tokių nematėme bent nuo 1947 m.
Karščio banga
Karščio banga / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
Temos: 2 Orai Klimatas

Praėjusį savaitgalį didelę dalį Europos kankinusi svilinančio karščio banga, kurios metu buvo užfiksuoti šimtai rekordiškai aukštų temperatūrų, slūgsta, rašo portalas washingtonpost.com.

Nuo Ispanijos iki Vokietijos vyravo 40–43 laipsnių pagal Celsijų temperatūra. Ekstremaliausia temperatūra, palyginti su įprasta, buvo Prancūzijoje, kur buvo pasiekti mėnesio ir net visų laikų rekordai.

Dėl neregėto karščio sezono pradžioje visoje Prancūzijoje buvo atšaukta daugybė renginių, ypač šalies pietvakariuose. Paryžiuje parkai liko atidaryti ir naktį, kad žmonės juose galėtų atsikvėpti nuo karščio ir be oro kondicionierių.

Berlyno gyventojai, norėdami atsigaivinti, užplūdo vietinius ežerus. Esant aukštai temperatūrai, vokiečių buvo prašoma taupyti elektrą dėl energijos stygiaus, kurį sukėlė karas Ukrainoje, nors oro kondicionieriai šalyje taip pat gana retai naudojami.

Karščio bangos intensyvumą lėmė iš šiaurės Afrikos dykumų sklindantis karščio srautas ir žemo slėgio sritis prie vakarinės Europos pakrantės, kuri tą karštą orą stumia į šiaurę.

Svilinantį karštį lydėjo prasta oro kokybė, įsiplieskė ir daug didelių gaisrų.

Prieš vasarą Europoje užfiksuotas jau antras toks karščio antplūdis nuo gegužės mėnesio, nes dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos pernelyg aukšta temperatūra dažnėja ir tampa vis intensyvesnė. Kol Europa kepė, kai kuriose Jungtinių Valstijų dalyse tuo pat metu taip pat vyravo neįprastai karšti orai.

Karščio banga praėjusią savaitę prasidėjo Pirėnų pusiasalyje, o savaitgalį plūstelėjo į rytus. Ispanijoje ši karščio banga buvo pavadinta karščiausia karščio banga, užfiksuota taip anksti šiais metais.

Šeštadienio karščio rekordai

Po to, kai penktadienį daugelyje vietovių viršijo 40 laipsnių pagal Celsijų temperatūra, šeštadienį Prancūzijoje karščio banga pasiekė aukščiausią tašką ir buvo užfiksuota daugiau nei dešimt visų laikų karščio rekordų.

Remiantis Météo-France duomenimis, šeštadienį visoje šalyje vidutinė temperatūra pakilo iki 27,4 laipsnio pagal Celsijų, o tai yra šilčiausia temperatūra metų pradžioje bent nuo 1947 m.

Visų laikų rekordai buvo pasiekti Biarice, Rochefort Saint-Aignan ir Tarbe – atitinkamai 42,9, 40,6 ir 39,2 laipsnio pagal Celsijų. Be to, penktadienį keliose vietovėse buvo pasiekti visų laikų rekordai.

Šeštadienį Pissos mieste užfiksuota 43,4 laipsnio pagal Celsijų temperatūra buvo tik 0,1 laipsnio žemesnė už visų laikų rekordą.

Visoje šalyje taip pat buvo pagerinta mažiausiai 200 mėnesio rekordų, tarp jų fiksuota 41,9 pagal Celsijų temperatūra Cazaux, o 40,5 laipsnio Bordo mieste.

Ispanijos Baskų krašte, kur didžiąją praėjusios savaitės dalį buvo karšta, San Sebastiane temperatūra pasiekė 43,9 laipsnio pagal Celsijų ir pasiekė senąjį visų laikų rekordą, kaip matyti žemiau pateiktoje klimatologo Danielio Argueso diagramoje.

Šeštadienį Vokietijoje taip pat užplūdo dideli karščiai, nes temperatūra viršijo mėnesio rekordus Wolfache – 36,5, o Miulheime – 36,4 laipsnio.

Sekmadienio karščio rekordai

Sekmadienį Vokietijoje ir kaimyninėse šalyse karštis pasiekė aukštumas. Daugelyje stočių buvo užfiksuoti visų laikų karščio rekordai, dar daugiau stočių pasiekė mėnesio rekordus.

Į pietryčius nuo Berlyno esančiame Kotbuse buvo užfiksuotas naujas visų laikų rekordas – 39,2 laipsnio pagal Celsijų. Šią ribą pasiekė ir Drezdenas.

Čekijoje, Husinec mieste, temperatūra pakilo iki 39 laipsnių pagal Celsijų. Be to, tai buvo karščiausia birželio mėnesio diena, kada nors užfiksuota šioje šalyje.

Lenkijoje užfiksuotas naujas birželio mėnesio rekordas, kai Slubicuose buvo 38,3 laipsnio pagal Celsijų.

Šveicarijoje buvo karščiausia birželio mėnesio temperatūra – Beznau mieste ji siekė 36,9 laipsnio. Kitose vietovėse galėjo būti ir karščiau.

Šamberi (Prancūzija) sekmadienį pasiekė 36,7 laipsnio – tai vienas iš kelių mėnesio rekordų regiono šiaurės rytuose.

Feldkirche, Austrijoje, pasiekė 36,5 laipsnio pagal Celsijų – tai karščiausias birželio mėnesio rekordas Vorarlbergo žemėje.

Europos pakraštyje, Turkijos Cizre ir Silopi miestuose, 45,8 ir 45,6 laipsnio temperatūros buvo artimos birželio mėnesio rekordams.
Prancūzijos rytuose esančioje Besansono stotyje užfiksuota rekordiškai šilta naktis – 23 laipsniai pagal Celsijų.

Šiek tiek vėsesni orai savaitgalį Ispanijoje leido daugiau ugniagesių padėti suvaldyti didžiulį miškų gaisrą šalies šiaurės vakaruose. Beveik 80 tūkst. hektarų ploto gaisras yra didžiausias šalyje bent nuo 2004 m. Tai vienas iš daugelio gaisrų šalyje, kilusių spaudžiant alinančiam karščiui.

Gaisrų įsiplieskė visoje Europoje, tarp jų – keli Prancūzijoje ir Vokietijoje. Vokietijos Brandenburgo žemėje dėl gaisrų šimtai žmonių buvo priversti evakuotis iš savo namų. Tačiau pirmadienį po gausių kritulių gaisrai buvo iš esmės suvaldyti, pranešė valdžios institucijos.

Nors kol kas didžiausi karščiai atslūgo, vėliau šią savaitę Vidurio ir Rytų Europoje laukiama naujo karščio antplūdžio. Tikimasi, kad temperatūra nebus tokia intensyvi, tačiau vis dėlto kai kuriose vietovėse temperatūra gali būti nuo 10 iki 20 laipsnių aukštesnė už įprastą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius