Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė kosminė stotis atsitrenkė į orbitinę nuolaužą

Į Tarptautinės kosminės stoties roboto ranką atsitrenkė kosminės šiukšlės gabalas, tačiau, pasak susijusių agentūrų, artimiausiu metu tai neturėtų turėti įtakos operacijoms.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Roboto operatoriai gegužės 12 d. per įprastinį patikrinimą pastebėjo skylę Kanados kosmoso agentūros (CSA) pateiktoje stoties „Canadarm2“ rankoje, kuri orbitoje naudojama nuo 2001 m., penktadienį pranešė CSA pareigūnai. Pareigūnai skylę pavadino „laimingu atsitiktinumu“.

„Atliekamos analizės rezultatai rodo, kad rankos veikimas išlieka nepakitęs. Pažeista tik nedidelė rankos strėlės dalis ir šiluminė antklodė“, – teigiama CSA tinklaraščio įraše.

Kosminės šiukšlės – dažna problema

Orbitinės šiukšlės žemojoje Žemės orbitoje kelia vis didesnį susirūpinimą, nes ten paleidžiama daugybė „CubeSat“ palydovų, skirtų ryšio paslaugoms ir kitoms reikmėms.

Kai kurios iš šių orbitų susikerta ten, kur veikia kosminė stotis – 52 laipsnių polinkio, maždaug 450 km. aukštyje, tačiau natūralios kosminės dulkės ir kiti objektai taip pat kelia grėsmę. „Daugybė mažyčių objektų – nuo uolienų ar dulkių dalelių iki dažų nuo palydovų – yra per maži, kad juos būtų galima stebėti“, – teigiama CSA tinklaraščio įraše.

Orbitoje skriejančios įgulos ir anksčiau yra pastebėjusios skylių kosminės stoties saulės baterijų plokštėse.

JAV kosminės erdvės stebėjimo tinklas atidžiai seka bent 23 000 žinomų minkšto kamuolio dydžio ar didesnių kosminių šiukšlių orbitoje; jei kuri nors iš jų priartėja prie TKS, stotis gali šiek tiek pakeisti savo padėtį arba NASA gali nurodyti įgulai pasislėpti.

Kosminių uolienų ar orbitoje skriejančių nuolaužų padaryta žala yra viena iš pagrindinių grėsmių TKS veikimui, taip pat natūralus senėjimas (nes dalys orbitoje yra nuo 1998 m.). NASA su senėjimo problema kovoja atlikdama reguliarią techninę priežiūrą ir atlikdama pakeitimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius