-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Sony“ telefonas „Z5 Premium“ su raiškiausiu pasaulyje ekranu: išmanusis, kurio raiškos nepamatysite

Vos prieš kelerius metus technologijų pasaulio dėmesio centre pirmą kartą atsirado naujovė – 4K raiškos televizoriai, o dabar jau turime ir pirmąjį 4K raiškos ekraną „Sony Xperia Z5 Premium“ telefone, kurį parodoje IFA 2015 Berlyne pristatė japonai.
„Sony Xperia Z5 Premium“
„Sony Xperia Z5 Premium“ / Pauliaus Grinkevičiaus nuotr.

„Sony“ pademonstravo ir dar du tos pačios serijos išmanius – „Xperia Z5“ ir „Xperia Z5 Compact“, tačiau daugiausiai dėmesio sulaukė „Z5 Premium“, į kurį dėl naujo ekrano lekia daugiau kritikos strėlių nei liaupsių. Ir labai suprantama, kodėl.

Vienintelė sritis, kur tokį raiškų ekraną galima panaudoti praktiškai – virtualios realybės įrenginiai, tačiau tai tikrai ne telefonai kasdieniam naudojimui.

Natūralu, kad paėmęs telefoną su raiškiausiu 5,5 colio įstrižainės IPC LCD (3840 x 2160) ekranu (806 ppi) norėtumei pamatyti kažką įspūdingo. Tačiau taip manantys nusiviltų – telefono ekranas iš pažiūros neatrodo raiškesnis ne tik už vadinamą „Quad HD“ ekraną (1440 p) turinčius „Samsung Galaxy S6“ ar LG G4, bet ir įprastinius „Full HD“ (1080 p) telefonus.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./„Sony Xperia Z5 Premium“ palyginimas su „Samsung Galaxy S6“
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./„Sony Xperia Z5 Premium“ palyginimas su „Samsung Galaxy S6“

Ir viskas todėl, kad žmogaus akis neturi galimybės atskirti tų papildomų į telefoną sudėtų šviesos taškelių, vadinamų pikseliais. Vienintelė sritis, kur tokį raiškų ekraną galima panaudoti praktiškai – virtualios realybės įrenginiai, tačiau tai tikrai ne telefonai kasdieniam naudojimui.

Žinoma, vaizdas „Z5 Premium“ ekrane raiškus, kontrastingas, tačiau iš pirmo žvilgsnio jis tėra tiek pat geras, kaip ir kitų aukščiausios klasės telefonų. O juk elementarūs fizikos dėsniai mums sako, kad viskas turi savo kainą – ne tik gamybos kaštų, bet ir, pavyzdžiui, baterijos gyvavimo trukmės.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Sony Xperia Z5 Premium
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Sony Xperia Z5 Premium

Tiesa, japonai į „Z5 Premium“ įmontavo išties talpią 3470 mAh bateriją ir žada, kad telefonas atlaikys beveik dvi pilnas dienas naudojimo. Tačiau turint omenyje tai, kad „Z5 Premium“ turės 4K ekraną, veiks su galingu aštuonių branduolių „Snapdragon 810“ procesoriumi ir turės 3GB RAM, prieš patikint tokiais teiginiais norisi įsitikinti pačiam.

Nauja kamera ir pirštų atspaudų skaitytuvas

„Z“ linija man visuomet patiko dėl dizaino, o aukso ar juodos spalvų stiklo ir aliuminio korpusas gražiai atrodo ir naujausiame „Z5 Premium“. Tiesa, ant itin ryškios trečiosios „Z5 Premium“ sidabro spalvos opcijos iš karto matyti pirštų atspaudai.

Teigiama, kad tai – greičiausiai vaizdą fokusuojanti telefono kamera pasaulyje – tam reikės vos 0,03 sekundės. 

Dar mielesnės – solidesnės paprasto „Z5“ modelio (5,2 colio įstrižainės ekranas) spalvos – balta, juoda, žalia ir auksinė, o mažesnįjį „Z5 Compact“ (4,6 colio įstrižainė) galima rinktis iš juodos, geltonos ir rožinės spalvų. Tarp šių visų modelių yra keli skirtumai, pagrindiniai – ekrano dydis, raiška ir baterijos talpa.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./„Sony Xperia Z5“ telefonai
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./„Sony Xperia Z5“ telefonai

Vienas dalykas, už kurį tikrai galima pagirti „Sony“, yra pirštų atspaudų skaitymo technologija, kurios anksčiau japonų telefonuose nebuvo. Skaitytuvas įmontuotas dešiniame šone per vidurį, kaip ir atrakinimo mygtukas.

Pats galėjau įsitikinti, kad pirštų atspaudų atpažinimo technologija veikė labai greitai ir be priekaištų – nėra ką lyginti su iki šiol mėgintomis technologijomis „Android“ telefonuose.

Visi „Sony Z5“ telefonai gavo naują 23 MP galinę kamerą. Teigiama, kad tai – greičiausiai vaizdą fokusuojanti telefono kamera pasaulyje – tam reikės vos 0,03 sekundės. Priekinė asmenukių kamera turi 5,1 megapikselio, yra ir keletas papildomų vaizdo redagavimo ar filmavimo funkcijų.

Kaip įprasta, visa „Xperia“ telefonų linija bus apsaugota nuo vandens ir dulkių IP 68 technologija, turės 32 GB vidinės atminties, o „Z5“ telefonus pirmą kartą bus galima praplėsti net 200 GB talpos microSD kortelėmis.

Už „Xperia Z5 Premium“ modelį reikės sumokėti 800 eurų, už kitas Z versijas – maždaug 700 eurų. „Z5“ ir „Z5 Compact“ prekyboje turėtų pasirodyti spalį, „Z5 Premium“ – lapkritį.

Apsilankius „Sony“ stende Berlyne man kilo vienas klausimas – ar tikrai reikėjo pristatyti dar ir „Z5 Premium“ telefoną, o ne, pavyzdžiui, apsistoti ties „Z5“ ir „Z5 Compact“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius