-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su pirmuoju „SpaceX“ pilotuojamu erdvėlaiviu bus atliekamas intriguojantis eksperimentas

NASA ir Elono Musko „SpaceX“ kompanijos „Demo-2“ misija einasi puikiai ir dabar laukia labai intriguojantis bandymas.
„SpaceX Crew Dragon“ kosminė kapsulė artėja prie Tarptautinės kosminės stoties
„SpaceX Crew Dragon“ kosminė kapsulė artėja prie Tarptautinės kosminės stoties / NASA nuotr.

Paskutinėmis gegužės dienomis du JAV astronautai su „SpaceX“ kompanijos sukurta „Crew Dragon“ kapsule nuskriejo į kosmosą ir sėkmingai prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS).

Šią užduotį pirmą kartą istorijoje pavyko atlikti privačiai kompanijai. Ir pirma kartą po 9 metų nuo laiko, kai buvo nutraukta Shuttle erdvėlaivių programa, JAV astronautai vėl kilo iš JAV teritorijos, „pasikinkę“ amerikietišką raketą su amerikietiškais varikliais. Tad šiai šaliai gegužės 30-oji tapo naujos kosmoso istorijos pradžia.

Dabar astronautai Bobas Behnkenas ir Dougas Hurley prisijungė prie kitų TKS astronautų – iš viso jų ten dabar yra 5. O „Crew Dragon“ kapsulė laikosi prisikabinusi prie TKS. O NASA paskelbė, kad metas atlikti dar vieną labai įdomų testą su šiuo erdvėlaiviu.

„Crew Dragon“ laikosi puikiai“, – per šį ketvirtadienį vykusį klausimų ir atsakymų renginį sakė naujoji už žmonių skrydžius į kosmosą atsakinga pareigūnė Kathy Leuders. Tai yra pirmoji moteris istorijoje, tapusi atsakinga už tokią svarbią kosmoso programą.

„Kiekvieną savaitę jis [„Crew Dragon“] atsibunda, tada mes atliekame patikrinimus ir erdvėlaivis vėl grįžta į mūsų taip vadinamą ramybės režimą, kuris yra tarsi miego režimas“, – teigė K.Leuders.

Šiomis dienomis paaiškėjo ir tai, kad NASA per artimiausias kelias savaites ketina atlikti „demonstracinį bandymą“, kuriame dalyvaus visi 5 TKS įgulos nariai ir „Crew Dragon“ kapsulė.

Kaip praneša „Teslarati“, šio bandymo metu bus imituojama avarija Tarptautinėje kosminėje stotyje ir astronautams reikės kuo greičiau iš jos pabėgti.

NASA daugiau detalių apie galimą šį testą kol kas nepateikia.

Labai tikėtina, kad NASA siekia dar geriau išbandyti „Crew Dragon“ galimybes, juolab, kad šios naujienos pasirodė po to, kai šią savaitę NASA paskelbė, jog būsimoms astronautų misijoms leis „SpaceX“ pakartotinai naudoti tiek „Falcon 9“ raketas, tiek ir „Crew Dragon“ kapsules. „Tai būtų saugu ir ekonomiškai naudinga“, – leidiniui „SpaceNews“ tvirtino NASA atstovė Stephanie Schierholz.

K.Leuders tvirtina, kad „Demo-2“ misija vyksta sėkmingai ir jos metu įvyks dar ne vienas bandymas. Be to, laukia pati sudėtingiausia užduotis.

Su ta pačia „Crew Dragon“ kapsule atgal į Žemę turės sugrįžti ją skridę 2 JAV astronautai – B.Behnkenas ir D.Hurley. Planuojama, kad astronautų skrydis namo įvyks šių metų rugpjūčio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius