Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Tyrimas parodė: atlikdami šį veiksmą galite bendrauti su savo kate

Atlikti tyrimai parodė, kad komunikuoti su katėmis nėra taip sudėtinga. Jums tiesiog reikia daugiau šypsotis katėms priimtinu būdu – susiaurinant akis ir lėtai mirksint, rašo „Science Alert“.
Katė su šeimininke
Katė su šeimininke / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Katė Gyvūnai

Stebėdami kačių ir žmonių sąveiką, mokslininkai patvirtino, kad ši išraiška verčia kates – tiek pažįstamas, tiek nepažįstamas – prieiti prie žmogaus ir būti jam atviresnėms.

Jei bent kiek laiko praleidote šalia kačių, tikriausiai matėte jų „iš dalies užmerktų akių“ veido išraišką, kurią lydi lėtas mirksėjimas. Tai panašu į tai, kaip šypsantis susiaurėja žmogaus akys, ir paprastai pasireiškia, kai katė yra atsipalaidavusi ir patenkinta. Ši išraiška interpretuojama kaip savotiška katės šypsena.

2020 m. atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad katės yra labiau linkusios lėtai mirksėti į savo šeimininkus po to, kai šeimininkai lėtai mirksėjo į jas. Taip pat lėtai mirksint katėms šios buvo labiau linkusios prieiti pasiglaustyti.

„Tai puikus būdas sustiprinti ryšį, kurį palaikote su katėmis. Pabandykite susiaurinti į jas akis, kaip tai darytumėte atsipalaidavę šypsodamiesi, o po to porai sekundžių užmerkite akis. Pamatysite, kad jos pačios reaguoja taip pat, ir galėsite pradėti savotišką pokalbį“, – teigė tyrėjai.

Katės reaguoja į jas priimančius žmones – taigi, jei jums katės atrodo atsainios, tai gali būti jūsų, o ne katės problema. Taip pat katės atkartoja žmonių, su kuriais gyvena, asmenybės bruožus – tai gali būti susiję su tuo, kodėl atrodo, kad katės supranta, kai jų žmonės liūdi. Jos taip pat gali atpažinti savo vardus (nors dažniausiai pasirenka juos ignoruoti). O jų ryšiai su žmonėmis yra stebėtinai gilūs.

Sunku pasakyti, kodėl katės taip lėtai žvilgčioja į žmones. Manoma, kad tai priemonė signalizuoti apie geranoriškus ketinimus, nes nepertraukiamą žvilgsnį katės galimai supranta kaip grėsmingą. Tačiau taip pat gali būti, kad katės išvystė šią išraišką, nes žmonės į ją reaguoja teigiamai.

Bet kokiu atveju atrodo, kad ji padeda užmegzti ryšį. Išmokę gerinti santykius su šiais paslaptingais gyvūnais, galėtume pagerinti ir jų emocinę sveikatą – ne tik namų aplinkoje, bet ir įvairiose potencialiai stresinėse situacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius