Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Rusija siejamų pavojingų programišių svetainės dingo iš interneto

Su Rusija susijusios išpirkos reikalaujančios programišių gaujos REvil, kaltinamos dėl išpuolių prieš šimtus įmonių visame pasaulyje, svetainės nustojo veikti.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / „Scanpix“ nuotr.

REvil yra viena iš produktyviausių ir labiausiai baimę keliančių išpirkos reikalaujančių programišių gaujų pasaulyje. Ši grupė praėjusią savaitę pareikalavo 70 mln. išpirkos bitkoinais už ataką, kuri buvo nukreipta prieš IT įmonę „Kaseya“ ir šimtus kitų įmonių visame pasaulyje.

FTB taip pat apkaltino REvil, dar žinoma „Sodinokibi“ vardu, praėjusį mėnesį įvykdžius išpirkos reikalaujančios programinės įrangos ataką prieš didžiausią pasaulyje mėsos perdirbimo bendrovę JBS.

Pradingo iš akiračio

Visgi, didėjant JAV ir Rusijos spaudimui dėl kibernetinių atakų, stebėtojai pranešė, kad antradienį nepasiekiama tapo mokėjimo svetainė ir tinklaraštis, kuriuos valdė programišių grupuotė. Dingimo priežastis nežinoma, tačiau kilo spėlionių, kad ši grupė galėjo būti tyčinis valdžios institucijų taikinys.

Gandai apie tai, kas slypi už šio staigaus uždarymo, sklando žaibiškai. Vienas įsilaužėlis, teigiantis, kad yra šios gaujos narys, BBC portalui pateikė informacijos, kuri, tyrėjų teigimu – labai tikėtina.

Jis tvirtina, kad JAV „federaliniai pareigūnai išardė“ jų svetainių elementus, todėl jie nutraukė likusią savo veiklą. Programišiaus žodžiais, spaudimą darė ir Kremlius, sakydamas: „Rusija pavargo nuo JAV ir kitų šalių verkšlenimo“.

Kaip ir visus įsilaužėlių pareiškimus, juos reikia vertinti su didele doze ciniškumo, tačiau jei šis scenarijus pasitvirtins, tai rodo, kad Rusija, kuri iki šiol mielai sėdėjo rankas sudėjusi ir leido tokioms gaujoms veikti nebijant įsikišimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje

JAV Prezidentas Joe Biden penktadienį per pokalbį telefonu iškėlė šį klausimą Vlamidirui Putinui po to, kai praėjusį mėnesį per aukščiausiojo lygio susitikimą su Rusijos Prezidentu Ženevoje aptarė šią temą.

J.Bidenas žurnalistams sakė, kad jis „labai aiškiai jam pasakėme... mes tikimės, kad Rusija imsis veiksmų“ ir taip pat užsiminė, kad JAV gali imtis tiesioginių skaitmeninių atsakomųjų veiksmų prieš įsilaužimams naudojamus serverius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius