TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Taivano mokslininkas: esame pasirengę dalytis patirtimi ir mokytis iš lietuvių

Lietuvos lazerių asociacijai ir Taivano pramoninių technologijų tyrimų institutui (ITRI) šių metų pradžioje pasirašius ketinimų protokolą dėl bendro lazerių technologijų tyrimų ir inovacijų centro steigimo buvo ne tik atverstas naujas dviejų šalių ryšių plėtojimo puslapis, bet ir sukurtas pagrindas spartesniam lazerių technologijų vystymui. Artėjant jungtinio tyrimo centro atidarymui, kuris numatytas jau rugsėjį, ITRI Pietų regiono miestelio Taivane generalinis direktorius dr. Fang-Hei Tsau sako, kad šis projektas yra išskirtinis.
ITRI generalinis direktorius dr. Fang-Hei Tsau
ITRI generalinis direktorius dr. Fang-Hei Tsau / Asmeninio arch. nuotr.

Taivano ir Lietuvos mokslininkų patirties sinergija

Paprašytas trumpai apibūdinti ITRI veiklą, dr. Fang-Hei Tsau nurodė, kad tai multidisciplininis tyrimų ir plėtros institutas, šiemet minintis veiklos 50-ies metų sukaktį.

„Per pastaruosius dešimtmečius mes daug prisidėjome prie Taivano pramonės ir investavome į progresyvius tyrimus, kurie padeda išlaikyti mūsų konkurencingumą ir užtikrinti pažangiausių technologijų plėtrą, įskaitant įvairių rūšių lazerius“, – teigė dr. Tsau.

Tai galimybė sutelkti turimus resursus ir mokytis iš kito patirties, siekiant ne tik pažangos lazerių technologijų vystyme, bet ir kuriant reikšmingą poveikį įvairioms pramonės šakoms.

Jis pabrėžė, kad partnerystė su Lietuva yra šiek tiek kitokia nei įprasti ITRI bendradarbiavimo modeliai. Dažniausiai ITRI stegia bendrus tyrimų centrus su didelėmis tarptautinėmis bendrovėmis, pavyzdžiui „Trumpf“, „Merck“ ir „DAO Chemicals“, o ne atskiromis valstybėmis.

Dr. Tsau pažymėjo: „Paprastai ITRI bendradarbiavimas vyksta organizacija-organizacijai, o ne šalis-šaliai ar ekonomika-ekonomikai“.

Tačiau ITRI nusprendė padaryti išimtį ir sukurti bendrą Taivano ir Lietuvos lazerių tyrimų centrą, nes abiejų šalių mokslininkai gali pasiūlyti abibusiai papildančius sugebėjimus ir žinias. ITRI turi 15 metų patirtį lazerių srityje ir yra orientuotas į aukštos galios nuolatinės veikos (angl. continous wave) lazerių vystymą. Lietuva, savo ruožtu, garsėja ultra-greitų femtosekundinių lazerių technologijų srityje.

„Tikiu, kad galime daug ko išmokti iš lietuvių. Jūs turite puikią lazerio šaltinio technologiją, tačiau galimybės ją išbandyti ir taikyti pramonėje yra ribotos“, – sakė dr. Tsau ir pridūrė, kad dvišalė partnerystė suteiks Lietuvos lazerių technologijoms platesnių pritaikymo ir tyrimų galimybių Taivane ir visame pasaulyje, ypač sparčiai augančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

ITRI atstovo teigimu, vis labiau technologijomis ir inovacijomis grindžiamame pasaulyje, ši Taivano ir Lietuvos partnerystė reiškia svarbų strateginį žingsnį abiem šalims. „Tai galimybė sutelkti turimus resursus ir mokytis iš kito patirties, siekiant ne tik pažangos lazerių technologijų vystyme, bet ir kuriant reikšmingą poveikį įvairioms pramonės šakoms“, – akcentavo dr. Tsau.

Pexels.com nuotr./Lazeris
Pexels.com nuotr./Lazeris

Svarbu ne tik kurti įrankius, bet ir ieškoti jų pritaikymo

Kalbėdamas apie ITRI indėlį į naujų lazerių technologijų vystymą, dr. Tsau paminėjo net keletą naujausių pasiekimų. Vienas jų – nuolatinių bangų aukštos galios lazerių srityje.

„Mes sėkmingai pritaikėme mėlynuosius lazerius pramonei ir tą technologiją komercializavome. Esame trečia ar ketvirta vieta pasaulyje, galinti pasiūlyti tokį sprendimą“, – nurodė dr. Tsau.

Jis taip pat išskyrė sėkmės istoriją, gimusią sprendžiant konkrečią verslui svarbią problemą.

Bendradarbiavimas atveria daugiau galimybių ateities plėtrai ir gali padėti sukurti pasauliui svarbius proveržius.

„Į mus kreipėsi bendrovė, kuri buvo antra pagal dydį pasaulyje savo srityje, bet turėjo aiškią ambicija tapti lydere. Jie manė, kad lazerių technologija galėtų jiems padėti. Bendradarbiavome su jais maždaug trejus metus. Galiausiai mums pavyko pritaikyti pulsuojančių lazerių technologiją jų veikloje ir dabar ta įmonė pasaulyje yra numeris vienas“, – džiaugėsi ITRI Pietų regiono miestelio Taivane generalinis direktorius.

Minėti pasiekimai, jo manymu, išryškina lazerių technologijų potencialą įvairiose pramonės šakose ir parodo, kad lazerių tobulinimas nėra savitikslis procesas. Turi būti ir aiškus praktinis aspektas, kur technologija bus pritaikoma: gamyboje, sveikatos apsaugos, karo pramonės ar kokiame kitame kontekste.

„Turime suprasti, kad lazeris yra tiesiog įrankis. Nesvarbu, koks geras jūsų įrankis, jei jis neturi darbo – jis nenaudingas“, – pabrėžę dr. Tsau ir pridūrė, kad šių ir kitų technologijų pritaikymas, sprendžiant specifinius pramonės iššūkiais lems ateities lazerių ir kitų technologijų vystymo kryptis.

Lazerių technologijų ateitis: 3 svarbiausios tendencijos

Lazerių rinkai tampant vis labiau specializuotai ir segmentuotai, pasak dr. Tsau, bendradarbiavimas tarp skirtingų šalių, turinčių skirtingą ekspertizę, tampa vis svarbesnis. Jis atveria daugiau galimybių ateities plėtrai ir gali padėti sukurti pasauliui svarbius proveržius.

Anot ITRI atstovo, žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, galima išskirti tris pagrindines lazerių technologijų vystymo tendencijas, kurios taip pat darys didelę įtaką instituto plėtojamai veiklai ir pasaulio ekonomikai. Pirmoji – susijusi su lazerio šaltiniu.

„Ryškėja aukštos galios impulsinių lazerių poreikis. Ypač ultra-greitųjų femtosekundinių lazerių. Jų poreikį skatina unikalios savybės, leidžiančios naujus pritaikymo būdus, pavyzdžiui, mikro ir nano struktūrizavimą, darbą biomedicinos srityje ir kitur“, – nurodė dr. Tsau.

Antroji tendencijų kryptis, kurią įžvelgė ITRI mokslininkas, yra nuolatinės veikos aukštos galios lazerių plėtra, orientuota į konkretų, maždaug 450–495 nanometrų siekiantį bangos. Tai – vadinamieji mėlynieji lazeriai. Pramoninėje, pavyzdžiui, apdirbant aliuminio ar vario lydinius, mėlynasis lazeris yra efektyvesnis ir reikalauja mažiau energijos nei tradiciniai infraraudonųjų spindulių lazeriai. Dėl šios savybės, leidžiančios sumažinti gamybos išlaidas, mėlynieji lazeriai yra ypač patrauklūs stambiems gamintojams.

„Trečioji tendencija – mikromedžiagų apdorojimo plėtra. Ši sritis apima darbą su labai specifinėmis medžiagomis, tokiomis kaip stiklas, keramika, silicio karbidas, naujieji puslaidininkiai ar net deimantai. Tokiems darbams būtinas labai didelis tikslumas, tad jiems gali būti pasitelkiami aukštos galios ar labai specifiniai pulsuojantys lazeriai“, – vardijo dr. Tsau.

Pasak jo, lazeriai vis labiau įsitvirtina didelio tikslumo matavimo srityje ir gali atverti naujas galimybes sveikatos priežiūros sektoriuje. Nors dr. Tsau nėra medicinos ekspertas, jis pabrėžė, kad yra matęs tyrimus, nurodančius, kad lazeriai gali padėti gydant mirtinas ligas.

Be to, dr. Tsau akcentavo lazerių naudojimo svarbą 3D spausdinime, ypač biologiškai suderinamų metalų srityje. Jo komanda jau ne kartą naudojo lazerius 3D spausdintuvu kurtų implantų karkasų, vėliau įterpiamų į stuburą, gamybos procese. Tokia technologija jau yra komerciškai prieinama ir patvirtinta Taivano maisto ir vaistų administracijos (TFDA).

Dr. Tsau taip pat nurodė, kad lazeriai pasitelkiami ir vienoje iš Taivano ligonių, kurioje gydomi burnos vėžiu sergantys pacientai.

„Šiuo metu vykdome darbus, kad padėtume pacientams, kuriems reikalinga veido rekonstrukcija. Lazerių technologija mums leidžia atkurti žandikaulius, skruostikaulius ir net implantuoti dirbtinius dantis“, – sakė ITRI atstovas.

Anot Dr. Tsau, tai tik keli lazerių pritaikymo pavyzdžiai, atspindintys šiuolaikinio pasaulio pokyčius ir kylančius iššūkius, reikalaujančius valstybių ir įmonių lankstumo bei greitos reakcijos į naujas aplinkybes.


„Atsparumas – štai, ko mums dabar reikia siekiant tinkamai reaguoti į kylančius iššūkius, kurių kaip niekad daug. Būtent dėl to ir svarbus kuo platesnis bendradarbiavimas. Naujo jungtinio Lietuvos ir Taivano lazerių tyrimo centro sukūrimas yra svarbus ir geras tokio bendradarbiavimo pavyzdys.“, – sakė dr. Tsau, ITRI Pietų regiono miestelio Taivane generalinis direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius