-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų Nobelio chemijos premija – už DNR atitaisymo mechanizmą

Šių metų Nobelio chemijos premiją gavo mokslininkai švedas Tomas Lindahlis, amerikietis Paulas Modrichas ir turkų bei amerikiečių mokslininkas Azizas Sancaras už „mechanistinius DNR atitaisymo tyrimus“.
Šių metų Nobelio chemijos premijos laimėtojai
Šių metų Nobelio chemijos premijos laimėtojai / Scanpix nuotr.

Šie trys mokslininkai buvo pagerbti už „molekulinio lygmens žemėlapio, rodančio kaip ląstelės ištaiso DNR pažaidas ir apsaugo genetinę informaciją, sudarymą. Jų darbai suteikė fundamentalių žinių, kaip funkcionuoja gyvos ląstelės ir, pavyzdžiui, yra panaudojami kuriant naujus vėžio gydymo metodus“, pažymėjo Švedijos karališkoji mokslų akademija.

Anksčiau manyta, kad DNR yra itin stabili molekulė, tačiau  Tomas Lindahlis parodė, kad DNR yra tokiu greičiu, kad gyvybė Žemėje nebūtų galėjusi susiformuoti. Ši įžvalga leido atrasti molekulinę techniką, kuris neutralizuoja mūsų DNR irimą.

Tomas Lindahlis parodė, kad DNR yra tokiu greičiu, kad gyvybė Žemėje nebūtų galėjusi susiformuoti.

Kito mokslininko P.Modricho darbas parodė, kaip ląstelės atitaiso klaidas, kurios atsiranda tuomet, kai DNR replikuojama per ląstelių dalinimąsi.

A. Sancaras sužymėjo nukleotidų iškirpimo taisymą. Jį ląstelės naudoja tam, kad atitaisytų ultravioletinių spindulių žalą organizmui. 

77 metų T.Lindahlis yra Londone veikiančio Francio Cricko instituto grupės lyderis emeritas, taip pat vėžio tyrimų instituto „Cancer Research UK“ direktorius emeritas.

P.Modrichas, gimęs 1946 metais, dirba tyrėju Howardo Hughes'o medicinos institute ir profesoriumi Duke'o  universiteto medicinos mokykloje, veikiančioje Darame, Šiaurės Karolinoje.

69 metų A.Sancaras yra Šiaurės Karolinos universiteto medicinos mokyklos, įsikūrusios Čapel Hilo mieste Šiaurės Karolinoje, profesorius.

Laureatai pasidalys premijos piniginę dalį – 8 mln. Švedijos kronų (856,4 tūkst. eurų).

Praėjusiais metais Nobelio chemijos premija buvo skirta dviem amerikiečiams – Ericui Betzigui bei Williamui E.Moerneriui ir vokiečiui Stefanui W.Helliui, kuriems pavyko sukurti itin didelės skiriamosios gebos fluorescencinės mikroskopijos metodus, sukėlusius perversmą ląstelių struktūros ir gyvybinių procesų tyrimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius