Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokius darbuotojus ateityje pakeis robotai?

Technologijos sparčiai tobulėja, kiekvienais metais pasiūlydamos vis naujų galimybių. Ne išimtis ir robotikos bei dirbtinio intelekto sritis, pastaruoju metu tobulėjanti žaibišku greičiu. Jau dabar įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai suteikia galimybę per porą minučių sukurti įspūdingas iliustracijas, o automatizuotos kasos prekybos centruose keičia kasininkus. Kokius šiuo metu rankomis atliekamus darbus ateityje perims robotai?
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Su stulbinančia dirbtinio intelekto pažanga auga ir baimė, kad galiausiai žmonių kuriamos technologijos pralenks pačius kūrėjus. Tai, kad robotai galėtų užvaldyti žmoniją – populiarus fantastinių filmų ar knygų scenarijus. Tačiau dauguma žmonių labiau baiminasi dėl to, kad jų darbo vietas pakeis robotai, nei dėl „Ex Mašina“ (angl „Ex Machina“) filmo scenarijaus išsipildymo.

2019 m. paskelbtoje pasaulinės prognozavimo ir kiekybinės analizės bendrovės „Oxford Economics“ ataskaitoje teigiama, kad per ateinantį dešimtmetį visame pasaulyje mašinos pakeis apie 20 mln. darbo vietų gamyboje, rašo CNN.

Nors robotai sparčiai tobulėja ir vis geriau atlieka mechaninius darbus, „Robotikos akademijos“ bendraįkūrėjas Kristijonas Vasiliauskas teigia, jog šio pokyčio baimintis nereikėtų: „Tendencija tokia, kad visos naujai atsiradusios technologijos nuima monotonišką, nuobodų, kūrybos nereikalaujantį darbą ir pakeičia jį į aukštesnės kompetencijos reikalaujantį darbą. Robotai ar dirbtinis intelektas padidina žmogaus efektyvumą ir sukuria daugiau darbo vietų, negu atima.“

Kas naujo robotikos fronte?

Spalio pradžioje elektromobilių gamintojo „Tesla“ renginyje „AI Day“ (dirbtinio intelekto diena) „Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas pristatė daug dėmesio sulaukusį humanoidinį robotą „Optimus“. Naujai pristatytas roboto prototipas vaikščiojo po sceną ir mojavo sėdintiems žiūrovams, taip pat buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip robotas neša dėžę, laisto augalus ir judina metalinius strypus automobilių gamykloje.

O „Optimus“ gaminimas turėtų prasidėti jau kitais metais ir vykti labai didelėmis apimtimis – numatyta net milijonai vienetų. Tikimasi, jog šis robotas kainuos daug mažiau nei automobilis – iki 20 000 JAV dolerių.

K.Vasiliausko teigimu, šis robotas teikia daug vilčių kalbant apie masinį robotų naudojimą visame pasaulyje.

„Jei prieš tai buvo „Boston dynamics“ robotas, kurio vertė tiksliai neatskleidžiama, bet turėtų būti apie kelis milijonus eurų, tai E.Musko planuojamą humanoidinį robotą, palyginimui, būtų galima nusipirkti iš normalios algos“, – teigė robotikos ekspertas.

2013 m. „Boston dynamics“ pristatytas humanoidinis robotas, vardu Atlas, skirtas padėti avarinėms tarnyboms vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijas, atlikti tokias užduotis, kaip durų atidarymas ir elektra varomos įrangos valdymas aplinkoje, kurioje žmonės negalėtų išgyventi.

VIDEO: Atlas | Partners in Parkour

K.Vasiliausko teigimu, humanoidiniai robotai yra perspektyviausi dėl lengvesnės jų integracijos į žmogišką pasaulį: „Mūsų pasaulis sukurtas žmonėms, tad lengviausia integruoti humanoidinius robotus. Geriausiu atveju, jeigu neįvyks technologinio regreso, tokie robotai taps labai populiarūs maždaug per 5-7 metus“

Tačiau humanoidiniai robotai – tik viena iš pastaruoju metu populiarėjančios robotikos sričių. Tarp mokslininkų, vykdančių eksperimentus medicinos srityje, populiarėja mikrobotai. Štai dar šiais metais būrį mikroskopinių plaukiojančių robotų pavyko nukreipti į pelės plaučius, kur jie išvalė plaučiuose esančius uždegimo mikrobus.

Robotai ar dirbtinis intelektas padidina žmogaus efektyvumą ir sukuria daugiau darbo vietų, negu atima.

Visgi, toli dairytis nereikia. Įvairių technologinių sprendimų galima pamatyti ir Lietuvoje. Prieš pusantrų metų Registrų centre pradėtas diegti biuro procesų robotizacijos sprendimas sukūrė apčiuopiamą naudą – per visą laikotarpį sutaupyta 150 tūkst. įmonės darbuotojų darbo valandų. Šiuo metu Registrų centre veikiantys sprendimai palengvina ir pagreitina klientų prašymų priėmimo, užklausų apdorojimo ir elektroninių dokumentų išsiuntimo procesus.

Pakeis kūrybiškumo nereikalaujančius darbus

Robotikos eksperto teigimu, robotų tikslas – palengvinti žmonių gyvenimus, o ne juos apsunkinti. Tad pirmiausiai robotai bus naudojami kaip pagalbiniai darbuotojai sunkiose ir varginančiose profesijose.

Asmeninio archyvo nuotr./Kristijonas Vasiliauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Kristijonas Vasiliauskas

„Pirma iš daugybės profesijų – buhalteriai. Kur darbai nereikalauja kūrybingumo, reikia pateikinėti duomenis, iš duomenų susisteminti informaciją – robotai labai ten padės. Taip pat matoma, kad padės pardavinėti reklaminius plotus, reklamas, atrasti geriausią auditoriją“, – pasakojo K.Vasiliauskas.

Pašnekovo teigimu, robotai taip pat žymiai pasitarnaus kurjerių ir klientų aptarnavimo srityse.

„Robotai ir chatbot'ai pakeis klientų aptarnavimo skyrius, kur žmonės dažnai klausia tų pačių klausimų. Robotai niekada nepavargsta, nepasensta, tad idealiai tinka atsakyti“, – įžvalgomis dalijosi ekspertas.

Robotai ir chatbot'ai pakeis klientų aptarnavimo skyrius, kur žmonės dažnai klausia tų pačių klausimų. Robotai niekada nepavargsta, nepasensta, tad idealiai tinka atsakyti.

Taip pat plačiai diskutuojama apie robotų atėjimą į medicinos sritį, pavyzdžiui – dėl spartaus 5G ryšio operaciją Japonijoje būtų galima atlikti iš Lietuvos, internetu valdant Japonijoje esantį robotą. Naujos technologijos praverstų ir kraujo paėmimo procedūrų metu.

„Robotai stipriai juda pakeisdami apsauginius ir žmones, kurie atlieka patikrinimo darbus gamyklose, tarkim, kai reikia patikrinti, ar elektra, dujos nebėga“, – pasakojo K.Vasiliauskas.

Pašnekovas pastebi, kad pastaruoju metu robotika sparčiai plečiasi ir į karinę pramonę bei autonominį transportą, pavyzdžiui – taksi paslaugas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos kariškių naudojamas robotas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos kariškių naudojamas robotas

Įrankis kūrybiškumui išlaisvinti

Skaitmeninėje erdvėje taip pat populiarėja dirbtiniu intelektu (DI) paremti sprendimai, kurių dėka galima sukurti įspūdingas iliustracijas, rašyti tekstus ar netgi sukurti vaizdo filmukus su neegzistuojančiais žmonėmis. Tokie sprendimai kelią nerimą ir menininkų bei rašytojų bendruomenėse.

K.Vasiliausko teigimu, toks nerimas – visiškai suprantamas, tačiau pagrindo jam nėra.

„Midjourney“ nuotr./Dirbtinio intelektu sukurti paveikslai.
„Midjourney“ nuotr./Dirbtinio intelektu sukurti paveikslai.

„Aš manau, reikėtų paklausti savęs, o kas yra kūryba? Pirmas dalykas, kad DI nupieštų kažką, žmogus turi įvesti nurodymus, ką nupiešti. Taigi žmogus vis dar kuria kitam žmogui, bet naudoja pažangesnį įrankį. Dabar kaip tik visi kūrybingi žmonės, kurie ribojo save dėl turimų gebėjimų, įgavo įrankį piešti, kurti noveles ar vizualizuoti žaidimus“, – teigė robotikos ekspertas.

Jo teigimu, žmones reikia kuo greičiau išlaisvinti iš nuobodžių, monotoniškų darbo vietų – tuomet atsiras galimybės koncentruotis į didelę pridėtinę vertę kuriančius darbus.

Dabar kaip tik daugiau žmonių taps kūrybiškais, nes neribos savęs.

„Aš manau, dabar kaip tik daugiau žmonių taps kūrybiškesniais, nes neribos savęs“, – teigė pašnekovas.

Vietoje padavėjo Lietuvoje – robotas

Paklaustas, kokiose profesijose Lietuvoje pirmiausia pasireikš robotizacija, K.Vasiliauskas nesudvejojo – klientų aptarnavime.

„Reikia žiūrėti į tai kokios specialybės populiariausios pasaulyje. Pati populiariausia – padavėjai, nes nereikalauja didelio žinių bagažo, galima pradėti nuo jauno amžiaus“, – įžvalgomis dalijosi ekspertas.

Amazon/Namų robotas „Astro“
Amazon/Namų robotas „Astro“

Jo teigimu, tokiose įmonėse, kur vertinamas greitis ir efektyvumas, o ne žmogiškas kontaktas, verslininkai pirmieji ieškos būdų, kaip pakeisti darbuotojus robotais.

„Taip pat darbuotojus sandėliuose, kurjerius, išvežiotojus – tai bus pirmos vietos“, – apibendrino K.Vasiliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius