-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tibeto vienuolių tyrimas atskleidė netikėtus celibato privalumus

Ištyrus Tibete gyvenančius vienuolius mokslininkai išsiaiškino, kad gausesnės giminės yra tos, kurioms priklauso bent vienas celibato besilaikantis asmuo.
Vienuolis
Vienuolis / 123RF.com nuotr.

Naujasis tyrimas, paskelbtas žurnale „Royal Society Proceedings B“ ir atliktas Vakarų Kinijoje, analizavo visą gyvenimą trunkantį religinį celibatą Tibeto budistų vienuolynuose.

Dar visai neseniai kai kurios tibetiečių šeimos įprastai siųsdavo vieną iš savo sūnų į vietinį vienuolyną, kad šis visą gyvenimą gyventų laikydamasis celibato. Istoriškai vienuoliu tapdavo vos vienas iš septynių berniukų.

Mokslininkai Kinijoje apklausė 530 šeimų 21 kaime Tibeto plynaukštės rytinėje dalyje, Gansu provincijoje. Rekonstravę šeimų genealogijos medžius jie rinko informaciją apie kiekvieno asmens šeimos istoriją ir apie tai, ar kuris nors iš jų šeimos narių buvo vienuolis.

Buvo nustatyta, kad vyrai, kurių brolis buvo vienuolis, buvo turtingesni ir turėjo daugiau jakų. Tikėtina, kad taip yra todėl, kad broliai konkuruoja dėl tėvų išteklių, žemės ir gyvulių.

Kadangi vienuoliai negali turėti nuosavybės, siųsdami vieną iš savo sūnų į vienuolyną, tėvai nutraukdavo šį brolišką konfliktą, rašo „Science Alert“.

Stebina ir tai, kad vyrai, turintys brolį vienuolį, turėjo daugiau vaikų nei vyrai, turintys brolių, kurie nėra vienuoliai. Be to, jų žmonos buvo linkusios susilaukti vaikų ankstesniame amžiuje. Seneliai, turintys sūnų vienuolį, taip pat turėjo daugiau anūkų.

Šiuo metu mokslininkai atlieka naujus tyrimus, kuriais siekiama išsiaiškinti, kodėl vienuolių skaičius skirtingose religijose ir pasaulio dalyse skiriasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius