Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeniniai Ukrainos ginklai: nuo susirašinėjimo programėlių iki išmanių žemėlapių realiu laiku

Nors tai gali skambėti prieštaringai, karą galima suprasti kaip postūmį visuomenei sutelkti pastangas, o tai vėliau lemia spartų technologijų ir inovacijų vystymąsi. Ukraina nėra išimtis – Rusijos invazija išprovokavo į karinę sritį orientuotų IT atsiradimą kaip vieną perspektyviausių krypčių. Nuo tada karinių IT iniciatyvų skaičius palaipsniui didėjo, rašo war.ukraine.ua.
„Kropyva“ programinė įranga, naudojama Ukrainoje
„Kropyva“ programinė įranga, naudojama Ukrainoje / „ArmySOS“ nuotr.

Šiandien eilinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų (AFU) karys gali išvardyti apie tuziną labiausiai paplitusios programinės įrangos ir taikomųjų programų, kurios kasdien naudojamos kariuomenėje.

Dabar Ukrainos karinių IT sektoriuje vyrauja privačios ir savanoriškos iniciatyvos. Viena vertus, dabartinė padėtis leidžia būti lankstiems, skatina rinkos konkurencingumą ir atitinkamai skatina tolesnę ekonomikos sektoriaus plėtrą.

Kita vertus – ji taip pat kelia tam tikrą riziką, atsižvelgiant į tai, kad skirtingi kariniai daliniai naudoja įvairią programinę įrangą, kuri gali būti nesuderinama, sako didžiausio Ukrainos karybinio fondo „Come Back Alive“ vadovas Tarasas Chmutas.

Šiuo metu vykstantis Rusijos karas prieš Ukrainą laikomas tinklaveikos karu – karinio konflikto tipu, kai viena iš pusių ima viršų ne dėl pajėgų ir kovos priemonių pranašumo, o dėl pranašesnio informacijos turėjimo.

Kaip teigė nevyriausybinė organizacija „Aerorozvidka“, „viena iš pagrindinių tokio karo koncepcijų – pasiekti informacinį pranašumą, sujungiant technines žvalgybos priemones ir kitus informacijos šaltinius į vieną tinklą“. Čia lemtingą vaidmenį atlieka technologijos.

Skaitmeniniai ginklai

„Delta“ yra pirmasis vardas, kuris ateina į galvą kalbant apie Ukrainoje pagamintą karinę programinę įrangą. Sukurta Ukrainos gynybos ministerijos Gynybos technologijų inovacijų ir plėtros centro ir bendrovės „Aerorozvidka“, „Delta“ dažnai pristatoma kaip „įtikinamiausia Ukrainos inovacija“.

Paprastai tariant, tai yra pažangus skaitmeninis žemėlapis, suteikiantis kariuomenei informacijos apie padėtį. Sistema pateikia detalų konkrečių fronto linijos sektorių vaizdą ir leidžia naudotojams identifikuoti draugą ir priešą, sužinoti apie konkrečių objektų buvimo vietą ir jų tipą, atsekti įvykusius ar pokyčius.

Įgaliotieji kariškiai tiesiog rankiniu būdu „prisega“ objektus žemėlapyje, o kaip įrodymus naudoja žvalgybos duomenis, pavyzdžiui, bepiločių orlaivių padarytus vaizdus, palydovines nuotraukas ir radarų duomenis.

„Delta“ suteikia išsamų supratimą apie esamą padėtį nurodytoje teritorijoje realiuoju laiku, leidžia keistis duomenimis ir priimti pagrįstus taktinius sprendimus.

„Delta“ programinė įranga vis dar tobulinama: per metus buvo išleista daugiau kaip 30 naujų funkcijų, kad sistema būtų pritaikyta prie dabartinių poreikių. Šiandien ji taip pat apima pokalbių robotus: skaitmeninės transformacijos ministerijos sukurtą „eVorog“ ir Ukrainos saugumo tarnybos sukurtą „STOP Rusijos karui“. Abu šie į civilinę žvalgybą panašūs pokalbių robotai leidžia žmonėms pranešti apie priešo karius, jų judėjimą ir buvimo vietą.

Neseniai „Delta“ buvo pristatyta uždarame NATO renginyje „Tide Sprint“, kuris reguliariai organizuojamas siekiant sudaryti sąlygas kariniams ekspertams, inovatoriams ir kūrėjams iš NATO valstybių narių ir valstybių partnerių dalytis patirtimi.

Ukrainietiškas produktas sukėlė didelį renginio dalyvių susidomėjimą, nes esamos sistemos funkcijos kasdien „testuojamos“ realiomis kovinėmis sąlygomis.

Kitas Ukrainoje sukurtos programinės įrangos, šiuo metu „tarnaujančios“ fronte, pavyzdys yra „MilChat“. Ją 2018 m. sukūrė profesionalus artileristas ir savamokslis programuotojas Jaroslavas Šerstiukas.

„Google Play“/Ekrano nuotr./„MilChat“ programėlė
„Google Play“/Ekrano nuotr./„MilChat“ programėlė

„MilChat“ yra saugi susirašinėjimo programėlė, kurią galima rasti daugumoje AFU kariškių įtaisų. Šiandien ja naudojasi apie 600 tūkst. Ukrainos kariškių. Be kita ko, programa leidžia keistis taktinės aplinkos duomenimis, nustatyti koordinates, nustatyti azimutą ir perduoti geolokacinius duomenis.

Be „MilChat“, J.Šerstiukas taip pat žinomas kaip dar bent dviejų karinių programų autorius. Paprastas balistinis skaičiuotuvas buvo pirmasis jo produktas, integruotas į ginkluotąsias pajėgas. Jis buvo skirtas artilerijos skaičiavimams, kuriuos anksčiau reikėdavo atlikti rankiniu būdu, naudojant senovinę geležinę plokštelę su liniuote. Vėliau pirmoji balistinės skaičiuoklės versija buvo gerokai atnaujinta ir transformuota į dabar plačiai paplitusią „Ukrop“ (dar žinomą kaip „MyGun for iOS“ versija).

Kita programinė įranga, sukurta dar 2014 m., vadinasi „Kropyva“. Tai žvalgybinių žemėlapių programinė įranga, sukurta planavimui, skaičiavimams ir orientavimuisi. Paprastai tariant, tai prie interneto tinklo neprisijungęs žemėlapis, kurį galima atsisiųsti ir naudoti, kai nėra ryšio. Skirtingai nei „Delta“, kuri yra debesijoje.

2015 m. pradėta naudoti „ComBat Vision“ veikia kaip programinės ir techninės įrangos karinės žvalgybos sistema, kuri remdamasi įvairiais šaltiniais fiksuoja objektų buvimo vietą ir išvaizdą, klasifikuoja ir filtruoja juos naudodama integruotą GIS, o vėliau rezultatus pateikia naudotojams tolesnei analizei ir veiksmų koordinavimui.

Šis sistema gali būti įdomi ne tik Ukrainai, bet ir užsienio šalims: be karinių užduočių, „ComBat Vision“ taip pat gali būti pritaikyta policijos, gelbėjimo tarnybų ir pasienio kontrolės tarnybų naudojimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius