Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„SpaceX“ raketa iškėlė 10 ryšių palydovų

JAV bendrovė „SpaceX“ penktadienį paleista raketa „Falcon 9“, surinkta iš jau panaudotų komponentų, iškėlė į orbitą 10 telekomunikacijos palydovų.
„SpaceX Falcon 9“ raketos pakilimas Floridoje
„SpaceX Falcon 9“ raketos pakilimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Raketa

Ši operacija yra jau ketvirtasis paleidimas, Virdžinijoje įsikūrusiai ryšių bendrovei „Iridium“ vykdant 3 mlrd. dolerių (2,53 mlrd. eurų) vertės mobiliojo, antžeminio ir interneto ryšio modernizacijos programą.

Raketa, kurios pirmoji pakopa šių metų birželį jau buvo panaudota per ankstesnį „Iridium“ palydovų iškėlimą, nušvietė nakties padangę, 17 val. 27 min. vietos (šeštadienį 3 val. 27 min. Lietuvos) laiku, jau po saulėlydžio startavusi iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje.

Po penktadienio starto, pavadinto operacija „Iridium 4“, naujai iškeltų šios bendrovės palydovų skaičius padidėjo iki 40.

Planuojama, kad per bendrovės projektą „Iridium NEXT“ į orbitą bus paleista iš viso 81 palydovas; 75 iš jų iškels „SpaceX“.

„Iridium NEXT“ pakeis didžiausią pasaulyje komercinių palydovų tinklą, (sudarytą) iš žemosiose orbitose aplink Žemę skriejančių palydovų, per vieną didžiausių visų laikų „techninių atnaujinimų“, – sakoma bendrovės pranešime.

Kai kurie iš šių palydovų skirti nuolat stebėti laivų ir lėktuvų buvimo vietą.

Šįkart „SpaceX“ nemėgino po starto sklandžiai nutupdyti „Falcon“ pirmosios pakopos, kaip jau yra tapę įprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius