-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senovės kultūrų raidą galėjo nulemti sparti klimato kaita

Naujausi archeologiniai mokslininkų tyrimai pateikė duomenų, rodančių, kad viduriniame akmens amžiuje vykę klimato kaitos pokyčiai galėjo turėti lemiamos įtakos ankstyvųjų žmonių kultūrinei raidai, praneša Phys.org.
Įvairūs piešiniai olose archeologams liudija apie senovės žmonių kultūros raidą
Įvairūs piešiniai olose archeologams liudija apie senovės žmonių kultūros raidą / AFP nuotr.

Kardifo (Jungtinė Karalystė) ir Barselonos (Ispanija) universitetų, taip pat Londono gamtos istorijos muziejaus mokslininkams, ištyrusiems Pietų Afrikos jūrinės pakrantės nuosėdas, pavyko rekonstruoti per paskutinius 100 tūkst. metų šiame regione įvykusius klimato pokyčius.

Paaiškėjo, kad Šiaurės pusrutulyje vyraujant itin šaltam klimatui, Pietų Afrikoje oro sąlygos tapo vis labiau drėgnesnės. Ankščiau buvo manyta, kad Šiaurės pusrutulio atšalimas yra susijęs su Atlanto vandenyno cirkuliacijos pokyčiais, dėl kurių didžiąją Užsacahrio Afrikos dalį užklupo sausros, o ne liūtys, kaip parodė naujausi duomenys.

Tyrėjai, palyginę sparčiai vykusių liūčių seką su archeologiniais Pietų Afrikos duomenų rinkiniais, atrado labai daug sutapimų, rodančių, kad net kelios pagrindinės vidurinio akmens amžiaus žmonių kultūros labiausiai išplisdavo lietingesnių laikotarpių metu, o išnykdavo prasidėjus sausros periodams.

Mokslininkai nurodė, kad vienas toks senovės kultūros pažangos laikotarpis įvyko prieš 71,5 tūkst. metų, o kitas – prieš 64–59 tūkst. metų. Tokios pažangos pavyzdžiai yra olose išraižyti simboliai, įvairūs akmeniniai įrankiai bei papuošalai iš kriauklių, rašoma AFP išplatintame pranešime.

Mokslininkų atliktas tyrimas yra bandymas susieti klimato pokyčius su žmogaus technologinių pasiekimų raida, tačiau surinkti faktiniai duomenys dar neįrodo priežastinio ryšio tarp šių reiškinių. Kitaip tariant, tyrėjų atrasti duomenų sutapimai patys savaime nereiškia, kad senovės žmonių vystymasis sparčiau vyko būtent dėl lietingesnio klimato.

„Pietų Afrikos archeologinių tyrimų medžiagos kokybė leido mums atrasti koreliacijas tarp klimato pokyčių ir senovės žmonių elgesio, tačiau norint pagrįsti teiginį, kad šis regionas turėjo ypatingos svarbos modernios žmonių kultūros susiformavimui, mums reikia daugiau duomenų iš kitų žemyno sričių“, – teigė Londono gamtos istorijos muziejaus profesorius Chrisas Stringeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius