Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TEA nerimauja, kad Rusijos agresija gali pakenkti klimato tikslų siekimui

Tarptautinė energetikos agentūra (TAE) trečiadienį išreiškė susirūpinimą, kad Rusijos karas Ukrainoje gali sužlugdyti kovos su klimato kaita pastangas.
Klimato kaita
Klimato kaita / 123RF.com nuotr.

„Labai svarbu, kad vyriausybės užtikrintų pagalbą krizės akivaizdoje, tačiau tai nereiškia, kad galime sustabdyti savo pastangas kovoti su klimato kaita“, – kalbėjo TEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis, pradėdamas energetikos ministrų susitikimą Paryžiuje.

„Esu labai susirūpinęs, kad mūsų klimato problemos gali tapti dar viena Rusijos agresijos auka“, – kalbėjo F.Birolis, kurio agentūra konsultuoja išsivysčiusias šalis energetikos politikos klausimais.

TEA kiek anksčiau šį mėnesį pranešė, kad energetikos sektoriaus išmetamo anglies dioksido kiekis pernai šoktelėjo 6 proc. ir pasiekė aukščiausią visų laikų lygį – 36,3 mlrd. tonų, ekonomikai atsigaunant po COVID-19 pandemijos.

Skaičiai „nėra džiuginantys“, – pažymėjo F.Birolis.

Vakarų šalys taip pat nerimauja dėl energijos tiekimo nuo tada, kai Rusija, pagrindinė naftos ir dujų eksportuotoja, vasario 24 dieną įsiveržė į Ukrainą, todėl kai kurios šalys pradėjo svarstyti galimybę didinti anglių naudojimą.

„Tai nėra dvilypis pasirinkimas. Turime didinti patikimą tiekimą ir paspartinti pastangas siekti švarios energijos“, - pareiškė JAV energetikos sekretorė Jennifer Granholm.

TEA buvo įkurta 1974 metais, kilus naftos krizei; organizacijos paskirtis – skatinti energetinį saugumą ir politinį bendradarbiavimą.

Nuo tada organizacija išplėtė savo misiją, įtraukdama perėjimo prie švaresnių energijos šaltinių ir klimato tikslų siekius.

F.Birolis paragino vyriausybes išplėsti TEA misiją.

„Be mūsų tradicinio darbo naftos ir dujų sektorių saugumo srityje, prašau mūsų ministrų suteikti naują mandatą TEA padėti šalims užsitikrinti patikimą ir tvarų svarbiausių naudingųjų iškasenų, tokių kaip ličio, kobalto, vario, nikelio ir retųjų elementų, tiekimą, kuris yra labai svarbus perėjimui prie švarios energijos“, – paragino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius