Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarp naujų tikslų Lietuvos kosmoso sektoriui – po 5 startuolius per metus

Pirmadienį Visorių informacinių technologijų parke pristatyta Lietuvos kosmoso sektoriaus plėtros koncepcija. Tarp naujai išsikeltų tikslų – nuo 5 naujų startuolių per metus iki didesnės kosmoso sektoriaus dalies šalies bendrajame vidaus produkte (BVP). Nors šiuo metu kosmoso sektorius sukuria 0,1 proc. BVP, pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, įmanoma, kad iki 2027 m. sudarys 1 proc
Startuolis
Startuolis / 123RF.com nuotr.

Pasak Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Lietuvos kosmoso sektorius yra vienas sparčiausiai augančių visame pasaulyje. Jo vertė viršija 300 milijardų eurų, jis kasmet užtikrintai auga beveik 7 procentais.

„Kosmosas tampa viena prioritetinių sričių Europoje ir tai puikiai iliustruoja Europos kosmoso programa, kurioje numatytos milžiniškos investicijos į sektorių. Lietuvai svarbu nebūti pasyvia šios transformacijos stebėtoja, todėl parengėme koncepciją, kuri padės Lietuvai tapti tarptautinio lygio moksliniais tyrimais ir pažangiosiomis technologijomis sukurtų kosmoso srities paslaugų, gaminių ir technologijų tiekėja bei naudotoja“, – sakė A.Armonaitė.

Jos teigimu, kosmoso sektoriaus plėtra bus naudinga ne tik verslui, bet ir visuomenei bei viešajam sektoriui. Kosmoso technologijos jau dabar pritaikomos aplinkosaugoje, miestų planavime, lazerių sektoriuje, gynybos bei saugumo stiprinime, taip pat naudojamos tokiems produktams kaip klausos aparatai ar kūdikių mišinukai.

„Daug kas mūsų nesupranta ir galvoja kad mes esame truputėlį pakvaišę dėl to, kad dirbame su kosmosu, nes kokios čia dar kosmoso technologijos tokioje nedidelėje šalyje. Bet tie žmonės labai labai klysta“, – renginyje komentavo A.Armonaitė.

Dideli planai

Planuose numatytas visuomenės informuotumo didinimas apie kosmoso veiklų ekonominę ir socialinę naudą, kosmoso srities mokslinių tyrimų ir eksperimentų plėtra, Lietuvos kosmoso politikos formavimo ir įgyvendinimo pajėgumų stiprinimas, tarptautinio Lietuvių bendradarbiavimo kosmoso srityje plėtra, kosmoso švietimo sistemos tobulinimas bei verslo skatinimas.

Taip pat numatyta kad kosmoso sektorius 2027 metais sukurs 1 proc. šalies BVP.

„Tai yra įmanoma. Šiandien šis sektorius sudaro 0,1 proc. BVP, tačiau mes turime ambiciją, kad iki 2027 metų jis galėtų pasiekti 1 proc. šalies BVP“, – sakė A.Armonaitė.

Pasak ministrės, planų rimtumą parodo ir tai, kad per rekordiškai trumpą laiką – du mėnesius – šalis prisijungė prie Europos kosmoso agentūros.

„Negaliu atskleisti detalių, tačiau, pavyzdžiui, į Europos kosmoso agentūros (EKA) skelbtą astronautų atranką per du mėnesius aplikavo 80 lietuvių – rekordiškai daug. Dalis jų praėjo į tolesnius etapus, o kaip viskas bus, paaiškės iki metų pabaigos“, – sakė A.Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Anot ministrės, resursai nėra kliūtis, o greitu metu Lietuvoje taip pat turėtų atsidaryti EKA verslo inkubavimo centras.

„Be abejonės, augant rinkai bus reikalingos dideznės investicijos, tačiau manau, kad jos yra ganėtinai prasmingos“, – komentavo ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

Jos teigimu, viena iš didžiausių kliūčių kosmoso sektoriaus plėtrai buvo Lietuvos verslams neprieinamos EKA siūlomos programos ir finansavimo galimybės.

Šiuo metu Lietuva moka 3 mln. eurų nario mokestį Europos kosmoso agentūrai. „Tai nėra investicija, kur tiesiog paimamas ir padaromas pavedimas. Ji sugrįžta per programas“, – teigė A.Armonaitė.

Po 5 startuolius per metus

Pristatymo metu ne kartą buvo paminėtas ir startuolių vaidmuo.

„Kartais svajonės pildosi labai greitai. Matyt, vienas iš mūsų svajonės išsipildymų galėtų būti įmonė „NanoAvionics“, kuri nesenai sudarė sėkmingą sandorį“, – komentavo ministrė.

15min primena, kad liepos mėnesio pradžioje Norvegijos technologijų bendrovė „Kongsberg Defence & Aerospace“ („KONGSBERG“) sudarė susitarimą dėl Lietuvos mažųjų palydovų kūrėjo „NanoAvionics“ įsigijimo. Jam įsigaliojus, Skandinavijos įmonei nuo šiol priklausys 77 proc. „NanoAvionics“ akcijų. Šalys bendru nutarimu įmonę įvertino 65 mln. eurų.

„NanoAvionics“ yra viena didžiausių mažuosius palydovus kuriančių įmonių pasaulyje. Šiuo metu įmonė pagamina daugiau nei 20 mažųjų palydovų per metus, o 2025 m. tikimasi šį skaičių išauginti iki 120.

Planuojama, kad iki 2027 metų Lietuvoje bus 25 startuoliais daugiau – t.y. po 5 naujus kosmoso technologijų startuolius per metus.

Verslas laukė šios galimybės

Visorių informacinių technologijų parko vadovas, Kosmoso technologijų klasterio koordinatorius Saulius Arelis spaudos konferencijos metu išreiškė palaikymą

„Verslas laukė tokios programos, koncepcijos, kuri palaikytų jo plėtrą. Kosmoso technologijos yra vienas pelningiausių verslų, skaičiuojama, kad 1 investuotas euras sukuria apie 10 eurų apyvartos. Tai yra didelė pridėtinė vertė, dideli mokesčiai valstybei“, – komentavo S.Arelis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Visorių IT parko plėtros direktorius Saulius Arelis.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Visorių IT parko plėtros direktorius Saulius Arelis.

Jo teigimu, pasauliniame kontekste Lietuva yra itin patraukli, o ilgalaikis tikslas yra užsiauginti po dar 5 įmones per metus.

„Visi technologiniai sektoriai jums pasakytų tą patį – norim daugiau gerų inžinierių. Jų tikrai trūksta“, – pagrindinę kliūtį verslo plėtrai įvardijo vadovas.

„Investuojant į inovacijas pirmiausia svarbu investuoti į inovatorius“, – pritarė ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius