-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šikšnosparnių jaunikliai tarpusavyje šneka taip pat, kaip žmonės

Kosta Rikoje sistemingai šikšnosparnių nakvynės vietas stebėję mokslininkai nustatė, kad šikšnosparnių mažylių šnekėjimas labai panašus į žmonių kūdikių šnekėjimą.
Šikšnosparnis
Šikšnosparnis / 123RF.com nuotr.

Bendrauja garsais

Šikšnosparniai skleidžia ritmiškus garsus ir kartoja pagrindinius „sudėtinių blokų skiemenis“. Tai leidžia manyti, kad, kaip ir žmonių kūdikių atveju, šikšnosparnių šnekėjimas yra bendravimo pagrindas.

„Nuo saulėtekio iki saulėlydžio jie tiesiog šneka, lavindami savo garsus“, – sakė pagrindinė tyrėja daktarė Ahana Fernandez. „Šie šikšnosparniai iš tikrųjų dainuoja kaip paukščiai giesmininkai“, – sakė ji.

Daktarė A.Fernandez ir jos kolegos, kurie savo išvadas paskelbė žurnale „Science“, analizavo šikšnosparnių jauniklių, šnekančių savo gūžtose, įrašus. Buvo pastebėta tai, kad pagrindinių suaugusiųjų giesmėse naudojamų skiemenų kartojimas ir ritmiškumas labai panašus į žmonių kūdikių „da-da-da“ garsus.

Didysis sakalinis šikšnosparnis yra vienintelė iki šiol žinoma šikšnosparnių rūšis, kuri tai daro. Tačiau pasaulyje yra daugiau kaip 1400 šikšnosparnių rūšių, todėl A.Fernandez teigia, kad atsiras dar bent viena rūšis, kuri taip pat kalbės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius