Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šunys gali sumažinti nusikalstamumo lygį apylinkėse

Mokslininkai atrado dar vieną priežastį, kodėl šunys yra nuostabūs. Kuo didesnė šunų koncentracija gyvenamajame rajone – tuo saugiau.
Pievoje žaidžiantis šuo
Pievoje žaidžiantis šuo / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Šuo

Naujų tyrimų duomenimis, didesnė šunų savininkų koncentracija kaimynystėje yra susijusi su mažesniu nusikalstamumu.

JAV Ohajo valstijos universiteto mokslininkai mano, kad šis ryšys egzistuoja todėl, jog turint šunį reikia jį vedžioti, o vedžiojant šunį reikia išeiti į lauką ir judėti bendruomenėje.

Dėl padidėjusio piliečių aktyvumo gatvėse atsiranda papildomas bendravimas su kaimynais, padidėja vietinės kaimynystės priežiūra, o tai savo ruožtu padeda užtikrinti didesnį saugumą.

„Žmonės, vedžiojantys šunis, iš esmės patruliuoja savo kaimynystėje“, – sakė sociologas Nicolo Pinchakas, pagrindinis naujojo tyrimo autorius.

Tyrėjų hipotezė, kurią įkvėpė miestų teoretikės Jane Jacobs darbai, remiasi „akių gatvėje“ koncepcija: idėja, kad žmonės viešose vietose padeda palaikyti tvarką ir saugumą vien dėl savo buvimo, nes turi galimybę stebėti aplinką, rašo „Science Alert“.

Nuolatinis srautas ir bendras žmonių bendravimas viešose vietose padeda sukurti viešosios pagarbos ir pasitikėjimo tinklą kaimynystėje, kuris kartu gali padėti užkirsti kelią nusikaltimams.

123rf.com nuotr./Šuo vandenyje
123rf.com nuotr./Šuo vandenyje

Tyrėjai naudojo duomenis iš kelių šaltinių, įskaitant Kolumbuso (Ohajas, JAV) rajonų nusikalstamumo statistiką, rinkodaros apklausą, rodančią šunis vedžiojančių žmonių koncentraciją mieste, ir atskiro sociologinio projekto duomenis, kuriais buvo matuojamas pasitikėjimo lygis ir socialinis rajonų klimatas.

Nors rezultatai neįrodo jokio priežastinio poveikio, tyrėjai nustatė ryšį tarp šunų buvimo ir mažesnio nusikalstamumo lygio.

Kol kas rezultatai gauti tik viename mieste. Be to, tyrėjai pripažįsta, kad negali atmesti įvairių duomenų paklaidų įtakos, todėl norint išsamiau išnagrinėti šį klausimą, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Nepaisant to, ši analizė pateikia naujų duomenų, patvirtinančių mintį, kad šunų turėjimas ir jų vedžiojimas prisideda prie mažesnio nusikalstamumo bendruomenėje.

„Kai žmonės vaikšto su šunimis, jie kalbasi, glosto vieni kitų šunis. Kartais jie žino šuns vardą ir net ne šeimininkus. Jie sužino, kas vyksta, ir gali pastebėti galimas problemas“, – teigė mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius