-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TikTok“ Europos vartotojams: programėlės darbuotojai Kinijoje gauna prieigą prie jūsų duomenų

Atnaujintoje privatumo politikoje patvirtinama, kad žemyno naudotojų duomenys prieinami įvairioms „TikTok“ bazėms, įskaitant Braziliją, Izraelį ir JAV, praneša „The Guardian“.
„Tik Tok“ programėlė
„Tik Tok“ programėlė / 123RF.com nuotr.

„TikTok“ savo Europos naudotojams pranešė, kad jų duomenimis gali naudotis darbuotojai už žemyno ribų, įskaitant Kiniją. Pranešimas išplatintas kilus politiniam ir reguliavimo susirūpinimui dėl Kinijos prieigos prie platformos naudotojų informacijos.

Kinams priklausanti socialinė vaizdo įrašų programėlė atnaujino savo privatumo politiką, kad patvirtintų, jog šalių, įskaitant Kiniją, darbuotojams leidžiama naudotis vartotojų duomenimis, siekiant užtikrinti, kad jų patirtis naudojantis platforma būtų „nuosekli, maloni ir saugi“.

Kitos šalys, kuriose „TikTok“ darbuotojai gali pasiekti Europos naudotojų duomenis, yra Brazilija, Kanada ir Izraelis, taip pat JAV ir Singapūras, kur šiuo metu saugomi Europos naudotojų duomenys.

„TikTok“ privatumo Europoje vadovė Elaine Fox „The Guardian“ sakė: „Remdamiesi įrodytu poreikiu atlikti savo darbą, laikydamiesi griežtų saugumo kontrolės priemonių ir patvirtinimo protokolų bei taikydami metodus, kurie pripažįstami pagal BDAR [ES bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą], tam tikriems mūsų įmonių grupės darbuotojams, esantiems Brazilijoje, Kanadoje, Kinijoje, Izraelyje, Japonijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Singapūre, Pietų Korėjoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, leidžiame nuotoliniu būdu naudotis Europos naudotojų duomenimis.“

Duomenys galėtų būti naudojami platformos aspektų, įskaitant jos algoritmų, rekomenduojančių naudotojams turinį, veikimą, patikrinimams atlikti ir įkyrioms automatizuotoms paskyroms aptikti.

Anksčiau „TikTok“ yra pripažinusi, kad prie kai kurių naudotojų duomenų prieina bendrovės patronuojančiosios įmonės „ByteDance“ darbuotojai Kinijoje.

Liepos mėn. atskleistame laiške respublikonų senatoriams „TikTok“ vykdomasis direktorius Shou Zi Chew teigė, kad „siaurą neskelbtinų“ JAV naudotojų duomenų rinkinį gali peržiūrėti užsienio darbuotojai, jei tai patvirtina JAV įsikūrusi „TikTok“ saugumo komanda. Jis pridūrė, kad jokiais duomenimis nebuvo dalijamasi su Kinijos vyriausybės pareigūnais.

Privatumo politikos atnaujinimas, kuris taikomas Jungtinėje Karalystėje, Europos ekonominėje erdvėje ir Šveicarijoje ir kuris pradedamas taikyti gruodžio 2 d., atliekamas atsižvelgiant į politinį ir reguliavimo spaudimą dėl programėlės, turinčios daugiau nei milijardą naudotojų visame pasaulyje, generuojamų duomenų naudojimo.

JAV prezidentas Joe Bidenas panaikino savo pirmtako Donaldo Trumpo vykdomuosius įsakus, kuriais buvo nurodyta parduoti „TikTok“ verslą JAV, tačiau vietoj jų jis paprašė JAV prekybos departamento parengti rekomendacijas, kaip apsaugoti JAV gyvenančių žmonių duomenis. Užsienio investicijų JAV komitetas, tikrinantis verslo sandorius su ne JAV bendrovėmis, taip pat atlieka „TikTok“ saugumo peržiūrą.

Airijos duomenų priežiūros tarnyba, kurios jurisdikcijai priklauso „TikTok“ veikla visoje ES, taip pat pradėjo tyrimą dėl „TikTok“ vykdomų asmens duomenų perdavimų į Kiniją.

Londono universitetinio koledžo skaitmeninių teisių docentas Michaelas Veale'as teigė, kad pagal neseniai priimtą ES sprendimą duomenų perdavimai turės būti tikrinami dėl saugumo: „Įprastai siųsti ES naudotojų duomenis į Kiniją yra nepaprastai sunku, nes Kinijos ir Europos bendrovės sutartys negali užkirsti kelio valstybės prieigai.“

123RF.com nuotr./„TikTok“
123RF.com nuotr./„TikTok“

Pagal Europos Teisingumo Teismo sprendimą, pavadintą „Schrems II“, perduodant tam tikrus duomenis už ES ribų, turi būti atsižvelgiama į „apsaugos lygį“, ypač daug dėmesio skiriant valstybės institucijų prieigai prie naudotojo duomenų kitoje pusėje.

M.Veale sakė, kad dėl Kinijos duomenų įstatymų gali kilti klausimų dėl net ir riboto duomenų perdavimo saugumo. Tačiau jis pridūrė: „Nesu įsitikinęs, kad Kinijos vyriausybė šiuo metu daugiausia dėmesio skiria asmenų „TikTok“ duomenų šnipinėjimui. Jie turi kitų priemonių privačiai informacijai gauti. Įtakingos platformos augimas ir gilinimas pats savaime yra galingas tikslas“.

Praėjusiais metais tinklaraščio įraše „TikTok“ teigė, kad ji „pritaria“ reguliavimo krypčiai, nustatytai sprendime „Schrems II“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius