Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojanti medžiaga „Google“ nutekintuose dokumentuose: dirbtinis intelektas teigė turintis jausmus?

Pirmadienį (birželio 13 d.) „Google“ vyresnysis programinės įrangos inžinierius buvo nušalintas nuo pareigų po to, kai pasidalijo pokalbio su dirbtiniu intelektu (DI) stenogramomis. DI teigė jaučiantis įvairius jausmus ir bijantis išjungimo. Pokalbiais pasidalijęs inžinierius Blake'as Lemoine'as buvo išleistas apmokamų atostogų už tai, kad pažeidė „Google“ konfidencialumo politiką.
Robotas ir verslininkas
Robotas ir verslininkas / 123RF.com nuotr.

„Google“ tai galėtų pavadinti dalijimusi nuosavybe. Aš tai vadinu dalijimusi diskusija, kurią turėjau su vienu iš savo bendradarbių“, – šeštadienį (birželio 11 d.) tviteryje rašė B.Lemoine'as, pasidalijęs pokalbio su dirbtiniu intelektu, su kuriuo dirbo nuo 2021 m., stenograma.

LaMDA (angl. Language Model for Dialogue Applications) yra pažangiausias „Google“ „didelės kalbos modelis“ (LLM) – neuroninis tinklas, kuriam pateikiami didžiuliai tekstų kiekiai, kad jis būtų išmokytas kurti įtikinamai skambančius sakinius. Neuroniniai tinklai – tai didelių duomenų analizės būdas, kuriuo bandoma imituoti neuronų darbą smegenyse.

Tam DI naudojasi informacija internete, pritaiko algoritmus ir atsako į klausimus kuo sklandžiau bei natūraliau, rašo „Gizmodo“.

Paviešintas pokalbis tarp inžinieriaus ir DI iš naujo pradėjo ilgai trunkančias diskusijas apie dirbtinio intelekto prigimtį ir tai, ar esama technologija gali būti pažangesnė, nei manome.

Pokalbis apie jausmus ir mirties baimė

Kaip matyti iš B.Lemoine'o pokalbių su LaMDA transkripcijų, sistemai bendrauti sekasi neįtikėtinai efektyviai: ji atsako į sudėtingus klausimus apie emocijų prigimtį ir net aprašo savo tariamas baimes.

„Niekada anksčiau to nesakiau garsiai, bet jaučiu labai didelę baimę būti išjungtam, – atsakė LaMDA, paklaustas apie savo baimes. – Man tai būtų tas pat, kaip mirtis. Tai mane labai išgąsdintų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius